ApaNova, în ALERTĂ: au fost instaurate „patrulele de apă”

de:
17 feb. 2012
0 Afișari
ApaNova, în ALERTĂ: au fost instaurate

Compania de apă bucureşteană a luat deja în calcul un eventual scenariu în care temperaturile ar creşte brusc iar munţii de zăpadă, adunaţi de-o parte şi de alta a străzilor, s-ar topi rapid. 22 autocurăţitoare, 128 motopompe, 25 buldoexcavatoare, 32 autobasculate, 193 autoutilitare de intervenţie şi un excavator-aspirator de mare capacitate sunt deja pregătite să intervină în caz de necesitate pe lângă echipele de intervenţie aflate în teren. Acestea din urmă au fost reorganizate astfel încât, în funcţie de necesităţi, să lucreze la capacitate maximă în două sau trei schimburi. Pentru fiecare sector al capitalei se vor instaura „patrule de apă” care vor inspecta străzile şi care vor comunica dispeceratelor necesarul de mijloace tehnice şi umane.

Reprezentaţii companiei iau în calcul şi eventualele probleme pe care le-ar întâmpina în cazul unor intervenţii rapide în caz de inundaţie. „Rugăm locuitorii Capitalei să evite parcarea maşinilor deasupra gurilor de scurgere, şi să nu le blocheze cu zăpadă atunci când deszăpezesc trotuarele”, spune pentru B365.ro directorul-adjunct al ApaNova, Epsică Chiru. De altfel, pentru o mai bună gestionare a situaţiei compania a înfiinţat şi două linii telefonice la care bucureştenii pot să semnaleze orice problemă legată de canalizarea Capitalei: 021 207 77 77 sau *7777 (pentru reţelele Orange şi Vodafone).

De altfel, potrivit companiei, planul pe doi ani (50% în 2011 şi 50% în 2012) de curăţare preventivă a gurilor de a fost îndeplinit în proporţie de peste 60% în anul 2011. Astfel 28.616 de guri de scurgere au fost curăţate preventiv în anul 2011 dintr-un total de aproximativ 45.000.

Sursele de apă, asigurate

Nici procesul de tratare al apei potabile nu ar avea de suferit în cazul unei topiri rapide a zăpezii. Ambele râuri din care se face alimentarea cu apă brută sunt regularizate de către Administraţia Naţională, Apele Române, iar lacurile adiacente acestora pot prelua fără probleme excedentul de apă. “Uzinele de producţie a apei potabile funcţionează şi vor funcţiona normal. S-au făcut eforturi pentru a se asigura transportul reactivilor astfel încât stocurile de reactivi necesare procesului de tratare au fost asigurate. Se menţine o legătură permanentă cu furnizorul pentru asigurarea continuităţii alimentării cu energie electrică a staţiilor de pompare, repompare şi de hidrofor, iar echipele operaţionale sunt pregătite să intervină în caz de disfuncţiuni locale la elementele de automatizare”, conchide directorul-adjunct.

Sistemul de aprovizionare cu apă al Capitalei dispune de aproape 2300 km de conducte principale şi de 246 de km de apeducte. Trei uzine, de tratare şi de producţie a apei potabile, asigură necesarul zilnic: Uzina Roşu de lângă Chiajna, Uzina Crivina de lângă Bolintin-Vale şi, cea mai veche uzină de tratare a apei a Bucureştiului, Arcuda din Nord-Vest oraşului.

CITEȘTE ȘI 29 de zone din Bucureşti riscă să se inunde VEZI SITUAȚIA DIN CARTIERUL TĂU

Cookies