Anticarne. Verv Kitchen. Incursiune în lumea mâncării fără gluten, cu Snickers vegan, dhal și amaranth

12 nov. 2021
502 afișări
Anticarne. Verv Kitchen. Incursiune în lumea mâncării fără gluten, cu Snickers vegan, dhal și amaranth

Prin părțile Neamțului, mâncarea fără carne e numită “mâncare de spital”. Pentru că, cel puțin în Moldova, mâncarea înseamnă carne și câteva legume aruncate într-un colț. Ăsta e adevărul. Dacă aș fi avut un leu pentru fiecare “De ce nu mănânci carne? Ți-e rău? Ești bolnav? Ai pățit ceva? Ești sigur? Hai, încearcă măcar niște cârnați. Gustă, că nu mori!”...azi aș fi fost boier. Paradoxul e că aceiași oameni de mai sus țin, cu sfințenie, post 3-4 luni pe an, care, până la urmă e tot o alimentație plant based. Sigur, unii o fac doar de frică și pentru că așa cere Ăl de Sus. Poate o fi știind Ăl de Sus ceva?

Sunt un carnivor convins, am crescut cu celebra replică “Cea mai bună legumă e porcul” și cred că jumările sunt lăsate de la Dumnezeu să ne bucurăm de ele cu trupul și cu sufletul. Deci, ce-am căutat la un restaurant vegetarian/vegan/plant based?

Crezul Verv Kitchen

Cu ce ocazie pe la vegetarieni?

Păi, întâmplarea face să mă număr printre cele câteva zeci de mii de persoane cu tiroidită autoimună, cunoscută sub numele de Hashimoto, în care sistemul imun creează anticorpi care distrug glanda tiroidă. De obicei, chestia asta se moștenește pe cale genetică (thx, mom!) și vine la pachet cu câteva recomandări/indicații din punct de vedere culinar, cum ar fi, spre exemplu: FĂRĂ GLUTEN. Sau cât mai puțin gluten. Banal, sau nu, glutenul îți poate da grav organismul peste cap, iar dacă nu te-ai gândit până acum la asta, probabil ar trebui să vezi un medic. Bașca, tiroidita autoimună Hashimoto e pistol cu apă pe lângă celelalte boli autoimune existente „pe piață” și pentru care glutenul este kriptonită curată.

Cât costă sănătatea?

O fi scump să mănânci sănătos în ziua de azi? Probabil ai zis deja, în gând, un mare “DA”. Și s-ar putea, s-ar putea să ai dreptate. Astăzi, am mâncat pentru tine la Verv Kitchen, un restaurant plant based deschis astă vară, pe Strada Italiană nr.26. Verv Kitchen e un manifest pentru mâncare sănătoasă, fără gluten, fără carne, fără zahăr adăugat, cu ingrediente locale, care să reducă amprenta de carbon și așa mai departe. Pe scurt: din grijă pentru mediul înconjurător și sănătatea noastră. Dar, oare, vine asta la pachet cu vreun minus?

Intrare Verv Kitchen

Interior – Exterior

Verv este găzduit de casă de pe la 1930(ish), super spațioasă și renovată cap coadă, din care s-a păstrat și salvat cam tot ce se putea salva: două sobe superbe, câteva scaune, plantele, etc. Pe lângă spațiul interior generos, Verv se poate lăuda lejer cu una dintre cele mai drăguțe și intime terase din București. De vizitat.

Interior Verv Kitchen
Verv Kitchen. Terasă. Foto: Verv Kitchen Instagram
Verv Kitchen. Interior

Am mâncat

Duo de zacuscă și ajvar, cu veggie crackers – 25 lei
Ingrediente zacuscă: vinete, ardei kapia, ceapă, ulei de măsline, roșii, sare, piper, foi de dafin
Ingrediente ajvar: ardei kapia, vinete, ulei de măsline, oțet de mere, usturoi, sare, piper
Crackers: legume, tamari, sare, piper alb.

Supă broccoli cheese cu amaranth – 25 lei
Ingrediente: broccoli, drojdie inactiva, ceapa, amaranth, apa, chimen, sare

Dhal – 38 lei
Ingrediente: linte rosie, morcovi, rosii, ceapa, lamaie & lamaie verde, usturoi, ghimbir, turmeric, condimente

Snickers vegan – 25 lei
Ingrediente: ovăz fara gluten, alune, nuci, caramel de curmale, ciocolata amaruie, cocos

Am băut:

Grapefruit Cola – 18 lei
Ingrediente: grapefruit, lamaie verde, sirop de cola facut de noi, club soda, gheață

Judecata de Apoi

Snickers vegan – 25 lei
Ingrediente: ovăz fara gluten, alune, nuci, caramel de curmale, ciocolată amaruie, cocos

Desertul înainte de toate. Am râs când am citit în meniu snickers vegan. „Uite-i, mă, cum încearcă să imite deserturile păcătoase!”, mi-am zis în gând. Așa e când judeci înainte să guști. N-o să-ți vină să crezi, dar deserțelul ăsta e foarte mișto, gustos și aromat. Caramelul făcut din curmale mai e caramel? Ce mai contează? E delicios din calea afară, completează bine „batonul” din ovăz fără gluten, iar topingul de nuci cu ciocolată amăruie e cireașa de pe….snickers! Unde mai pui că arată destul de sexy. Super like!

Snickers Vegan. Verv Kitchen

Duo de zacuscă și ajvar, cu veggie crackers – 25 lei
Ingrediente zacuscă: vinete, ardei kapia, ceapă, ulei de măsline, roșii, sare, piper, foi de dafin
Ingrediente ajvar: ardei kapia, vinete, ulei de măsline, oțet de mere, usturoi, sare, piper
Crackers: legume, tamari, sare, piper alb.

Zazcuscă și ajvar. Verv Kitchen

Între cele două nu e maaaare diferență. Ajvarul este zacusca sârbilor, consumată și pe la noi, mai spre Banat, și are ca diferențiator oțetul de mere. Ajvarului i se mai spune și, sanchi, „caviarul vegetal al Balcanilor”. Cam exagerat. „Far fetched”, cum ar zice americanul. E doar o zacuscă puuuuțin mai picantă, cu niscavai oțet și usturoi în plus, vedeta din ajvar purtând numele de cod kapia.

În realitate, am gustat două zacuști relativ apropiate la gust, neuleioase, okay din punct de vedere al gustului. Normale, poate prea normale. Nimic ieșit din comun. Nu explodează de arome, nici pe departe. Am reținut că sunt făcute cu legume bio.

Interesanți sunt crackersii care înlocuiesc pâinea pentru zacuscă. Făcuți din legume, semințe de in și chia. Cam arși crackerșii, totuși. Se simte chestia asta sau poate sunt eu nebun.

Ajvar. Verv Kitchen
Crackers. Verv Kitchen
Crackers. Verv Kitchen

Supă broccoli cheese cu amaranth – 25 lei
Ingrediente: broccoli, drojdie inactiva, ceapa, amaranth, apa, chimen, sare

Îmi place să încerc preparate cu ingrediente despre care n-am auzit în viața mea. Așa am ajuns la această supă de broccoli cu amaranth, amaranthul fiind o plantă medicinală străveche, dar și o supercereală, fără gluten, cultivată încă de acum 8000 de ani de către azteci și incași, beneficiul principal fiind că reduce colesterolul rău cu până la 25%. În pus, amaranthul este bogat în lizină, fibre, vitamina A, E, B, D, aminoacizi esențiali și minerale precum fier, magneziu, zinc, fosfor, cupru și mangan.

Supă broccoli cheese cu amaranth. Verv Kitchen

Ok, ok, dar e gustoasă?
Băi, nu prea.

E super ciudat totul și neobișnuit. Am încercat din pură curiozitate și mi se pare că are gust de tristețe. Amărui(sh). Exagerez. Cert e că-i ciudat rău. Și nici broccoliul sau brânza pe care n-am identificat-o nu ajută acest preparat. Nu tu sare, nu tu piper. Not my cup of tea. Sorry.

Dhal – 38 lei
Ingrediente: linte rosie, morcovi, rosii, ceapa, lamaie & lamaie verde, usturoi, ghimbir, turmeric, condimente

Un preparat specific bucătăriei indiene/pakistaneze, picantă, la care s-au adăugat cartofi românești, bio, de proveniență locală, cu grijă pentru o amprentă de carbon cât mai mică (smiley face). „Fuck amprenta de carbon, fuck cartofi, fuck NATO, fuck Bill Clinton și pe ăia de la București!” , cum ar fi spus Doiaru. E doar vina mea că mi-am luat dhal.

E o tocăniță de cartofi picantă, cu turmeric și ceapă aproape translucidă, tocăniță pe care am mâncat-o pentru că nu mai puteam de foame. Mi-aș fi ronțăit și o mână numai să bag ceva la ghizodan. Acesta este adevărul.

Never again Dhal.

Dhal. Verv Kitchen
Dhal. Verv Kitchen

Cam asta a fost experiența mea plant based, fără gluten, no added sugat și sustenabilă la Verv Kitchen.
Să nu uit! De la bar, am luat un grapefruit cola, o băutură sănătoasă, chiar gustoasă.

Total Verv Kitchen: 131 lei

O să mai mănânc pentru tine de la Verv? 🙂

Apreciez locul, principiile, inițiativa și dedicarea oamenilor din spate și le urez mult succes în aceste vremuri tulburi.

Uite și alte locuri pe unde-am mai mâncat:

Cookies