FIT CITY

ANSVSA retrage de pe piaţă 29 de tone de rodii importate din Turcia

ANSVSA a decis retragerea de pe piață a unei cantități de 29 de tone de rodii, care conțin reziduuri de pesticide peste limitele admise, scrie News.ro.

„Cantitatea de rodii la care a fost constatată depășirea limitei maxime admise pentru pesticidul acetamiprid este de 29.074 de kilograme, din care a fost regăsită în depozit o cantitate de 1.155 de kilograme, care a fost sechestrată și trimisă spre distrugere. Acțiunea de retragere de pe piață a lotului respectiv de rodii este în curs de desfășurare”, precizează inspectorii ANSVSA.

Autoritatea mai arată că, totuși, potrivit formulei Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), nu sunt depășite doza acută de referință și aportul alimentar zilnic în ceea ce privește cantitatea de pesticide descoperită în probele de rodii.

Controalele ANSVSA au fost efectuate în perioada 26 august – 1 septembrie și au vizat 81 de transporturi, însumând 1.859 de tone de legume și fructe importate din Turcia, Argentina, Egipt, Ucraina, Macedonia, Republica Moldova, Serbia și Africa de Sud.

Dintre acestea, 17 transporturi au fost verificate în punctele finale de import (depozite autorizate) și 64 de transporturi în Posturile de Inspecție la Frontieră Constanța Nord, Constanța Sud, Sculeni, Galați, Albița, Moravița.

Din fructele și legumele verificate – ardei gras, roșii, fasole, pere, lămâi, struguri, portocale, prune, smochine, rodii, piersici și mere – au fost prelevate probe pentru determinarea prezenței și a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button