Apa de ploaie, taxată de Apele Române cu 80 de milioane de euro anual

de:
19 mai 2014
0 Afișari
Apa de ploaie, taxată de Apele Române cu 80 de milioane de euro anual

La sfârşitul săptămânii trecute, hidrocentralele au avut o performanţă istorică. Au produs cea mai mare cantitate de energie electrică într-o singură zi: aproape 80.000 de megawaţi pe oră. Cu alte cuvinte, mai bine de 60% din electricitatea consumată în România provine din hidrocentrale. Însă Hidroelectrica preferă să deverseze o parte din debitul umflat pentru ca taxa cerută de Apele Române să fie cât mai mică.

„În ultimele două săptămâni, la Porţile de Fier 2 aproape în fiecare zi am deversat cantităţi foarte mari de apă. Este un gest până la urmă criminal. Nu poţi să deversezi şi să privezi economia românească, nu doar populaţia, de cea mai ieftină energie”, explică Remus Borza, administrator Hidroelectrica, potrivit Digi24. 

Aproape 20% din costul energiei electrice produse în hidrocentrale se duce în conturile acestei companii. Cu alte cuvinte, apa de ploaie este taxată de Apele Române cu peste 80 de milioane de euro în fiecare an. „O plătim la preţ de apă sfinţită din râul Iordan, este inadmisibil”, spune Remus Borza.

Acum, din cauza acestor taxe, românii plătesc mai mult decât dublu pentru energia consumată. De exemplu, după ce energia pleacă de la producător cu 170 de lei pentru fiecare megawat, se adaugă în primă fază nouă taxe, tarife şi accize. Odată ce curentul electric trece de la înaltă tensiune la medie tensiune se plătesc alte taxe, iar cel mai mare tarif este plătit pentru aducerea tensiunii la 220 de volţi. În final, prețul ajunge la mai mult de 400 de lei pentru un Megawat. „Dacă aşa sunt ei mai plângăcioşi în situaţii de genul ăsta eu nu stau să mă uit după lacrimi. Eu vreau să protejăm populaţia şi bunurile”, spune Liviu Dragnea, vicepremier.

„Sigur, suntem în campanie electorală şi cel puţin declarativ trebuie să fim îngrijoraţi de situaţia bunurilor, şi mai ales de viaţa oamenilor”, spune Remus Borza.

Din 27 de state europene, în 24 nu se plăteşte apa folosită de hidrocentrale, iar în Franţa preţul este de 1.000 de ori mai mic decât în România. Astfel, taxele aplicate de stat pentru a-şi capuşa propriile companii se răsfrang în final asupra populaţiei prin facturi mai mari la energia electrică.

Cookies