Apare Administraţia Parcului Natural Văcăreşti. Nicușor Dan a depus deja proiectul în CGMB. Cum se va schimba „Delta Văcărești”

25 oct. 2021
618 Afișari
Apare Administraţia Parcului Natural Văcăreşti. Nicușor Dan a depus deja proiectul în CGMB. Cum se va schimba

Apare Administraţia Parcului Natural Văcăreşti, cel puțin asta dacă proiectul depus de primarul Nicușor Dan în CGMB trece de votul de vineri. Cum se va schimba "Delta Văcărești" dacă noile măsuri vor fi implementate vezi mai jos.

Lacul Văcărești, lac antropic aflat în cartierul Văcărești din Sectorul 4, a fost preluat în 2018 în administrare de Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). În august 2021, spatiul, cu o suprafață de 189 ha a intrat într-o sesiune de atribuire la care a participat și Primăria Capitalei cu un dosar de candidatură pentru preluare. Într-un final, a primit acceptul, motiv pentru care primarul Nicușor Dan dorește acum să înființeze Administraţia Parcul Natural Văcăreşti.

Apare Administraţia Parcul Natural Văcăreşti, serviciu public de interes local al Capitalei

Astfel, zona cuprins între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței (între târgul auto de la Vitan și podul de la fostul Abator), pe care o mai numim și „Delta Văcărești”, cu toate că spațiul respectiv a fost umplut o singură dată cu apă în istorie, va ajunge sub adiministrarea Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti, un serviciu public de interes local al Capitalei, persoană juridică de drept public, după cum propune edilul în proiectul depus pentru votul Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din ședința de vineri, 29 octombrie. Serviciul va avea un număr total de 20 de posturi.

„În scopul îndeplinirii cerinţelor impuse pentru încredinţarea în administrare a ariei naturale protejate, se propune înfiinţarea Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti, ca un serviciu public de interes local al Municipiului Bucureşti, cu personalitate juridică, de drept public, finanţat din subvenţii de la bugetul local al Municipiului Bucureşti şi din venituri proprii, cu un număr total de 20 de posturi, ţinând seama de structura minimă de personal de specialitate necesar administrării Parcului Natural Văcăreşti, precizată în anunţul pentru deschiderea sesiunii 2/2021 privind atribuirea în administrare a ariei naturale protejate, precum şi de necesitatea alocării unui minim de posturi pentru asigurarea funcţionalităţii serviciului public de interes local propus spre înfiinţare, cu serviciile suport”, se arată în proiectul de hotărâre.

Finanțarea se va face din bugetul local al Capitalei, cât și din venituri proprii

Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti se va face din subvenţii de la bugetul local al Capitalei şi din venituri proprii, se mai arată în documentul depus de edilul Capitalei pentru votul consilierilor generali.

În februarie, tot în urma unei hotărâri a CGMB, PMB a depus la Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate dosarul de candidatură pentru preluarea în administrare a Parcului Natural Văcăreşti. Ulterior, Primăria Municipiului Bucureşti a fost declarată eligibilă pentru încredinţarea în administrare a Parcului Natural Văcăreşti.

Scurtă poveste a lacului Văcărești

Lacul Văcărești din Capitală a fost conceput inițial ca parte a amenajării complexe a râului Dâmbovița. Mai mult, pentru această construcție, numeroase case și chiar o mănăstire au fost distruse ilegal.

Ca și Lacul Morii, acest lac trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor. Lucrările au început în anul 1986, când a fost demolată și Mănăstirea Văcărești. Totuși, ele nu au fost niciodată terminate după Revoluția din 1989, așa că totul a fost lăsat în paragină.

Lacul Văcărești a fost umplut o singură dată cu apă din Dâmbovița spune Wikipedia. Costurile pentru pomparea apei din Dâmbovișa erau foarte ridicate, așa că s-a găsit soluție de aducere a apei gravitațional din râul Argeș, de la 27 de km de București, prin Lacul Mihăilești. În acest scop, au fost realizați 14 km de canal însă, după abandonarea lucrărilor, au mai rămas 13 km neterminați.

De ce i se spune și Delta Văcărești

Timp de zeci de ani cât a fost neglijată, zona Lacului Văcărești a fost recucerită de natură.

Zona este alimentată de izvoare subterane, care au permis dezvoltarea unei faune diverse: vreo 94 de specii de păsări, între care stârci, egrete, cormorani, pescăruși, lebede, lișițe, rațe sălbatice, muscarul negruȘ; animale acvatice precum șerpi de apă sau tritoni, însă și mamifere cum ar fi vulpi, iepuri, vidre și bizami, care supraviețuiesc într-un ecosistem stabil. În 2014 au fost fotografiate mai multe exemplare de vidră (Lutra lutra) specie de animal protejată în România.

Zona este deosebit de importantă, mai ales în timpul migrațiilor de primăvară și toamnă, aici își găsesc popa o serie de specii de păsări migratoare rare.

Cookies