ARHIVA B365

DEFECŢIUNE în funcţionarea cardului de sănătate. CNAS: Sistemul, online de luni dimineaţă

UPDATE Sistemul cardului de sănătate funcționează online începând de luni dimineață, de la ora 10,00, a declarat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

„Ieri (duminică — n.r.) a apărut o defecțiune la sistemul cardului și anume la confirmarea serviciului. Începând de astăzi, ora 10,00, sistemul este online, funcționează. Aceste probleme apar pentru că este un sistem mamut, un sistem foarte mare și sunt defecțiuni inerente care apar în orice sistem informatic. Contractul de mentenanță în acest moment nu există, a expirat pe 15 decembrie. Anul trecut în august am organizat o licitație pentru această mentenanță, nu s-a prezentat nimeni. Am reluat toată procedura, am revizuit caietele de sarcini și acum sunt pe circuit. (…) Nici nouă nu ne convine această situație, dar facem tot ce putem pentru a o remedia. Pentru perioada când nu funcționează sistemul există varianta programului de 72 de ore când trebuie ridicate în aplicație serviciile și sigur că vor fi decontate”, a spus Ciurchea.

UPDATE CNAS a anunţat, luni, pe site-ul instituţiei, că „echipa tehnica a CNAS a reusit sa rezolve problema constatata ieri (14.02.2016) cu privire la indisponibilitatea semnarii prin card”.

„Incepand cu ora 10.15 (15.02.2016) platforma informatica PIAS este functionala in parametrii proiectati”, precizează CNAS.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Echipa tehnica a CNAS a constatat duminică o defectiune in functionarea sistemului cardului de sănătate.

„În perioada 14.02.2016 și până la data publicării remedierii problemei, confirmarea semnării prin cardul de sănătate a serviciilor medicale / prescrierii rețetelor / eliberării medicamentelor vor putea fi efectuate în modul offline„, a precizat CNAS.

Potrivit sursei citate, serviciile operate în acest interval vor trebui încărcate în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) în maxim 72 ore de la prestarea acestora.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au precizat că sistemul cardului de sănătate va redeveni funcțional online în cursul zilei de luni.

„În data de 14 februarie s-a constatat o defecțiune în funcționarea cardului de sănătate. Mai exact, sistemul CEAS nu poate confirma semnarea serviciilor prin utilizarea cardului. La introducerea cardului în cititor este solicitat pin-ul, dar în momentul transmiterii serviciului în PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate) nu este întregistrată semnătura cardului, rămân înregistrate doar serviciul, amprenta de timp și numărul cardului utilizat. Această problemă va fi remediată în cursul zilei de 15 februarie. CNAS va anunța când sistemul cardului va fi funcțional”, se arată într-un comunicat de presă.

Preşedintele CNAS anunţă remedierea problemei

Luni dimineaţa, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a precizat că sistemul online va redeveni în scurt timp funcţional.

Probabil că în circa o oră, o oră și, sistemul va fi funcțional”, a precizat președintele CNAS, luni dimineață, pentru Digi24.

Potrivit lui Ciurchea, sistemul de prescriere electronică funcționează, pin-ul poate fi introdus, dar atunci când furnizorul de servicii trimite serviciul medical în platforma informatică – nefuncționând semnatura digitală a cardului – serviciul rămâne în platformă, iar confirmarea se face în 72 de ore. Asiguraţii nu au de suferit, deoarece medicii pot elibera reţete și trimiteri, de asemenea pot face consultaţii.

Vasile Ciurchea a mai spus că asemenea probleme au mai fost. „Nu este prima dată”, a răspuns el, adăugând că sistemul este supravegheat permanent.„Dacă sistemul nu ar fi supravegheat non stop, nu ne-am fi dat seama ieri că există o defecțiune”, a precizat Vasile Ciurchea. Întrebat dacă softul trebuie schimbat, președintele CNAS a spus că „nu este o problemă de soft. Sigur că softul este upgradat în continuu”.

REACŢIA ALIANŢEI MEDICILOR

Alianta Medicilor solicita CNAS sa-si asume responsabilitatea pentru problemele sistemului online si acuza ca nu se ofera nicio garantie ca serviciile inregistrate in regim offline vor fi si validate.

Dupa ani in care medicii si farmacistii au fost indicate ca responsabili de penele sistemului, repetate cu o precizie matematica, un gest de normalitate ar fi reprezentat de asumarea unei minime responsabilitati din partea CNAS. Acest anunt laconic nu ne multumeste, mai ales ca ne indeamna sa lucram offline, moment in care nu ne este oferita nicio garantie ca serviciile inregistrate vor fi si validate”, se arată într-un comunicat de presă.

„In plus, nu este oferit nici un termen al remedierii defectiunii. Ne exprimam inca o data protestul fata de politica discretionara a CNAS, asteptam scuzele pe care le consideram normale, atat pentru noi, cat si pentru pacienti si, mai ales, asteptam in continuare cu nerabdare raspunsurile la scrisorile deschise adresate conducerii CNAS”, mai susţine Alianţa Medicilor.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button