ARHIVA B365

ANSVSA: 20.000 de lei amendă pentru o unitate din Bucureşti care comercializa CARNE

Verificările au arătat că respectiva unitate era autorizată pentru a desfăşura următoarele activităţi în domeniul alimentar: depozit frigorific, unitate de reambalare, unitate de tranşare carne de pasăre şi de preparare carne. De asemenea, s-a constatat că, deşi unitatea nu era autorizată pentru comercializarea cărnii de porc, aceasta a achiziţionat, în data de 05.02.2016, o cantitate de peste 1,5 tone de produs „ceafă de porc refrigerată”, din Belgia, se arată într-un comunicat ANSVSA.

Din verificarea documentelor a rezultat că produsul respectiv (pentru care s-a demonstrat trasabilitatea) avea termen de valabilitate până la data de 16.02. La data controlului (27.04.2016) s-a regăsit la comercializare doar o cantitate de 260 de kg, la un beneficiar din judeţul Braşov. Cele 260 de kg au fost retrase de la comercializare şi dirijate către o unitate de neutralizare. Având în vedere faptul că unitatea respectivă nu era autorizată pentru comercializarea cărnii de porc, administratorul societăţii a fost sancţionat cu amendă contravenţională, în valoare de 20.000 de lei. Pentru apărarea sănătăţii şi a intereselor consumatorilor, acţiunile comune de control în domeniul siguranţei alimentelor, desfăşurate de inspectorii Autorităţii împreună cu reprezentanţi ai IGPR şi ai altor instituţii ale statului continuă la nivel naţional.

În perioada 1 ianuarie – 04 mai a acestui an, inspectorii ANSVSA au controlat un număr de 3.854 de transporturi de produse de origine nonanimală, care au ca risc asociat prezenţa de reziduuri de pesticide şi au prelevat, pentru determinări de laborator, un număr de 862 probe. Verificările au fost realizate în posturile de inspecţie la frontieră şi punctele finale de import şi au vizat determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele şi legumele provenite din import. Pentru cele 862 de probe prelevate şi transmise pentru analiză, au fost eliberate buletine pentru un număr de 822, restul aflându-se în curs de finalizare a determinărilor de laborator. Dintre cele 822 de probe analizate, 7 probe au prezentat depăşire a limitei maxime admise pentru reziduuri de pesticide, restul probelor analizate au avut rezultate conforme.

Rezultate neconforme s-au înregistrat la următoarele produse: o probă de tomate provenite din Iordania, o probă de ardei iute, provenit din Iordania, o probă de mere, provenite din Macedonia, patru probe de fasole boabe, provenite din Etiopia. Tot în această perioadă, inspectorii ANSVSA, au efectuat o serie de verificări la depozitele de destinaţie pentru produsele de origine nonanimală. Probele, prelevate cu ocazia acestor verificări, au fost supuse analizelor de laborator, rezultând un număr de 126 probe conforme şi 3 probe neconforme, astfel: o probă de ardei kapia roşu, o probă de rodii şi o probă de lămâi. Toate probele cu rezultat neconform au provenit de la transporturi de fructe şi legume cu origine Turcia. Conform procedurilor, loturile neconforme au fost dirijate către neutralizare.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button