Apare un nou parc în București. E sora mai mică a Deltei Văcărești

21 oct. 2021
42316 Afișari
Apare un nou parc în București. E sora mai mică a Deltei Văcărești
Apare un nou parc în București. E sora mai mică a Deltei Văcărești. Sursa foto: Facebook

Bucureștiul se poate lăuda cu un parc natural, la care mari capitale precum Londra, Paris sau New York pot doar râvni dacă nu scot din buzunar sute de milioane de euro pentru amenajare. Este vorba despre Parcul Sticlăriei, un adevărat „diamant neșlefuit” aflat ascuns în estul Capitalei. De astăzi, acest parc unic în București poate primi în siguranță pasionații de natură.

Bucureștenii vor putea vizita de vineri, 22 octombrie, un nou parc în timpul liber. Trebuie să știe totuși că acest parc nu este unul precum majoritatea celor din municipiu: aici nu o să vedeți trasee de biciclete, standuri cu floricele și vată de zahăr sau aparatură de fitness.

Apare un nou parc în București. Nu de nicăieri, ci de sub gunoaie

Aici veți găsi însă o experiență aproape de necrezut într-o metropolă cu peste două milioane de locuitori – un colț de natură neatins, doar igienizat. Pentru a avea astfel de grădini, atenție, amenajate, marile metropole de pe Glob – Paris, Tokyo sau Londra scot din buzunar sume amețitoare, de ordinul sutelor de milioane de euro.

Dintr-un amestec de noroc și ignoranță, Bucureștiul s-a pricopsit cu un ecosistem unic, un fel de Deltă Văcărești în miniatură – o poți lua la pas liniștit fără să te temi că obosești. Este vorba despre Parcul Sticlăriei, unde natura și-a făcut de cap timp de trei decenii în care parcul a fost acoperit de gunoaie și dat uitării.

Istoria Parcului Sticlăriei. Cum a apărut o deltă în fosta zonă industrială

Acest parc nu are parte de o istorie ce se întinde de-a lungul mai multor secole, cum e cazul Cișmigiului sau al Herăstrăului, însă asta nu înseamnă ca nu a avut parte de momentele sale de „glorie”.

Situat în zona platformei industriale Titan, în apropierea uzinei Faur și a Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa”, Parcul Sticlăriei a fost amenajat în urmă cu mai bine de patru decenii, fiind parte a unui proiect mai mare din perioada comunistă, ce presupunea organizarea unor mici părculețe în jurul ochiurilor de apă din oraș. Tot atunci au fost montate bănci dar și felinare, pentru a oferi muncitorilor de la uzinele din apropiere un loc de odihnă în pauzele de lucru.

Proveniența numelui parcului este ușor de „descifrat”, mai ales dacă ne gândim că acesta a fost amenajat chiar pe fosta exploatare de nisip care a aprovizionat fabrica de sticlă din imediata vecinătate, și anume Sticerom. Într-un final săpăturile au ajuns la pânza freatică, astfel formându-se lacul, și mai apoi parcul.

De la părculeț cochet la ruină și groapă de gunoi

Terenul pe care se află Parcul Sticlăriei a fost în cele din urmă revendicat în 1990, astfel că autoritățile l-au abandonat, iar vizitatorii au încetat să-i mai calce pragul. Din păcate, acest parc a fost dat uitării și a devenit casa persoanelor fără adăpost, dar și o groapă de gunoi „la îndemână” pentru locuitorii din zonă, dovadă fiind faptul că părculețul a fost sufocat de tone peste tone de gunoaie, și nu vorbim doar de gunoaie menajere, ci de anvelope uzate, resturi de la construcții și mobilier dezafectat.

Desigur, în această perioadă parcul a căpătat și o aură legendară, deoarece se spune că aici aveau loc ședințele de judecată ale clanurilor interlope și chiar și lupte de câini.

Cum și-au pus amprenta ultimii 30 de ani asupra parcului

În aceste trei decenii de ignoranță și nepăsare, parcul a avut sub gunoaie timpul să se „transforme” într-o adevărată deltă în miniatură, un ecosistem impresionant care este cea mai bună dovadă că natura învinge întotdeauna.

Faptul că aici se aflau mai mulți copaci de vârste diferite și specii variate, prezența stufului care are rolul de a filtra apa, dar și a ochiurilor de apă, au reprezentat mediul propice pentru „înflorirea” unui ecosistem format din sute de specii de păsări, rozătoare, insecte, pești, amfibieni și reptile, dispus pe trei terase, ceea ce dă impresia că pășești într-un tărâm aflat departe de cartierul Pantelimon.

Unde mai punem că iarna se pot observa ușor aburii care ies din izvorul termal care alimentează lacul principal? Acesta era folosit adesea în anii trecuți de oamenii fără adăpost care se spălau aici.

Toate astea fiind înghesuite în doar patru hectare, un spațiu unic în București și poate chiar în orașele din România.

Vești bune, acest parc este inaugurat la finalul săptămânii

După eforturi de curățare și reamenajare extrem de atentă, pentru a deranja pe cât de puțin posibil mersul naturii, Parcul Sticlăriei își va deschide porțile vineri, 22 octombrie. De la început ideea autorităților a fost ca acest parc să fie unul special, lipsit de borduri, pavaje și tartan, după cum a spus și primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.

„Au fost multe discuții despre refacerea acestui parc, au fost tot felul de proiecte. Lucrările au început după discuții lungi, cu multe ONG-uri, și am decis o intervenție minimalistă. Am zis că nu vrem să betonăm, că nu vrem să punem pavele, că nu vrem să punem loc de joacă.

Am spus că vrem să fie un parc altfel decât s-a făcut până acum în București pentru că avem nevoie de diversitate și aici e un ecosistem extraordinar, avem tot felul de păsări, gâze, care nu există în alte locuri din București. Am vrut să le păstrăm și atunci intervenția a fost una minimalistă, am vrut să păstrăm cât se poate de natural acest loc, în așa fel încât oamenii să vadă natura în oraș.

Ne-am inspirat puțin și din Delta Văcărești și nu am vrut să betonăm malurile lacului sau aleile”, a declarat Radu Mihaiu pentru Hotnews.

În cele din urmă, autoritățile au adus aici bănci de lemn, au refăcut aleile cu pietriș și au montat felinare. În total, costurile se ridică în jurul sumei de 3-4 milioane de lei, în această sumă fiind incluse și costurile de curățare.

Cookies