ANPC vine în sprijinul lui Moș Nicolae. Sfaturi de care să țină cont pentru cadourile celor mici

05 dec. 2021
97 afișări
ANPC vine în sprijinul lui Moș Nicolae. Sfaturi de care să țină cont pentru cadourile celor mici
ANPC vine în sprijinul lui Moș Nicolae. Sfaturi de care să țină cont pentru cadourile celor mici

ANPC declară că și Moș Nicolae are nevoie de ajutor din când în când și vine cu o serie de sfaturi. La ce ar trebui să fie atent Moșul, în momentul în care cumpără jucării și dulciuri pentru prichindei.

ANPC vine în sprijinul lui Moș Nicolae. Sfaturi de care să țină cont pentru cadourile celor mici. Recomandări pentru jucăriile și dulciurile achiziționate.

ANPC vine în sprijinul lui Moș Nicolae

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a decis să-i ofere Moșului o serie de sfaturi pentru momentul în care va porni în căutarea cadourilor pentru cei mici. Astfel, Moș Nicolae este sfătuit:

 • să cumpere jucării numai din magazinele sau de la raioanele specializate, acolo unde se eliberează documente de cumpărare de care aveți nevoie în cazul unei posibile reclamații;
 • să selecteze cu atenție jucăriile în funcție de vârstă, capacități și aptitudinile celor mici;
 • să fie atent la etichetele inscripționate cu avertismentele despre grupa de vârstă recomandată pentru utilizărea fiecărei jucării, astfel încât, în cazul copiilor cu vârsta sub 3 ani, cumpărarea de jucării care conțin piese mici, detașabile, poate dăuna. Etichetele se găsesc deseori sub formularea: „Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 3 ani” sau cu un simbol grafic aferent, transmite ANPC.
 • să știe că jucăriile trebuie să aibă pe eticheta lor următoarele informații:
  – coordonatele producătorului şi/sau importatorului;
  – numărul unic de identificare a jucăriei;
  – marcajul de conformitate CE care presupune că jucăria este sigură de folosit.
 • să verifice dacă există instrucţiunile de utilizare, dar şi avertismentele specifice;
 • Moș Nicolae trebuie să știe că orice reclamaţie care are legătură cu o jucărie cumpărată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului și/ sau magazinului de la care a fost cumpărată sau structurii teritoriale a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor – ANPC.

Te-ar mai putea interesa și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Pregătiți ghetuțele pentru data de 6 decembrie

 • să verifice jucăriile funcţionale: cele care reproduc la scară redusă produse, aparate sau instalaţii destinate adulţilor. Acestea trebuie să aibă avertismentul „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. De asemenea, jucăriile trebuie să fie obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole.
 • patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: „Atenţie! A se purta echipament de protecţie”. Totodată, trebuie să existe recomandări cu privire la echipamentul de protecţie.
 • să se asigure că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii care au vârsta de sub 3 ani.

Sfaturi de care să țină cont pentru cadourile celor mici

Paul Anghel, director al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din ANPC, oferă câteva sfaturi și pentru alegerea dulciurilor. Ce trebuie să știe Moș Nicolae:

 • cumpărarea dulciurilor trebuie să se facă numai din locuri autorizate. Acestea nu trebuie cumpărate de la vânzători ambulanți, chiar dacă prețul este mai mic.
 • înainte ca dulciurile să fie cumpărate, trebuie ca ambalajele să fie verificate (integritate, etanșeitate) și încadrarea produselor în data durabilității minimale, după caz, în data limită de consum care au fost stabilite de producător.
 • etichetele trebuie să aibă următoarele informații: denumirea produsului, numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor care sunt din import, se vor înscrie numele și adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în țara noastră, data durabilității minimale, cantitatea netă și condițiile de depozitare. Toate produsele din import trebuie să aibă etichete cu elementele de identificare și informare în limba română.
 • atât pentru ciocolată, cât și pentru produse din ciocolată trebuie menționat în mod obligatoriu conținutul de cacao substanță uscată, în procente, astfel: “ cacao…% minim”.

Te-ar mai putea interesa și: „București pentru Copii”. Cei mici pot vizita circuite turistice speciale, într-un cadru organizat

 • pentru ciocolata umplută se menționează produsul de umplutură. Excepție de la indicarea cantității nete o fac produsele din ciocolată preambalate, care au o greutate mai mică de 50 grame. Această excepție nu se aplică pentru produsele cu o greutate netă mai mică de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conținând două sau mai multe astfel de produse, dacă conținutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame.
 • pentru produsele din ciocolată care sunt turnate și goale în interior, această indicație poate fi înlocuită cu conținutul net minim. Totodată, trebuie să apară menționat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depașește 1% din masa produsului.
 • Moșul trebuie să știe despre ciocolata proaspătă că aceasta trebuie să aibă o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, casantă în momentul în care se rupe fără să apară senzația de rugozitate la masticare, culoare și gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă o suprafață netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă.
 • ajutoarele moșului – părinții, trebuie să fie extrem de atenți dacă pe eticheta produselor apar informații cu privire la ingredientele care au posibil efect alergen sau dacă apare atenționarea „poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora” în cazul menționării în lista ingredientelor a coloranţilor, înscriși în Anexa V la Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.
Cookies