Anul şi milionul de euro. Cum îl plăteşte Chiliman regeşte pe un apropiat al lui Voiculescu

de:
19 mai 2014
0 Afișari
Anul şi milionul de euro. Cum îl plăteşte Chiliman regeşte pe un apropiat al lui Voiculescu

De aproape cinci ani, după incendiul din 2009, angajaţii Primăriei Sectorului 1 au fost mutaţi din sediul din Banu Manta în sediul luxos din Şoseaua Bucureşti-Ploieşti. Atunci, primarul Andrei Chiliman anunţa că ar fi vorba de o mutare „temporară” a salariaţilor instituţiei, până cel târizu în 2011. Ne apropiem de jumătatea anului 2014 şi situaţia a rămas neschimbată: administraţia locală plăteşte în continuare chirie de aproape 60.000 de euro pe lună (sumele au fost şi mai mari de-a lungul timpului) firmei P.C. Management & Consulting SRL a lui Corneliu Pascu, fost senator conservator. 

Potrivit calculelor B365.RO, pe baza informaţiilor furnizate de Primăria Sectorului 1 în trecut, din 2009 şi până în prezent, administraţia locală a plătit chirie de aproape cinci milioane de euro pentru sediul din Băneasa, adică aproape câte un milion de euro în fiecare an pentru o suprafaţă de circa 4.600 metri pătraţi. Asta în condiţiile în care pentru renovarea fostului sediu, de circa 7.000 de metri pătraţi, din Banu Manta s-au cheltuit încă 5 milioane de euro. 

Afacerile firmei lui Pascu, întreţinute din chiria plătită de Primăria Sectorului 1

În urma unei solicitări oficiale a reporterilor B365.RO privind suma totală plătită de administraţia Chiliman pentru închirierea sediului din Şos. Bucureşti-Ploieşti până în prezent, reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 nu au făcut publică această înformaţie şi s-au rezumat să menţioneze doar că chiria este de 13 euro/mp lunar la o suprafaţă de 4.000 metri pătraţi. Cu toate acestea, chiria a costat mai mult de-a lungul timpului, adică 15 euro/mp în 2012 şi chiar 20 euro/mp până în 2011 după cum au precizat anterior pentru B365.RO oficialii Primăriei Sectorului 1, iar suprafaţa era de 4.600 metri pătraţi.

Potrivit calculelor B365.RO, chiria plătită de primarul Chiliman pentru sediul din Băneasa acoperă aproape 70% din cifra de afaceri înregistrată de P.C. Management & Consulting SRL între 2009-2012, conform datelor disponbile la Ministerul de Finanţe (cifra de afaceri a societăţii de consultanţă pentru afaceri şi management P.C. Management & Consulting SRL variază între 7,24 milioane lei şi 8,45 milioane lei pe an). 

Chiar dacă alianţa USL s-a rupt, contractele costisitoare ale Primăriei Sectorului 1 sunt valabile în continuare

Sediul din Şos. Bucureşti-Ploieşti unde funcţionează acum Primăria Sectorului 1 aparţine unui apropiat al patronului Antenelor, Dan Voiculescu: Corneliu Pascu, fost senator din partea Partidului Conservator, fost coleg în alianţa USL cu Andrei Chiliman, acum demis din PNL de Crin Antonescu, actualmente membru în Iniţiativa România Liberală.

Corneliu Pascu deţine controlul grupului de firme Iridex cu afaceri de la construcţii până la gestionarea deşeurilor. Iridex controlează şi Societatea de Servicii Bucureşti (SSB), care a câştigat în 2005 controversatul contract pentru igienizarea Camerei Deputaţilor, alături de alţi acţionari: deputatul William Brânză şi „starul” Daddy Fizz.

Clădirea primăriei Sectorului 1 din Banu Manta, departe de a fi finalizată

Deşi, în iunie 2013, primarul Chiliman anunţa că mutarea angajaţilor în sediul din Banu Manta este îngreunată de tergiversarea licitaţiei privind recompartimentarea şi amenajarea interioară a clădirii, la un an distanţă situaţia nu s-a schimbat foarte mult. Abia de câteva zile, activitatea pe şantierul fostului sediu al primăriei a fost reluată, în prezent fiind efectuate lucrări de amenajare a faţadei exterioare. Joi, 8 mai 2014, pe schelele care înconjoară imobilul dintr-o parte într-alta puteau fi văzuţi circa zece muncitori care lucrau la amenajarea exteriorului. Ulterior, vor fi necesare şi lucrări de amenajare interioar[, după cum au anunţat în trecut reprezentanţii administraţiei locale. 

Contactaţi pentru a preciza când se vor muta în sediul din Banu Manta, oficialii Primăriei Sectorului au răspuns evaziv solicitării reporterilor B365.RO, fără a preciza o dată clară. 

„Angajații Primăriei Sectorului 1 își vor relua activitatea în sediul din Bd. Banu Manta la finalizarea lucrărilor de execuție”, au declarat oficialii Primăriei Sectorului 1 care au menţionat că activitatea în sediul din Bd. Banu Manta nu a fost reluată până în prezent din cauza lucrărilor, impedimentul fiind contestația depusă de una dintre firmele care au participat la licitația privind amenajarea interioară. 

După cum preciza primarul Chiliman în urmă cu un an, din momentul în care licitaţia este finalizată şi încep lucrările va putea spune cu precizie cât vor dura acestea. Însă, în realitate, edilul nu a dorit să comunice oficial niciun termen la care angajaţii îşi vor relua activitatea în sediul din Banu Manta.

Sediul din Banu Manta al Primăriei Sectorului 1, monument istoric

Primăria Sectorului 1 a fost singura primărie din Bucureşti construită din temelie în acest scop. Lucrările la clădire au început în 1927 şi au fost finalizate în 1936. Imobilul cu alură florentină este operă a arhitecţilor N.Georgescu şi G.Cristinel. Ea dispune de o scară somptuoasă, de 50 de birouri, o sală de marmură pentru consilii şi festivităţi, iar turnul primăriei are o înălţime de 56 de metri.

În vârful turnului primăriei a stat, de-a lungul timpului, statuia soldatului de aramă ce a fost dată jos imediat după incendiul din 2009. După finalizarea lucrărilor de consolidare și restaurare la sediul Primăriei, statuia va fi repusă la locul ei, iar o copie a acesteia va fi amplasată în curtea Primăriei Sectorului 1, anunţa atunci administraţia locală. Cunoscut sub numele de „Pandelică”, străjerul îmbrăcat în armură medievală sporește frumuseţea arhitecturală a clădirii primăriei.

Cookies