Antibiotice Iași anunță că a început distribuția pastilelor cu iod. Vor ajunge în depozitele DSP din București și din țară

22 mart. 2022
391 Afișari
Antibiotice Iași anunță că a început distribuția pastilelor cu iod. Vor ajunge în depozitele DSP din București și din țară
Antibiotice Iași anunță că a început distribuția pastilelor cu iod. Vor ajunge în depozitele DSP din București și din țară | Sursă foto: Antibiotice Iasi

Compania Antibiotice Iași a anunțat luni, 21 martie 2022, că a început distribuția pastilelor cu iod către Direcțiile de Sănătate Publică din București și din restul țării. Toate comprimatele vor fi livrate pe parcursul acestei săptămâni.

Antibiotice Iași începe distribuția pastilelor cu iod

La începutul lunii martie, ministrul Sănătății Alexandru Rafila, a anunțat că Antibiotice Iași urma să producă pastile cu iodură de potasiu. Ieri, 21 martie 2022, compania a anunțat că a început distribuirea medicamentelor către Direcțiile de Sănătate Publică, atât din București, cât și din restul țării. Conform comunicatului dat de companie, distribuirea acestora se va face pe parcursul întregii săptămâni. Astfel că, până în data de 28 martie, toate comprimatele se vor afla în depozitele DPS.

Antibiotice Iași a produs 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu 65mg. Producția a început în data de 8 martie, la solicitarea Ministerului Sănătății și a continuat, fără întreruperi, până la data de 20 martie 2022. Pentru ca producția să se poată finaliza într-un timp cât mai scurt compania a suplimentat numărul angajaților. Aceștia au fost transferați din alte fluxuri de fabrică.

Compania va produce medicamentul și pentru alte state ale UE

Antibiotice Iași a produs pentru prima dată comprimate cu iodură de potasiu cu 11 ani în urmă. Medicamentul se fabrică doar la solicitarea autorităților guvernamentale. Acest lucru face ca pastilele să poată fi oferite populației în mod gratuit, în caz de nevoie.

Compania a decis să accepte solicitări ale altor state din Uniunea Europeană, ce doresc acest tip de medicament.

“Am pus la dispoziție resursele de care dispunem: parteneriate, fluxuri de fabricație, specialiști, materiale de producție, pentru a asigura acest medicament tuturor DSP-lor din țară. Faptul că avem experiență îndelungată în dezvoltarea și producția de medicamente(…)ne-au permis să reacționăm rapid și responsabil.”, a declarat directorul general al companiei Ioan Nani.

Pastilele cu iodură de potasiu nu se iau în mod preventiv. Acestea trebuie să fie administrate doar la recomandare medicului. Consumarea iresponsabilă a medicamentului poate crea dereglări grave ale glandei tiroide.

Cookies