Anunțuri de angajare mincinoase: studio de videochat atrage tinerele cu posturi false de redactor

de:
12 aug. 2013
4 afișări
Anunțuri de angajare mincinoase: studio de videochat atrage tinerele cu posturi false de redactor

Mai multe tinere din București au mers la un interviu pentru un post de „redactoare” (sic) la firma Jfk Social Media după ce au văzut un anunț pe site-ul anunțul.ro.

„REDACTOARE, JFK.ro Social Media selecteaza pentru activitatea de Redactoare articole bloguri, forumuri, Operatoare date statistice. Salariul 1.800 L;021.220.44.55/ 0767.888.882 ; [email protected] 12 Jul 11:00″, asta promite anunțul de angajare al Jfk. 

Pe site-ul propriu al firmei, jfk.ro, firma se prezintă ca „o firma de publicitate specializata in marketing full service pentru companii cu tinta predilecta catre Social Media Marketing business2consumer. JFK social media a fost fondata avand ca focus sustinerea afacerilor locale cu strategii de marketing moderne. Cei trei fondatori ai agentiei au fost specialisti seniori in domeniile fiecaruia de activitate la mari agentii de publicitate din SUA si Anglia”. 

Sediul firmei este pe Bulevardul Magheru nr. 12-14. Acolo are loc interviul pentru angajare. care este unul colectiv. Șapte aspirante au fost invitate într-un birou. „Intrebarile vizau studiile, fostul loc de munca, motivul pentru care nu mai lucram acolo/nu vrem sa mai lucram acolo, ce alte obligatii avem, etc. . Individul respectiv a inceput sa ne zica ca ei sunt de 13 ani pe piata muncii din Romania, lucru care este fals pentru ca este vorba despre o firma infiintata in acest an”, povestește Adriana Șandru pe blogul personal. Apoi fetele au fost informate că, de fapt, Jfk Social Media caută operator introducere date. După alte câteva întrebări, fetele au fost anunțate că toate au fost acceptate și că detaliile vor fi discutate la un interviu ulterior, individual. După cel de-al doilea interviu, ar fi urmat un training. 

După interviu, tinerele, neîncrezătoare în promisiunile reprezentanților firmei, au creat un grup pe facebook pentru a vedea cum evoluează treburile și au păstrat legătura.

B365.ro a vorbit cu două dintre fetele care au mers și la celelalte interviuri și au descoperit care era adevărata afacere: videochat.

Una dintre fete a mers la interviul individual, la un sediu în zona Crângași. „Am fost la al doilea interviu, cel individual, unde trebuia să mi se dea niște teste. În schimb, am avut o discuție prietenoasă cu o femeie care cică se ocupa de recrutare și mi-a spus că ei nu-i plac formalitățile. Din vorbă în vorbă a început să-mi explice că ei lucrează cu piața de afară, că au avut probleme în țară…Eu am întrebat-o pe ea de atunci: „Măi, spune-mi, e videochat?”. Mi-a spus că nu”, povestește ea.

Încrezătoare, tânăra s-a dus a doua zi la ceea ce trebuia să fie un training pentru viitorul loc de muncă. „Ajung la training, stau puțin cu o altă tipă de vorbă. După care mă duce într-un subsol. Când am văzut ce este acolo, am rămas șocată. Erau camere de filmat și trei tipe. Un dulap mare cu rafturi pe care erau puși pantofi cu toc și haine în culori care mai de care mai țipătoare. Și a venit una la mine și s-a apucat să-mi spună că na, ele lucrează cu oamenii ăștia, care suferă de singurătate… Am realizat din prima că era vorba despre videochat. Mi-au arătat site-urile pe care lucrează: myfreecams.com și www3.stramray.com iar unul dintre ele știu sigur că este de videochat. Fata aia îmi spunea că nu este obligatoriu să mă dezbrac, că ea face între 4000 și 5000 de euro fără să se dezbrace. Am pierdut și timpul degeaba la ei. Voiam foarte mult să-mi găsesc un loc de muncă, na, aia e…”. Fata nu a vrut să-și dezvăluie identitatea, deoarece reprezentanții JFK au CV-ul ei, cu tot cu adresă, și „poate mă caută pe-acasă”.

O altă pățită ne-a povestit experiența sa. „Pe scurt, am fost plimbata de patru ori, urmand ca abia la a patra vizita care ar fi trebuit sa fie training, sa aflu ca de fapt munca consta in discutii tip vidieochat, desi mi se dadusera asigurari ca nu este vorba despre asta„, povestește fata.

Tânăra a remarcat, încă de la început, un lucru ciudat pentru un interviu: nimeni nu s-a uitat pe CV-ul lor, nimeni nu le-a pus întrebări legate de experiența lor. Întrebările pe care și le-a amintit persoana cu care am vorbit au fost: unde au mai lucrat, care a fost cel mai mare salariu câștigat, dacă au planuri de facultate ori dacă sunt din București. S-a insistat pe două aspecte: dacă se pricep să lucreze pe calculator sau dacă știu limba engleză. 

„Erau un barbat si o femeie care au tinut un istoric al firmei si un discurs incurajator despre tot ceea ce JFK a reusit sa faca pana acum, in 12 ani de existenta. Motivul pentru care noi nu am auzit de ei este pentru ca toate contractele lor sunt cu companii din afara, lucru care ii si avantajeaza la profit. Pentru ca am terminat jurnalismul si am vazut ca oamenii indruga chestii serioase despre social media, marketing, am gandit ca oamenii sunt prea buni ca sa fiu paranoica”, își amintește fata.

La următorul interviu, cel individual, fata trebuia să primească un test în engleză. „În loc de test, îmi tine un alt discurs motivational, despre firma, despre câștig, despre job, despre tot ce putem realiza impreuna. Mi se spune ca nu e nevoie sa dau niciun test pentru ca motivul pentru care am fost chemata si azi este pentru ca voia sa ma cunoasca si ea oficial. Mi-a pus aceleasi intrebari banale si imi spune ca ceea ce fac ei este lucrul pe o platforma construita de ei cu care se promoveaza serviciile companiilor cu care au contracte. Pe scurt, trebuie doar sa discut, cat mai mult si cu cat mai multe persoane. Sunt strategii, cuvinte cheie, etc pe care le voi invata avand grija ei de asta si ca vom face o echipa buna. Atunci intreb daca nu cumva este vorba despre videochat pentru ca mi se pare un salariu foarte mare (18 mil si bonus de 63 % din ce aduc JFK)”, spune fata. A fost asigurată că nu are nicio legătură cu videochat-ul.

Urmează ultima etapă înaintea angajării: trainingul. „Sunt poftita intr-un birou cu multe usi. Ma roaga sa astept sa vina fata cu care voi sta astazi… Se deschide una dintre usi si incremenesc. Biroul era de fapt o camera cu fotoliu pat, camera web, calculator, inimioare, muzica ambientala si o fata cu mult ranjet inclestat pe fata. Nu ti s-a spus ca trebuie ca o sa ai si o camera web? Hmmmm…. nu, răspund. Pentru ca eram mult prea speriata le-am facut jocul si o ora mai tarziu, dupa ce am ascultat o conversatie „neortodoxă”, să zic așa, a unei tipe îmbracate în pantaloni scurți și un maieu care îi avantaja pieptul”, descrie tânăra. În plus, ea a povestit că cea care se ocupa de training i-a arătat un exemplu de profil de pe un site de socializare pe care va trebui să și-l facă: cu poze și postări pline de poze cu conotații sexuale. Înainte să plece, fata a fost pusă să facă o poză cu buletinul în mână, în fața unui perete, „pentru a se asigura că nu este furt de identitate și pentru a-mi face contul meu”, își amintește ea. Nici această victimă a JFK Social Media nu a vrut să-și dezvăluie identitate, invocând același motiv: „au cv-ul meu și adresa”.

Una dintre fete a întrebat un reprezentant al firmei, la o discuție telefonică, de ce vor doar fete pentru post. Răspunsul primit a fost: „Au zis ca in trecut au avut si fete si baieti si ca apareau idile si ca se certau si plecau/ nu mai dadeau randament. Si au ales doar fete pentru ca ele sunt mai grijulii si mai migaloase..”.

Am sunat la unul dintre numerele de contact ale firmei Jfk Social Media, afișat pe site. „Nu este studio de videochat. Dacă știți dumneavoastră pe cineva care face la noi videochat, să vă recomande ea, eu nu știu și, din păcate, nici nu mai facem angajări. Eu fac doar recrutare și nu sunt angajata firmei, sunt aici de două săptămâni. Suntem o firmă de outsourcing”, spune o angajată a firmei. Când i-am spus de anunțul cu „redactoare” și de fetele care au povestit experiențele lor, a început să țipe și să se agite. „Aaa, deci m-ați sunat să vă certați cu mine! Și au făcut de bunăvoie sau le-a obligat cineva? Le-a sechestrat, le-a pus lanțuri? (n.r. fetele care au povestit că au fost păcălite cu un post de redactor, care de fapt era videochat). Dacă au lucrat de bunăvoie, care e problema? Și dumneavoastră de ce vă arde pipota așa de tare pentru fetele alea? Sunt surorile dumneavoastră, v-au dat niște bănuți să faceți treaba asta? Vreți să vă plătim, vreți să mă șantajați?” Nu cunosc termenul de videochat. Noi suntem o firmă de outsourcing”, spune, enervată, pe un ton ridicat, femeia. „Deci pe fetele alea nu le-a obligat nimeni să facă nimic. Atunci de unde atâta revoltă?”, continuă. „Vrem doar fete pentru că dacă stau fete și băieți la un loc se iau la bătaie, se îndrăgostesc”, explică femeia anunțul. Întrebată cum o chema, reprezentanta firmei, care a răspuns de pe numărul oficial afișat pe site, a spus: „Mădălina. Să-ți spună prietena ta tot numele, dacă tot te interesează…”.

Cookies