ARHIVA B365

APADOR-CH: Autoritățile nu descurajează abuzurile polițiștilor români

APADOR-CH a realizat o cercetare privind „modul în care autoritățile române mimează pedepsirea polițiștilor care comit abuzuri în relația cu cetățeanul”. „Cercetarea a fost derulată în perioada februarie – iunie 2015 în cadrul proiectului „Cu ochii pe abuzurile poliției„, și relevă faptul că doar 14 din 3034 de plângeri penale făcute de cetățeni, referitoare la abuzuri ale forțelor de ordine, au ajuns în fața instanțelor de judecată, în perioada 2012-2014. În aceeași perioadă IGPR a primit 3301 plângeri privind comportamentul abuziv/brutal al polițiștilor, și doar 47 dintre acestea, adică aproximativ una din 70 s-au soldat cu sancțiuni disciplinare”, arată APADOR-CH, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Citeşte şi: Abuzurile poliţiştilor bucureşteni: Morţi suspecte, torturi, bărbat împuşcat în cap fără motiv

                Un bărbat acuză 4 jandarmi că i-au pus viața în pericol după ce i-au confiscat pastilele de metadonă

Datele folosite de APADOR-CH au fost obținute prin cereri de informații de interes public, făcute către toate parchetele de pe lângă tribunalele județene, inspectoratele județene de poliție, Consiliul Superior al Magistraturii și IGPR, conform sursei citate. „În cazul IGPR a fost nevoie și de o reclamație administrativă și o de acțiune în înstanță deoarece instituția refuză să comunice informații de interes public”, susţin reprezentanţii APADOR-CH.

Vezi şi: Poliţist urmărit penal pentru lovituri cauzatoare de moarte, în cazul parcagiului mort la Secţia 10

           Româncă, condamnată pe nedrept la 3 ani de închisoare cu executare. A câștigat procesul la CEDO

Cercetarea a mai arătat, conform comunicatului citat, că poliția nu utilizează suficient mijloace care ar putea preveni sau ajuta la descoperirea abuzurilor, cum ar fi instalarea camerelor de luat vederi în secții – dotări ce presupun costuri minime – și de asemenea nu face demersuri pentru a informa cetățenii despre drepturile lor. „Poliția refuză în mod ilegal să facă publice procedurile privind legitimarea, amprentarea, percheziția corporală, iar necunoașterea acestora de către cetățeni lasă loc arbitrariului și poate conduce la abuzuri. Această secretomanie poate fi interpretată ca o dorință de menținere a forțelor de ordine ca organe represive mai degrabă decât orientate spre cetățean”, se precizează în comunicat.

APADOR -CH: În cazul parcagiului decedat la secția de Poliție au fost încălcate drepturile omului

România, OBLIGATĂ de CEDO să acorde daune morale 11.000 de euro unei românce bătute de Poliție

APADOR-CH mai arată că a cerut CSM să dispună o verificare privind modul cum s-au derulat anchetele procurorilor în ultimii ani în cauzele privind polițiști acuzați de purtare abuzivă, iar IGPR și Ministerului de Interne să aloce de urgență fondurile necesare implementării sistemelor de supraveghere în toate secțiile de poliție.

APADOR-CH: Lovirea de către jandarmi – o infracţiune. Cei bătuţi fără motiv se pot adresa Asociaţiei

România, condamnată la CEDO, în cazul morții unui deţinut care şi-a bătut cuie în cap

„Abuzurile polițiștilor chiar și neînsoțite de violențe, cum ar fi întrebuințarea de expresii jignitoare în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constituie infracțiunea de purtare abuzivă care se sancționează cu închisoare de la o lună la 6 luni sau amendă. În cazul în care se dovedește că un polițist aflat in exercitarea atribuțiilor de serviciu recurge la amenințări, loviri sau alte violențe, sancțiunea pe care o va primi va fi mai mare cu o treime decât pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea respectivă”, mai arată APADOR-CH.

Poliția Capitalei va plăti daune morale pentru hărțuirea unui tânăr homosexual

Raportul complet întocmit de APADOR-CH poate fi citit AICI. Mai multe despre proiectul „Cu ochii pe abuzurile poliției”, găsiți aici, precum și informații despre drepturile persoanelor conduse la secția de poliție și ce pot face dacă au fost victime ale abuzurilor forțelor de ordine.

APADOR-CH: Patru cetățeni, agresați de polițiștii bucureșteni. A fost sesizat Avocatul Poporului


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button