ANPC începe controalele la companiile aeriene. În ce situație puteți obține până la 600 de euro

02 iul. 2022
220 Afișari
ANPC începe controalele la companiile aeriene. În ce situație puteți obține până la 600 de euro
ANPC începe controalele la companiile aeriene. În ce situație puteți obține până la 600 de euro. Sursa foto: Unsplash

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că va efectua controale la două dintre cele mai populare companii aeriene de zbor, după ce clienții au depus peste 600 de sesizări doar în ultimele două luni. Acestei situații i se adaugă haosul de pe aeroporturile aflate pe întregul continent produs de grevele angajaților dar și de zborurile anulate în ultima clipa din varii motive.

ANPC intervine în cazul a două companii de zbor low-cost care au fost subiectul a peste 600 de sesizări legate de serviciile oferite. Investigațiile în acest caz vor fi însă dificile, spun autoritățile, deoarece companiile în cauză nu au sedii pe teritoriul țării noastre.

„De la Cuza am învăţat că nu trebuie folosite două măsuri pentru acelaşi lucru. Povestea cu ocaua mică. Dacă s-a evaluat activitatea unei companii aeriene, atunci trebuie să o verificăm şi pe a celorlalte, aflate în aceeaşi situaţie. Trist este că aici povestea va fi mai lungă, cele două nefiind de pe teritoriul României. Chiar şi pe jos, pentru că avioanele lor nu prea mai zboară, vom ajunge la destinaţie şi măsurile vor fi în consecinţă! Drum bun să avem!”, a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu, potrivit Economica.net.

ANPC începe controalele la companiile aeriene. În ce situație puteți obține până la 600 de euro

Ancheta va fi realizată de Direcția Generală de Control și Supraveghere Piață, în colaborare cu Centrul European al Consumatorilor România. Până în prezent, autoritățile au înregistrat în 2 luni nu mai puțin de 500 de solicitări legate de serviciile companiei Wizz Air și 114 privind serviciile Ryanair.

De asemenea, oficialii ANPC au ținut să precizeze că persoanele au dreptul să solicite compensații de până la 600 de euro pentru zborurile care sunt anulate, conform Regulamentului European numărul 261.

„În prezent, se centralizează toate reclamaţiile, pe această temă, de pe teritoriul României, la nivelul ANPC, pentru a putea completa şi definitiva informaţiile, ANPC sfătuind, totodată, consumatorii să se adreseze, în primă instanţă, operatorilor economici de transport aerian sau agenţiilor de turism intermediare, pentru soluţionări amiabile, iar, în situaţia în care drepturile acestora sunt încălcate, să se adreseze autorităţilor competente, reamintind totodată că, în conformitate cu Regulamentul European nr. 261, consumatorii au dreptul să solicite compensaţii de până la 600 de euro, pentru un zbor anulat”, au explicat oficialii ANPC.

Acest proces se poate face fie amiabil, între consumator și operatorul economic, fie prin intermediul ECC și ANPC, aceste servicii fiind gratuite.

Cookies