ESENTIAL

ANPC: „Adio pâine de proastă calitate, umflată cu aer”

Din toamna acestui an, bucureştenii şi nu numai, nu vor mai cumpăra pâine de proastă calitate şi nici nu vor mai fi furaţi la gramaj, susţine conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC),.

Noul ordin, care reglementează comerţul cu produse de panificaţie, se află în prezent în dezbatere publică, urmând să intre în vigoare în jurul datei de 1 septembrie 2011. „Sunt diverşi agenţi economici care încearcă să introducă pe piaţă pâine neconformă şi să păcălească consumatorii din punctul de vedere al gramajului. Prin noul ordin, încercăm să facem ordine pe piaţă. Dacă acum se poate vinde pâine mare, dar plină cu aer, după intrarea în vigoare a noilor reglementări, cantitatea minimă impusă va fi de 200-300 de grame. Încă suntem în discuţii cu Patronatul de Panificaţie”, a declarat marţi, preşedintele ANPC – Constantin Cerbulescu care a adăugat că actul normativ ar putea intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2011.

Şeful ANPC a adăugat că, în urma controalelor efectuate în domeniul produselor de panificaţie, inspectorii au descoperit multiple nereguli, îndeosebi în ceea ce priveşte cantitatea de pâine care ajunge pe mesele bucureştenilor. Cu alte cuvinte, una scrie pe eticheta produsului şi alta arată cântarul de supraveghere: cu 10 până la 70-80 de grame în minus la o singură pâine. „Nu există uniformitate privind scăderile în greutate la pâinea comercializată vrac pe perioada de 24 de ore, la acelaşi sortiment de pâine existând diferenţe mari de la un producător la altul. În plus, s-a constatat că în unităţile de comercializare nu se poate şti cu exactitate ora la care a fost scoasă din cuptor pâinea şi nu se poate aprecia pieerderea în greutate”, a menţionat Cerbulescu.

Potrivit raportului de control întocmit de ANPC, în numai patru zile, au fost verificaţi peste 450 de agenţi economici de profil din toată ţara, fiind oprită de la comercializare o cantitate de 4 tone de pâine. Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au aplicat circa 130 de amenzi în valoare totală de 466.700 de lei.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button