ANPC, recomandări de ultimă oră pentru cumpărători. De ce trebuie să țineți cont când cumpărați carne

01 mai 2022
286 afișări
ANPC, recomandări de ultimă oră pentru cumpărători. De ce trebuie să țineți cont când cumpărați carne
ANPC, recomandări de ultimă oră pentru cumpărători. De ce trebuie să țineți cont când cumpărați carne. Sursa foto: Unsplash

Cu ocazia zilei de 1 mai, când un număr mare de români caută să cumpere carne pentru grătare, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a adus o serie de avertizări și recomandări celor care vor să cumpere carne tocată pe ultima sută de metri.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis mai multe recomandări de care românii trebuie să țină cont dacă cumpără carne pentru grătarele de 1 mai pe ultima sută de metri.

De ce trebuie să țină cont

Astfel, când cetățenii cumpără produse de carne tocată, precum micii sau cârnații, aceștia trebuie să acorde o atenție specială aspectului pe care îl au produsele și să nu ezite să le refuze pe cele care fie au un aspect îndoielnic, fie nu au o etichetă de informare cu minimul de informații utile. Mai mult, românii care fac cumpărături pe ultima sută de metri sunt sfătuiți să nu cumpere produse de carne tocată din locații neautorizate, deoarece există riscul de infectare cu diverse bacterii sau virusuri. Nu în ultimul rând, înainte să achiziționeze alimente din magazinele specializate pentru acest lucru, cetățenii trebuie să fie atenți pentru ca persoana care îi servește și împachetează carnea să fie echipată corespunzător.

Ghid al președintelui ANPC pentru a diferenția produsele locale de cele din străinătate

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a oferit mai multe recomandări cetățenilor care vor să cumpere produse din piețe, de la producători, și vor să se ferească de „antreprenorii” care se folosesc de eticheta de producător pentru a crește numărul vânzărilor.

„Dacă intrăm în oricare dintre piețe şi urmărim oricare din produse așezate de vânzători ne vom da seama că, cartofii de Dâmbovița sunt la fel cu cei din Ialomița.

Toţi sunt curați nu au urme de pământ pe ei, iar în general vânzătorii aparent producători au în general manichiura mai bine făcută decât cumpărătorii.

Noi am dobândit experiență tocmai comparând produsele. Îmi aduc aminte în urmă cu 3-4 ani într-o acţiune de control în piețele constănțene am rugat pe cel care pretindea că este producător să se suie cu noi în maşină să ne arate minunatele lui sere.”, a explicat președintele ANPC la Antena 3.

În finalul poveștii, „producătorul” ar fi mers cu reprezentanții ANPC la locuința sa din Oituz, unde serele erau de negăsit. Potrivit vecinilor, acestea dispăruseră de vreo zece ani. În cele din urmă, bărbatul ar fi recunoscut că toate legumele și fructele pe care le vindea erau cumpărate din zona pieței angro și mai apoi pretindea că era producător.

De asemenea, directorul ANPC a explicat și câteva indicii la care românii pot fi atenți când cumpără cartofi din piață dacă vor să achiziționeze direct de la producători. Astfel, un indiciu bun este cel al pământului de pe cartofi – de obicei producătorii mici nu își permit să spele minuțios cartofii înainte de a-i vinde. De asemenea, majoritatea cartofilor sunt crescuți industrial, în zone dedicate agriculturii, numărul de persoane care cresc în propria gospodărie fiind mic spre comparație.

Cookies