ANPC, către consumatorii din București și din țară: Nu cumpărați carne de la portbagaje și ouă de la marginea drumului. Sfaturi utile înainte de Paște

15 apr. 2022
255 afișări
ANPC, către consumatorii din București și din țară: Nu cumpărați carne de la portbagaje și ouă de la marginea drumului. Sfaturi utile înainte de Paște
ANPC, către consumatorii din București și din țară: Nu cumpărați carne de la portbagajele și ouă de la marginea drumului. Sfaturi utile înainte de Paște. Sursa foto: Facebook/ ANPC

Comisarii ANPC au ieșit pe teren, atât în București, cât și-n restul țării. Sunt verificate produsele alimentare specifice perioadei de Paște și modul în care sunt comercializate acestea. Sfaturi utile pentru consumatori.

ANPC, sfaturi pentru consumatorii din București și din țară

Echipele ANPC au ieșit pe teren pentru a verifica modul în care sunt comercializate produsele alimentare în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale. Sunt verificate toate produsele care pot ajunge pe masa de Paște a românilor: alimentele de post, pește și preparate din pește, carne, mai ales carnea de miel, preparate din carne, cozonac, produse de patiserie, ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao și grăsimi vegetale (tablete, figurine), vopsea de ouă, vin și băuturi alcoolice.

Îți recomandăm și: Controale ANPC în București și în țară, înainte de Paște. Comisarii au găsit în magazine ouă expirate și sparte

Sfaturi privind comercializarea cărnii, dar și a produselor din carne:

  • Cumpărarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, și a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe), iar aceasta trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. Aceste condiții garantează un produs sigur, ce nu va afecta sănătatea consumatorilor;
  • Evitați să cumpărați carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor” chiar dacă prețul afișat este simțitor mai mic, comerciantul respectiv nu are cum să asigure condițiile optime pentru transport, depozitare și vânzare și nu vă poate elibera bon de casă cu ajutorul căruia să justificați tranzacția comercială și riscați să cumpărați un produs care este neconform sau chiar nesigur și care vă poate afecta sănătatea;
  • Verificați produsele cu ochiul liber: dacă sunt semne de alterare, dacă există modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor), culoarea (dacă aceasta este modificată), consistența, prezența corpurilor străine. Carnea trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt;
  • Mare atenție și la preț. ANPC ne recomandă să verificăm concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele care sunt marcate pe bonurile de casă;
  • Carnea cumpărată sub forma refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede acasă și se va băga în frigider;
  • Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie cumpărate.

Nu cumpărați ouă de pe marginea drumului

  • Ouăle trebuie cumpărate numai din locuri special amenajate, autorizate. Evitați să cumpărați ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul este mai mic;
  • Evitați să cumpărați ouăle care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant;
  • Ouăle de consum trebuie să aibă coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine;
  • Când se sparge oul, albușul trebuie să aibă o consistență densă, să fie transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș;
  • În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile referitoare la:
    – categoria de calitate (A);
    – categoria de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcție de greutate)
    · XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g;
    · L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g;
    · M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g;
    · S – mic: greutate mai mică de 53 g;
    – o indicație a metodei de creștere a găinilor;
    – o explicație a semnificației codului producătorului;
    – data de valabilitate minimă.

Vopseaua de ouă

Vopseaua trebuie cumpărată numai din locuri autorizate și trebuie să fie citită cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare, data durabilității minimale.

Atentie! Nu vopsiți ouăle cu vopsea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate.

Îți recomandăm și: Atenție la ce vopsea de ouă folosiți. Unele produse au până la 11 E-uri, arată un studiu al InfoCons

Produsele de patiserie

  • Produsele trebuie cumpărate numai din locuri autorizate, unde spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute;
  • Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară, respectiv halat de protecție și bonetă, iar produsele trebuie să fie manipulate cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință;
  • Produsele de patiserie care nu sunt ambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Consumatorii nu au voie să aleagă aceste produse cu mâna;
  • Produsele de patiserie trebuie să aibă pe etichetă, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, dar și prezența anumitor premixuri, în compoziție, sau a unor ingrediente care le înlocuiesc pe cele clasice;
  • În cazul produselor de patiserie preambalate, data durabilității minimale este stabilită de producător și se va inscripționa pe etichetă/ambalaj.

Ciocolata, produsele din ciocolată, produsele pe bază de cacao și grăsimi vegetale (tablete, figurine)

  • Etichetele acestor produse trebuie să conțină informații următoare: denumirea produsului, numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import, se vor înscrie numele și adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilității minimale, cantitatea netă și condițiile de depozitare;
  • Toate produsele importate trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba română;
  • Pentru ciocolată și produsele din ciocolată se menționează în mod obligatoriu conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente, astfel: „cacao…% minim”. În cazul ciocolatei umplute trebuie să fie menționat produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantității nete produsele din ciocolata preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. Aceasta excepție nu se aplică produselor cu o greutate netă mai mică de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conținând doua sau mai multe astfel de produse, dacă conținutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame. În cazul produselor din ciocolată turnate și goale în interior, această indicație poate fi înlocuită cu conținutul net minim. Se va face o mențiune privind adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depășește 1% din masa produsului;
  • Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă;
  • Produsele se vor cumpăra numai din locuri autorizate. Nu trebuie cumpărate de la vânzătorii ambulanți, chiar dacă prețul este mai mic;
  • Înainte de cumpărare, clientul trebuie să verifice care este starea ambalajelor (integritate, etanșeitate) și încadrarea produselor în data durabilității minimale, după caz, în data limită de consum stabilită de producător.

Vinurile și băuturile alcoolice

  • Pe etichetă trebuie să fie: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea și adresa producătorului sau a importatorului sau a îmbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru băuturile alcoolice cu concentrația alcoolică mai mică de 10% vol.
  • Pentru vinuri, eticheta trebuie să mai aibă și: categoria de calitate, indicația geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului, în funcție de conținutul de zaharuri;
  • Clienții trebuie să fie atenție la conținutul lichidului, respectiv culoarea care trebuie să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie;
  • În momentul în care recipientul este întors cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri;
  • Marcarea băuturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementarilor în vigoare emise de Ministerul Finanțelor.
Cookies