REZULTATELE probelor din PORTOCALE sunt negative: „Bebeluşii s-au îmbolnăvit din alte cauze”

de:
15 feb. 2016
1 Afișari
REZULTATELE probelor din PORTOCALE sunt negative:

„Am vorbit cu președintele ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor — n.r.) care a confirmat că rezultatele pe portocale au fost negative. Cred că sunt de vină alte cauze pentru contaminarea copiilor internați la Spitalul „Marie Curie”. Mi-e greu să mă pronunț de unde ar fi problema dar cred că e ceva pe partea de sănătate, bacterii, dar nu pot să mă pronunț”, a precizat Achim irimescu, pentru Agerpres.

De asemenea, ANSVSA precizează, într-un comunicat de presă, că, în probele de portocale analizate nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor maxime admise de pesticide (conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 396/2005, cu modificările şi completările ulterioare).

„Probele au fost prelevate de inspectorii DSVA Argeş în data de 13.02.2016, din mai multe loturi de portocale, din hipermarketurile din judeţul Argeş (localităţile: Piteşti, Mioveni, Curtea de Argeş, Topoloveni şi Câmpulung), pentru a verifica posibilitatea existenţei unor depăşiri ale limitelor admise de reziduuri de pesticide în aceste fructe.

Probele au fost trimise, în aceeaşi zi, către Laboratorul Naţional de Referinţă din Bucureşti, pentru a fi analizate.

Rezultatele analizelor, finalizate astăzi, 15.02.2016, arată că nu se înregistrează depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide.

*În perioada 01.01.2016 – 14.02.2016, laboratoarele acreditate specializate din cadrul reţelei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au recepţionat, în vederea determinării reziduurilor de pesticide, 416 probe din produse alimentare de origine nonanimală. La acestea se adaugă 34 de probe prelevate la sfârşitul anului 2015 şi pentru care s-au eliberat buletine de analiză în anul 2016.

Din totalul celor 450 de probe recepţionate, pentru 403 au fost eliberate buletine de analiză, iar pentru 47 se aşteaptă rezultatele.

Probele au fost recoltate în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import şi au vizat produse de origine nonanimală care au ca risc asociat prezenţa de reziduuri de pesticide (reziduuri de insecticide, erbicide, fungicide, raticide etc., substanţe care se utilizează în diferite etape de obţinere a produsului destinat consumatorului final (însămânţare, cultivare, transport, depozitare).

Menţionăm câteva dintre fructele şi legumele din care au fost prelevate şi analizate probe în anul 2016: portocale, mandarine, lămâi, struguri, banane, grapefruit, dovlecei, rodii, morcov, ardei, fasole, salată verde, castraveţi, mere, roşii, varză, pomelo.

La toate probele, pentru care s-au eliberat buletine de analiză, nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide.„, precizează ANSVSA.

Direcţia Sanitar-Veterinară Argeş a demarat, sâmbătă, controale la un lanţ de magazine din judeţ, după ce mai mulţi părinţi au declarat că le-au dat portocale copiilor.

„În urma discuţiilor pe care le-am avut cu şeful ANSVSA, ne-am autosesizat şi am recoltat probe de la toate magazinele suspectate, care fac parte dintr-o reţea de magazine hipermarket din oraşele Topoloveni, Curtea de Argeş, Câmpulung, Mioveni şi Piteşti. Ne referim doar la portocale, pentru că una dintre mame a spus că i-a dat copilului să consume portocale achiziţionate din acel magazin. Este posibil să depistăm anumite pesticide”, declara Daniel Lupu, director executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare Argeş.

Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Andrei Butaru, preciza că rezultatele probelor recoltate din portocalele provenite dintr-un lanț de magazine din județul Argeș cu care se presupune că au fost contaminați copiii internați la Spitalul „Marie Curie” și la alte două spitale din Pitești vor fi finalizate până luni seara sau cel mai târziu marți dimineața.

„Colegii noștri din Argeș la ora aceasta recoltează probe de portocale, vor fi ambalate, sigilate și trimise în cel mai scurt timp (…) la Laboratorul Național de Referință de la București. Noi am stabilit să avem astăzi echipe de lucru la laboratorul de la București maxim luni după amiază sau cel mai târziu marți dimineață vom avea rezultatele analizelor”, a spus sâmbătă președintele ANSVSA.

El a adăugat că ANSVSA s-a autosesizat în urma incriminării acestor fructe.

„Noi ne-am autosesizat în urma incriminării acestor fructe și am stabilit să recoltăm deocamdată aceste fructe, dacă vor apărea pe parcursul anchetei putem să analizăm și alte alimente incriminate. Deocamdată au fost incriminate doar portocale”, a explicat Butaru.

Președintele ANSVSA a explicat că ancheta este coordonată de Ministerul Sănătății și de Direcția de Sănătate Publică Argeș.

Cookies