Apa lacului din parcul IOR este roșie. Garda de Mediu a identificat un posibil poluator

07 mart. 2021
231 Afișari
Apa lacului din parcul IOR este roșie. Garda de Mediu a identificat un posibil poluator

Apa lacului din parcul IOR este roșie, Primăria Sectorului 3 anunțând că se află în faza de identificare a surselor și așteaptă buletinele de analize. Pe de altă parte, Garda de Mediu transmite că a identificat un posibil poluator.

Din februarie, apa lacului din parcul IOR este roșie, iar autoritățile fac cercetări pentru a afla de ce se întâmpla asta.

Locuitorii din zonă trec zi de zi prin parc și se întreabă, cu uimire, care ar putea fi cauzele acestui fenomen, notează Digi24.

„Noi ne-am gândit că ar putea fi niște alge dezvoltate cât a fost cald sau poate o substanță? O substanță de curățare. Toxic nu e, pentru că sunt multe păsări care stau în apă. Nu am mai văzut și stau de ceva vreme în zonă”, mărturisește, conform sursei citate, un bucureștean.

  • „Ori au deversat ceva, ori de la frunze”, spune o femeie.
  • „Cred că e vorba de alge, poate s-au descompus”, este de părere un alt locuitor din zonă.

  • „E roșie de la un capăt la altul, nu am văzut niciodată așa”, arată o altă femeie.
  • „Frunzele cad în apă și cred că de acolo această culoare”, crede un alt trecător.

Apa lacului din parcul IOR este roșie. Ce spun activiștii de mediu

Activiștii de mediu cred, însă, că altele ar fi cauzele.

„Tot ce înseamnă fecale grosier și lichid s-au deversat și se deversează în continuare în lac. Trei surse trebuie verificate urgent! Sub nicio formă, populația să nu cumva să înghită sau copiii să nu fie lăsați! E foarte periculos pentru om ce e în lac. Avantajul e că s-a întâmpat iarna, că dacă se întâmpla pe căldură, va dați sema ce sursă de infecție! Probabil trebuia să închidem tot parcul și să nu mai permitem accesul! Este clar trasată sarcină Primăriei Sectorului 3 să identifice foarte repede sursa de poluare”, a declarat Dan Trifu – preşedintele Fundaţiei Eco-Civica.

Într-un răspuns pentru Digi24, Primăria Sectorului 3 a transmis că în acest moment se află în faza de identificare a surselor și așteaptă buletinele de analize. Mai mult, este menționat faptul că au fost solicitate și analize asupra faunei piscicole din lac pentru a determina dacă a fost afectată.

Garda de Mediu a transmis că un posibil poluator a fost identificat.

„Controlul e în desfășurare, au fost prelevate probe din lacul IOR, rezultatele au venit și ne indică un potențial poluator având în vedere rezultatele. Sunt implicați în control absolut toți factorii din parc – deținătorul lacului, deținătorul luciului de apă, operatorul care asigură mentenanța parcului, cât și alți potențiali factori”, a declarat Andrei Corlan, comisar al Gărzii de Mediu București.

Cookies