ANSVSA: Aflatoxină în 67 de probe de lapte. Alerte false la carnea de curcan şi conservele de vită

de:
21 mart. 2013
6 Afișari
ANSVSA: Aflatoxină în 67 de probe de lapte. Alerte false la carnea de curcan şi conservele de vită

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii a anunţat, joi, că, din totalul celor 1.335 de probe prelevate în perioada 7-15 martie, 67 de probe au fost pozitive cu aflatoxină M1 peste limita admisă în Uniunea Europeană, de 0,05%. Dintre acestea, 34 de probe au fost depistate în ferme, 5 probe pozitive au fost din centrele colectare a laptelului, 8 probe pozitive au fost de la automatele de lapte, iar alte 20 de probe pozitive au provenit din centrele de procesare a laptelui. Potrivit ministrului de resort, laptele contaminat cu aflatoxină nu a ajuns pe rafturile magazinelor. Mai mult, Constantin a subliniat faptul că atât laptele, cât şi produsele din lapte care se comercializează pe piaţa autohtonă sunt sigure pentru consumatori.

„Am izolat cazurile, ştim clar care sunt fermele şi centrele de colectare care au avut probleme. Fermele vor schimba furajele, pentru ca produsele să fie bune pentru consum. Multe alerte din cele declanşate în această perioadă sunt închise”, a declarat, joi, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Totodată, reprezentanţii ANSVSA au anunţat că au fost închise mai multe alerte false, emise în ultima perioadă, respectiv cele pentru carnea de curcan şi conservele de vită.

În ceea ce privește carnea de curcan exportată în Germania, despre care s-a spus că este toxică, prezentând o concentrație mare de antibiotic, reprezentanții ANSVSA au declarat că a fost o alertă falsă, producătorul conformându-se normelor europene.

În cazul cărnii de cal din conservele de vită s-a stabilit că nu se poate vorbi de fraudă pentru că procentul de carne de cal din conservele Ardealul era de 1% şi reprezenta rezultatul unei contaminări accidentale pe fluxul de carne. Doar dacă se depăşeşte limita de substituire de 1% se consideră fraudă, conform legislației europene, a declarat Vladimir Mănăstireanu, vicepreședinte ANSVSA.

În privinţa cărnii de cal din micii comercializaţi în hipermarketurile Kaufland din Bucureşti s-a închis societatea, iar patronii firmei sunt cercetaţi pentru fraudă. Firma Nicolin din Prahova a fost închisă şi sancţionată contravenţional şi a intrat în atenţia organelor antifraudă. Această societate este urmărită penal pentru fraudă.

„Consumul de carne de cal nu este dăunător sănătăţii umane. Problema este că a fost vândută ca altceva. Caserolele de mici mare din carne de cal au ajuns în consum. 1900 de caserole de mici cu carne de cal au fost retrase de pe piaţă. La SC Nicolin SRL a fost un caz de fraudă. S-a substituit intenţionat carnea de cal cu carnea de vită”, a declarat ministrul Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că, în prezent, legislaţia în domeniu nu este suficient de aspră, iar sancţiunile sunt prea mici, însă va face toate demersurile necesare pentru a creşte valoarea sancţiunilor şi pentru a-i împiedica pe producătorii care încalcă legea să mai activeze în domeniu, aşa cum se întâmplă în prezent, conform reglementărilor legale în vigoare.

Cookies