Anul 2016, cel mai CALD an din istorie, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale

de:
14 nov. 2016
0 Afișari
Anul 2016, cel mai CALD an din istorie, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale

„Dacă acest lucru se va confirma, secolul al XXI-lea va număra 16 din cei 17 ani cei mai calzi ani de la începutul înregistrărilor, la sfârşitul secolului al XIX-lea”, potrivit OMM.

‘Totul pare să indice că 2016 va fi anul cel mai cald’, cu o temperatură medie ‘superioară recordului stabilit în 2015’, precizează organizaţia într-un comunicat publicat în timpul conferinţei ONU privind climatul (COP22).

Peste 190 de ţări sunt reunite la Marrakech pentru a încerca să avanseze în punerea în aplicare a acordului de la Paris încheiat anul trecut şi care vizează limitarea încălzirii globale la sub 2 grade Celsius. Dincolo de acest prag, va fi extrem de dificil ca omenirea să se adapteze la impactul dereglărilor climatice în numeroase zone ale lumii, potrivit climatologilor.

Tendinţa de fond de încălzire din 2015-2016 a fost dublată de un puternic episod El Nino, subliniază OMM.

El Nino este o intensificare a curentului ecuatorial cald din Pacific, care revine o dată la cinci ani. El a început să se disipeze la finalul primăverii lui 2016.

În afară de temperatura mondială, alţi indicatori ai încălzirii globale au şi ei valori record, avertizează instituţia.

Concentrarea principalelor gaze cu efect de seră în atmosferă atinge niveluri fără precedent, suprafaţa banchizei arctice este dintre cele mai reduse şi topirea gheţarilor din Groenlanda ‘foarte pronunţată’.

În 2016, suprafaţa banchizei arctice a fost a doua cea mai redusă înregistrată – 4,14 milioane de kmp în septembrie – după cea din 2012.

‘În anumite regiuni arctice ale Federaţiei Ruse, temperatura a fost superioară cu 6 până la 7 grade Celsius celei normale’, a subliniat Petteri Taalas, secretarul general al OMM.

‘Şi în numeroase regiuni arctice şi subarctice ale Rusiei, din Alaska şi nord-vestul Canadei, temperatura a depăşit normalul cu cel puţin 3 grade Celsius’, a adăugat el, subliniind că ‘până acum, recordurile de căldură se exprimau în fracţiuni de grad’.

Singura mare regiune continentală unde temperatura a fost inferioară celei normale este situată în zona subtropicală a Americii de Sud (nordul şi centrul Argentinei, părţi din Paraguay şi Bolivia).

Temperaturi oceanice ridicate au generat un important fenomen de albire a coralilor: în anumite părţi ale Marii Bariere din Australia ‘până la 50% dintre corali sunt morţi’.

Pe pământ, recordurile de căldură absolută au fost depăşite în mai multe regiuni: 42,7 grade Celsius la Pretoria, 38,9 grade Celsius la Johannesburg, 44,6 grade Celsius în Thailanda, 51 grade Celsius în India.

ONU va publica la începutul lui 2017 o versiune finală a raportului privind starea climei în 2016.

Cookies