ANTONI GAUDI, sărbătorit de Google

de:
25 iun. 2013
0 Afișari
ANTONI GAUDI, sărbătorit de Google

ANTONI GAUDI s-a născut la 25 iunie, în 1852, într-un sat din provincia Tarragona (Catalonia). Antoni Placid Gaudi i Cornet a absolvit facultatea Barcelona Higher School of Architecture şi şi-a făcut ucenicia alături de arhitecţi şi constructori precum Leandre Serrallach, Joan Martorell, Emili Sala Cortés, Francisco de Paula del Villar y Lozano sau Josep Fontserè.

Iubitor de arhitectură, natură şi religie, ANTONI GAUDI s-a remarcat prin creaţiile gotice şi suprarealiste. Gaudi este cel mai de seamă reprezentat al stilului Art Nouveau în arhitectură.

Proiectul vieţii lui ANTONI GAUDI este catedrala închinată Sfintei Familii, Sagrada Familia, începută în 1882.

În 1926, când arhitectul catalan s-a stins din viaţă la 74 de ani, numai faţada de nord fusese terminată şi dintre cele 18 turnuri proiectate, doar unul fusese ridicat. Sagrada Familia urma să fie pictată în întregime: faţada de est, a cărei temă era „mântuirea umanităţii” urma să fie luminoasă, iar cea de vest, reflectând „martiriul” ar fi fost pictată în tonuri întunecate.

Impresionanta clădire ar trebui să fie finalizată în 2026, potrivit ultimelor estimări.

Moartea lui ANTONI GAUDI este una bizară. Pe 7 iunie, 1926, el a fost lovit de un tramvai. Pentru că nu a fost recunoscut, trecătorii au presupus că este un cerşetor. Gaudi nu a primit îngrijire medicală la timp şi a murit câteva zile mai târziu.

Marţi, ANTONI GAUDI este sărbătorit de Google la 161 de ani de la naştere printr-un Google Doodle care expune o parte din creaţiile sale

Cookies