ESENTIAL

Anunțul zilei cu privire la AstraZeneca. Se suspendă sau nu vaccinarea cu serul AZ? Ce spune acum Agenția Europeană a Medicamentului

Experții Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) s-au întâlnit astăzi, marți-16 martie, ca să analizeze situația vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca, după ce mai multe țări UE au decis să suspende imunizarea cu acest ser, pe fondul temerilor privind apariția unor cheaguri de sânge la persoanele vaccinate.

Anunțul zilei cu privire la AstraZeneca. Se suspendă sau nu vaccinarea cu serul AZ?

Un aviz al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) privind siguranța vaccinului AstraZeneca era așteptat joi, dar oficialii agenției au anunțat că vor organiza marți o conferință de presă, la ora 15.00 ora României.

Tot azi, experții pentru siguranța vaccinurilor din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-au întâlnit de urgență pentru a analiza aceeași situație. Concluziile lor cu privire la AstraZeneca ar urma să fie comunicate joi.

Se suspendă sau nu vaccinarea cu serul AZ? Ce spune acum Agenția Europeană a Medicamentului

„Ne-am întâlnit astazi pentru a discuta despre siguranța vaccinului AstraZeneca. Evaluăm toate posibilele efecte adverse severe ale acestui vaccin. Săptămâna trecută am evaluat datele și am spus foarte clar că beneficiile depășesc riscurile. Continuăm să monitorizăm reacțiile adverse și experții analizează toate aceste date. Este un proces în derualare. Sunt aici pentru a explica pașii și pentru a vă spune când vom avea o concluzie.

Prioritatea noastră este siguranța vaccinului. Situații ca acestea nu sunt neașteptate. Când vaccinezi milioane de oameni pot apărea reacții adverse. Rolul nostru este de a vedea dacă există o problemă în legătură cu vaccinul. În cazul acesta avem și experți internaționali pentru a ne ajuta cu aceste evaluări. În testele clinice nu au existat astfel de date care sa indice probleme ale vaccinului care să ducă la apariția de cheaguri de sânge.

Sunt efecte adverse foarte rare, este raportat un număr mic de tromboze la persoanele vaccinate. Mii de oameni dezvolta astfe de probleme în fiecare an în UE. Trebuie să vedem dacă au vreo legătură cu vaccinul sau dacă apar din alte cauze.

Evaluăm fiecare incident. Joi vom avea o concluzie după toate aceste analize. Avem nevoie de o analiză științifică. Le datorăm cetățenilor europeni un răspuns clar.

Suntem în continuare convinși că riscul efectelor adverse este mult mai mic decât beneficiile aduse de acest vaccin în oprirea maladiei Covid-19. Este o îngrijorare serioasă însă.

Vrem să menținem încrederea în acest vaccin, tocmai din aceast motiv analizăm toate datele. Suntem îngrijorați că ar putea avea un efect asupra încrederii, dar sarcina noastră este de a garanta că vaccinul este unul sigur.”, a declarat Emer Cooke, Directorul executiv al Agenției Europene pentru Medicamente, potrivit Digi24.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button