ȘTIRI

ANRE a aprobat scumpirea gigacaloriei cu 86,58% pentru București

ANRE a aprobat o majorare cu 86,58% a preţului gigacaloriei produse de Electrocentrale Bucureşti (Elcen), de la 176,55 lei la 329,41 lei. Acesta nu este preţul final plătit de populaţie, ci reprezintă doar preţul la care centrala livrează agentul termic, la care se adaugă tarifele de transport şi distribuţie.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a aprobat scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din ţară, se arată într-un comunicat al ANRE, citat de Agerpres.

“Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021”, explică ANRE.

De asemenea, preţul certificatelor de dioxid de carbon care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% faţă de preţul luat în calcul la ultima ajustare de bonus şi preţ al energiei termice.

Nicușor Dan le-a promis bucureştenilor ca primăria va subvenționa în continuare gigacaloria

Nicuşor Dan a estimat creșterea cu 20% a gigacaloriei care va fi plătită de bucureșteni. Astfel, cei care locuiesc, spre exemplu, într-un apartament de 2 camere vor plăti pentru căldură chiar şi cu 100 de lei în plus.

Edilul a menționat şi că primăria va subvenţiona în continuare gigacaloria, dar nu a precizat şi cu cât. „Peste o săptămână o să avem preţul stabilit de ANRE pentru producţie şi pentru transport. În momentul de faţă raportul este cam – fără TVA – 206 producţia, 220 transportul, cam jumătate-jumătate. Iar în ceea ce priveşte preţul, cu tot cu TVA – 164 plătit de bucureşteni şi 330 plătiţi de primărie.

Citește și Speranțe mari pentru cartierele Militari, Crângași, Giulești, Grivița și bulevardul Ion Mihalache. Cele două CET-uri oprite vor furniza apă caldă și căldură


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button