Apare o piață nouă în București, la o aruncătură de băț de Universitate. Se numește Piața 13 – 15 Iunie 1990

27 mai 2024
21713 afișări
Apare o piață nouă în București, la o aruncătură de băț de Universitate. Se numește Piața 13 - 15 Iunie 1990
Apare o piață nouă în București, la o aruncătură de băț de Universitate. Se numește Piața 13 - 15 Iunie 1990. Sursa foto: merg.in

Spațiul din fața Teatrului Național București se va numi Piața 13 – 15 Iunie 1990 a decis Consiliul General al Municipiului București în cadrul ședinței de luni, 27 mai. Mai precis, este vorba despre porțiunea dintre Bulevardul Nicolae Bălcescu și monumentul „Căruța cu Paiațe”. Propunerea a fost lansată de Asociația 13 – 15 Iunie 1990, aceasta fiind promovată de consilierul general USR Nicorel Nicorescu.

Spațiul public din fața Teatrului Național București a fost redenumit în „Piața 13 – 15 Iunie 1990”, în semn de omagiu adus protestatarilor din Piața Universității care au participat la cea de-a treia mineriadă din epoca postdecembristă. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Consiliului General al Municipiului București de luni, 27 mai.

Apare o nouă piață în București, Piața 13 – 15 Iunie 1990

Această piață va fi mărginită de Bulevardul Nicolae Bălcescu și de monumentul „Căruța cu Paiațe”, conform Agerpres. Cererea pentru apariția acestei piețe comemorative vine din partea Asociației 13 – 15 Iunie 1990.

„Mineriada din iunie 1990 (13-15 iunie) a fost cea de-a treia acţiune de acest gen întreprinsă în România postdecembristă. Forţele de ordine au intervenit în forţă împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii. A fost considerată cea mai brutală ca stil şi anvergură dintre toate acţiunile minerilor. În plan intern, mineriada din iunie 1990 a reprezentant o perioadă de lipsă a libertăţii presei prin prezentarea unilaterală la unica televiziune din acea vreme. Sediile partidelor de opoziţie au fost devastate. Acţionând ca o forţă independentă de stat, minerii s-au substituit forţelor de ordine şi implicit au subminat statul”, se motivează în referatul de specialitate.

Ce a transmis consilierul general USR Nicorel Nicorescu

Consilierul general din partea USR, Nicorel Nicorescu, fost participant la Mineriada din iunie 1990, a fost unul dintre susținătorii acestei inițiative, spunând că Esplanada Teatrului Național „trebuie” să fie păstrată în memoria bucureștenilor drept unul dintre punctele unde s-au dus lupte pentru libertate și democrație.

„Elita intelectualilor, a tinerilor şi a cetăţenilor cu profundă dorinţă de libertate din România nu a acceptat revenirea la un ‘comunism cu faţă umană’ imediat după Revoluţia din 1990. Este nevoie ca tânăra generaţie să înţeleagă şi să ştie de acele zile în care regimul Iliescu a creat un abuz şi o instigare la ură între diferitele categorii sociale, evenimentul încheindu-se cu regretabile daune materiale şi pierderi de vieţi omeneşti. Regimul Iliescu a fost un regim opresiv de tip neocomunist”, a explicat Nicorescu.

CITEȘTE ȘI

BREAKING | Un om a căzut pe șine la stația de metrou Eroilor 1. Metrorex: Se deschide o ancheta pentru a se stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul | UPDATE

Jandarmii au prins un bărbat de 22 de ani care făcea obscenități lângă un loc de joacă din București. A încercat să fugă, însă a fost imobilizat rapid și s-a ales și cu dosar penal

Bilete de avion gratuite pentru cei mici și vizite în hangarul TAROM de „Ziua Copilului”. Pe 1 iunie, compania aeriană a pregătit ceva surprize pentru copii și părinți

Cookies