Antonescu: Proiectul Roşia Montană trebuie respins

de:
09 sept. 2013
0 Afișari
Antonescu: Proiectul Roşia Montană trebuie respins

Update: Ponta: Soluţia pentru proiectul Roşia Montană – respingere urgentă la Senat, apoi şi la Cameră 

„Cred că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut. Fie ar trebui retras, ceea e nu e cazul din moment ce a ajuns deja de la Guvern în Parlament, fie trebuie respins. Am ajuns la această concluzie nu din motive tehnice, ci pentru că există consecinţe şi realităţi majore ce împiedică acum realizarea acestui proiect. Am un punct de vedere ferm şi definitiv conturat în legătură cu Roşia Montană. Cred că proiectul de exploatare la Roşia Montană nu poate fi susţinut. Trebuie respins. Am ajuns la această concluzie nu din motive tehnice, nu cred că ar avea şansa să nu fie un proiect fezabil sau util. Când vorbim despre un proiect care implică resursele naturale ale unei naţiuni este foarte important să avem o susţinere publică, acest lucru e mai important decât detaliile tehnice. Proiectul produce acum o semnificativă scindare în societatea românească. Este un sentiment public de amploare ce nu poate fi ignorat. Un procent semnificativ de cetăţeni nu cred că un asemenea proiect va folosi resursele în beneficiul unei naţiuni. E un sentiment care e mai important decât o dată tehnică. Există o uriaşă suspiciune în opinia publică românească că decidenţii politici nu ar acţiona în conformitate cu interesele naţionale legitime. S-au făcut acuzaţii la nivel înalt. Personal, nu cred că decidenţii importanţi, preşedintele şi premierul, sunt angajaţi într-un lobby specific al Roşia Montană Gold Corporation, dar au zburat acuzaţii extrem de grave. Eu nu am făcut astfel de acuzaţii nici în toiul celor mai aprinse dezbateri. Aceste suspiciuni constituie un alt motiv important pentru respingerea proiectului”, a declarat, luni, Crin Antonescu.

Liderul PNL a mai precizat că există fragilităţi ale acestui proiect, în contextul în care prim-ministrul spune că va vota împotriva acestui proiect în calitate de parlamentar, iar Ministerul Mediului a anunţat că, în ceea ce prive avizul de mediu, esenţial într-o asemenea temă, va fi dat în funcţie de rezultatul votului în parlament. „E vorba de anumite fragilităţi ale proiectului iniţiat de Guvern, dar prim-ministrul ne spune că va vota împotriva lui ca parlamentar. Un proiect cu obiecţii din partea însuşi Ministerului Justiţiei, iar avizul de mediu ne prilejuieşte situaţia inedită că va da sau nu avizul în funcţie de votul din Parlament. Un asemenea proiect trebuie susţinut cu maximă determinare cu argumente tehnice şi politice solide. În acest moment acest proiect trebuie respins. Nu vorbesc în numele PNL pentru că nu am avut o discuţie în cadrul partidului. Însă, poziţia mea de posibil candidat la preşedinţie mă obligă să îmi expun poziţia faţă de acest proiect. PNL va lua o decizie, eu îmi voi exprima această poziţie şi în cadrul discuţiilor din cadrul PNL. Nu pot şi nu vreau să mă ascund după votul majorităţii din Parlament sau chiar după votul majorităţii din propriul partid. Nu sunt un ecologist, respect ecologiştii, organizaţiile de mediu şi efortul tuturor din societatea civilă. Susţin dezvotarea economică a României, dar cred că aceasta trebuie făcută în raport cu respectarea condiţiilor de mediu”, a mai spus Crin Antonescu.

Anunţul liderului PNL vine după ce, duminică, 15.000 de oameni au protestat în Piaţa Universităţii, împotriva exploatării miniere la Roşia Montană

Totuși, Ministerul Justiției a dat AVIZ POZITIV PENTRU EXPLOATAREA DE LA ROȘIA MONTANA.

În schimb, Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a declarat, în direct la Realitatea TV, că nu va da aviz pozitiv pentru demararea exploatării miniere la Roşia Montană, dacă nu se respectă prevederile europene. 

Cookies