Aoleu, miracol de Crăciun! Salam devine alt Salam când cântă un fel de colinde. Top 2020, manele cu temă religioasă

22 dec. 2020
137 Afișari
Aoleu, miracol de Crăciun! Salam devine alt Salam când cântă un fel de colinde. Top 2020, manele cu temă religioasă

Se făcea că am adormit sub brad. Și, ca prin vis, auzeam și parcă nu auzeam, colinde cântate duios, lungit și prelungit de Florin Salam, Regele Distracției. Interpretate de Costi Ioniță (urmașul lui Publius Ovidius Naso de la Tomis) în duet cu Vali Vijelie. De Nicolae Guță și de fata lui, Nicoleta. Când m-am trezit m-am frecat la ochi cu mâna cu care mă închin și, sub imperiul unei vrăji, am dat search pe internet și mâna mea a început să scrie singură, dar împinsă de o Forță Divină, aceste cuvinte : colinde manele. Nenumărate rezultate. Superbe creații atinse de aripile îngerilor. Sugestive. Motivaționale. Am ascultat. Am înțeles. Și acum sunt gata să va spun tot. Sunt pregătită pentru top manele-colinde 2020.

Florin Salam are câteva piese tip fusion: cu iubire, cu suferință, cu speranță, cu Dumnezeu..

“Am colindat tot pamantul și-am umblat cum umblă vântul/Doamne! Doamne! Doamne! Ca albina din floare-n floare munceam fără sărbătoare/tot ce am agonisit, cu sudoare am plătit/ Zece ani de ghinion să ai/dacă un sărut nu-mi dai/ Să n-ai parte de iubire/dacă nu mă vrei pe mine”. Florin are pagină Wikipedia în limba engleză și se auto-intitulează: Regele manelelor, al vostru F.S, Regele Distracției și Florin Fermecatoru’. În prezentare pune piese mari: “Ești bombă-You’re a bomb, How well we stand together-Ce bine ne stă împreună”. Și, “We go further” tradus cu “Mergem mai departe”. Manele toate. Însă, Salam devine alt Salam când interpretează colinde în stil de manele.

Scurtături când vrei să scapi de supărare

Când dă drumul la colinde, vocea lui o ia în sus, că într-o transă mistică, urcă, urcă, se mladiază și scuipă foc, se contorsioneaza, se liniștește și tot așa. Un fel de Maria Callas care o ia pe ulei dupa ce a parasit-o Onasis. Se adresează Divinului și credinciosului: “Și atuncea când ți-e mai greu strigă-L pe Dumnezeu/ când tu crezi că n-ai pe nimenea, El e în urma ta/ Și să-l strigi cu voce tare tare/ că El vine după tine/ te scapă de supărare și îți dă numai bine”. Doamne!

Pentru exemplul doi, am ales o piesă mai explicit de sezon. Au zăpadă și brad? E colind! Așadar, Vali Vijelie și Costi Ioniță: “Ninge Iar”, cu bonus, videoclip. “Lumânări pe lângă pat, peste tot miros de brad”

“Ninge iar” are parte și de un videoclip filmat la munte. O bijuterie în care Vali și Costi apar însoțiți de iubitele lor (sau de nevestele lor, nu știu), se îmbrățișează înfofoliți în geci, Costi are pe cap chiar și o căciuliță croșetată. Se dau la vale, pe zăpadă, direct pe turul pantalonilor (că nu au lighean, nici folie de plastic, nici săniuță, nimic) dar au în cadru chiar și un câine mioritic. Apoi întră într-o cabană unde se îmbrățișează iar, beau șampanie și cântă cu toții aceste versuri memorabile:

“Văd acum doar fulgi de nea/ Ce se-aștern în urma ta/ Ca o mantie de sus/ce la mine te-a adus/ Marea ne va îmbrățișa/ valuri ne vor mângâia și pe cer eu vreau ca să scriu: Iubirea mea.

Îmbrățișarea mării de Crăciun

Refren: Ninge iar și ești lângă mine/ Drumul vieții mele m-a adus la ține!

Lumânări pe lângă pat, peste tot miros de brad, și îmi cere sufletu’/cadoul meu să fii tu. Lumina ochilor mei/ să îmi ceri tot ce vrei. Luna stelele de-ai vrea/ ia acum iubirea mea”.

Doamne! Am o mare problema. Am o uriașă problemă. Ce caută versurile “Marea ne va îmbrățișa/valuri ne vor mângâia/ și pe cer eu scriu așa: iubirea mea” într-o melodie de munte? Ce caută Marea într-un videoclip filmat iarna, la Munte? De ce nu a zis Costi “muntele ne va mângâia, muntele ne va îmbrățișa, iubita mea?”. De ce? Doar pentru că este el din Tomis, orașul de exil al lui Ovidius Publius Naso, cel care a scris Tristele, cel care a scris “Amares-Iubiri. Ars amandi-Arta iubirii. Remedia Amores-Remediile iubirii”. Știe Costi ce gafă a făcut? Îi spune cineva? Te rog frumos, nu-mi strică spiritul sărbătorilor de iarnă, iarna mergem la munte, nu la mare. Va urma.

Cookies