ANPC a verificat suplimentele alimentare din Capitală: 57% dintre etichete, NETRADUSE în română

de:
26 mai 2015
2 Afișari
ANPC a verificat suplimentele alimentare din Capitală: 57% dintre etichete, NETRADUSE în română

potrivit unui comunicat remis redacției, ANPC a verificat o cantitate de cca. 6.750 kg suplimente alimentare, din care circa 1.100 kg (17%) nu se incadrau in prevederile actelor normative in vigoare;

Au fost dispuse urmatoarele masuri:

– oprirea temporara de la comercializare a 374 kg suplimente alimentare in valoare de 75.000 lei pana la intrarea in legalitate;

– oprirea definitiva si scoaterea de la comercializare a cantitatii de 11 kg suplimente alimentare in valoare de 718 lei care prezenta data durabilitatii minimale depasita;

– aplicarea de 392 sanctiuni contraventionale, constand in 212 amenzi contraventionaleinsumand in valoare de 584.950 lei si 180 avertismente, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Principalele abateri constatate:

– comercializarea suplimentelor alimentare cu data durabilitatii minimale depasita si cu ambalajele deteriorate;

– lipsa informatiilor obligatorii care sa permita alegerea produsului:abateri privind inscrierea denumirii sub care se vinde produsul, respectiv „supliment alimentar; lipsa inscrierii pe ambalaj a mentiunilor specifice, a avertismentelor; inscrierea de mentiuni care atribuiau suplimentelor alimentare proprietati de prevenire, tratare sau vindecare a unor boli;lipsa inscrierii informatiilor suplimentare in cazul prezentei in produse a colorantilor, respectiv inscrierea sintagmei „poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora”; inscrierea neconforma a listei ingredientelor, a cantitatii nete si a datei durabilitatii minimale; lipsa traducerilor in limba romana sau traduceri incomplete

– Nerespectarea conditiilor de depozitare;

– Abateri privind modul de desfasurare a promotiilor.

I. Comercializarea suplimentelor alimentare cu data durabilitatii minimale depasita

Conform prevederilor legale in vigoare, operatorii economici sunt obligati sa comercializeze numai produse in cadrul datei durabilitatii minimale stabilite de producatori.

In 20% din jud. s-a constatat comercializarea de suplimente alimentare in afara datei durabilitatii minimale stabilite de producatori.

Jud. Galati (produse cu data durabilitatii minimale depasita, din februarie, respectiv martie 2015: mladite afin extract, ceai, ulei mentolat);

Jud. Calarasi (fructe chimion uscate, expirate din ian.2015, ceaiuri din plante, diverse marci, expirate din septembrie 2014, respectiv martie 2015, rubarba pulbere, ceaiuri diverse);

jud.Giurgiu- CEAI REUMATIC expirat din 02.2015; VITAMINA B6 expirata din 10.2014; FIBRE, expirate din 11.2014);

jud.Giurgiu- VITAMINA C pentru copii, expirata din 30.04.2015);

jud. Arad- glucoza, fibre.

Jud. Harghita- supliment alimentar cu data durabilitatii minimale depasita de 5 zile, ceai expirat de 30 zile, lecitina expirata de 30 zile);

Jud. Neamt- ceai soc cu data durabilitatii minimale depasita de 25 de zile.

Comercializare suplimentelor alimentare cu ambalajele deteriorate

Jud. Harghita- pachete de ceaiuri desfacute, deteriorate.

II. 5 % din cantitatea de suplimente alimentare controlata nu oferea consumatorilor informatiile obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit

In 57 % dintre jud. si in municipiul Bucuresti au fost gasite la comercializare, suplimente alimentare cu etichetarea incompleta sau neconforma prevederilor legale si/sau cu informatiile netraduse in limba romana.

2.1. Abateri privind inscrierea denumirii sub care se vinde produsul, respectiv „supliment alimentar”

2.1.1. Lipsa inscrierii denumirii „supliment alimentar”, aceasta fiind inserata in descrierea produsului sau in prezentarea avertismentelor

jud.Mehedinti -magneziu Vitamina B6, extract din samburi de struguri; diverse suplimente alimentare, ulei de ricin, ulei de rapita- jud.Cluj.

2.1.2. Utilizarea de alte denumiri decat cea stabilita prin actele normative, in vigoare, respectiv de „supliment alimentar”

Jud. Vrancea- Sirop carminativ– supliment nutritiv contra balonarilor 100 ml.

Jud. Cluj- Sirop antistress, care era denumit supliment nutritiv in loc de supliment alimentar.

2.2. Lipsa inscrierii pe ambalaj a mentiunilor specifice suplimentelor alimentare

jud.Hunedoara- Bitter, extract natural din plante medicinale, Alc.42% vol., 200 ml/sticla, care nu avea inscrise pe ambalaj avertismentul de a nu se depasi doza zilnica recomandata, atentionarea ca suplimentele alimentare nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar variat si echilibrat si atentionarea ca produsele nu trebuie sa fie lasate la indemana copiilor.

jud.Mures- diverse ceaiuri, fara a avea inscrise atentionarile: a nu se depasi doza zilnica recomandata, doza zilnica nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar si echilibrat si ca produsele nu trebuie sa fie lasate la indemana copiilor.

Jud.Alba- fructe uscate si ceaiuri, fara a fi insotite de elemente de identificare caracterizare obligatorii inscrise pe ambalaj sau eticheta alaturata: denumirea produsului (supliment alimentar), doza zilnica recomandata, atentionare ca suplimentele alimentare nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar variat si echilibrat, a nu se lasa la indemana copiilor.

jud.Valcea- Goji si Propolis, la care nu se inscria avertismentul „A nu se depasi doza zilnica recomandata”, avand in vedere ca aveau recomandari zilnice, iar la produsele Spirulina si Pulbere de grau nu era mentionata atentionarea „A nu se lasa la indemana copiilor.

jud.Valcea- Orz Verde, Pudra Vegetala Bioactiva, care nu aveau inscrise atentionarile „A nu se depasi doza zilnica recomandata”, „Suplimentul alimentar nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar variat si echilibrat”, „Produsul nu trebuie sa fie lasate la indemana copiilor mici” .

Ulei de ricin, Ulei de susan extravirgin, Ulei de rapita, pudra proteica din canepa, tinctura de napraznic si tinctura de branca ursului- lipsa inscrierii avertizarilor/atentionarilor referitoare la nedepasirea dozei zilnice recomandate, ca suplimentele alimentare nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar si echilibrat, precum si faptul ca suplimentele alimentare nu trebuie lasate la indemana copiilor, a fost constatata si la.

Bucuresti- supliment alimentar maraton forte, avand inscriptionat pe ambalaj mentiunea „se poate folosi si curativ, consumand o capsula zilnic” si respectiv „capsule pentru cresterea performantei sexuale masculine”, contrar prevederilor legale in vigoare.

2.2.1. Lipsa inscrierii avertismentului ca produsele nu trebuie lasate la indemana copiilor

Jud. Alba, Iasi- diverse suplimente alimentare preambalate la cutii de 39 gr, respectiv 19,5 gr.

Bucuresti- suplimentele alimentare roboflex si extract purificat de rasina mumie 100% natural, pe ale caror etichete avertismentul „A nu se lasa la indemana copiilor” era inlocuit cu notiunea de „A nu se lasa la indemana copiilor sub 3 ani”.

2.2.2. Lipsa inscrierii unei atentionari cu privire la faptul ca „suplimentele alimentare nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar variat”

jud.Vrancea- sirop cu propolis, catina, muguri de pin si salcie, supliment nutritiv contra balonarilor 100 ml.

2.3. Inscrierea de mentiuni care atribuiau suplimentelor alimentare proprietati de prevenire, tratare sau vindecare a unor boli, contrar prevederilor legale in vigoare

jud.Prahova- digestiv natural, remediu natural al glicemiei– diabet, afectiuni digestive, gastrointestinale, boli ginecologic;

jud. Teleorman- supliment alimentar intestin gros extract hidroalcoolic; suplimente alimentare din extracte vegetale tablete si sirop, tara de origine India, supliment alimentar sirop( extract hidroalcoolic);

jud. Sibiu- laptisor de matca – capsule gelatinoase

jud.Hunedoara- Bitter extract natural din plante medicinale, Alc.42% vol., 200 ml/sticla. In prospectul atasat de ambalaj era inscris: „Previn si amelioreza o mare varietate de boli, iar atunci cand boala este grava micsoreaza durerea” si „scade colesterolul din sange, prevenind aparitia aterosclerozei si prin aceasta reduce accidentele vasculare si cardiace”.

jud.Vrancea- pliant publicitar referitor la unele suplimente alimentare comercializate, in care se faceau referiri la afectiuni si proprietati de prevenire si tratare a afectiunilor. Produsele erau descrise ca „ este foarte util in: diabet, in special asupra complicatiilor: hepatite si ciroze..in afectiuni gastro-duodenale…Util in cancer,.. in boli metabolice si boli ale aparatului digestiv”; „util persoanelor cu boli hepatice, boli cardiace…Este utila in cazul anginei pectorale, favorizeaza contractiile inimii..”.

jud.Vrancea- continea sintagma „Traditie si Leac”, ceea ce dezinformeaza consumatorul mediu informat, inducand ideea ca aceste suplimente pot vindeca anumite boli, prin urmare determinandu-i sa le cumpere.

Bucuresti- supliment alimentar a carui denumire face referire la boala diabetica, iar prin elementele de identificare inscriptionate pe ambalaj se atribuie produsului proprietati de vindecare a diabetului. De asemenea, in cadrul aceluiasi operator economic se comercializa supliment alimentar la care prin elementele de identificare inscriptionate pe eticheta de produs i se atribuie proprietati de vindecare: „usureaza tranzitul intestinal, inlatura tulburarile de digestie, elimina balonarile.”

Bucuresti- supliment alimentar a carui denumire si mentiuni de pe ambalaj fac referire la boli : „supliment alimentar destinat persoanelor care sufera de psoriaza”; supliment alimentar pe a carui eticheta se mentiona „scade glicemia si stimuleaza pancreasul, reduce colesterolul si trigliceridele, stimulent al activitatii pancreasului, diuretic”.

Bucuresti- in brosura se mentiona: „actiune antiinflamatoare similara ibuprofenului, dar fara efecte adverse la nivel gastrointestinal sau cardiovascular”. De asemenea, pliantul suplimentului alimentar extract purificat de rasina mumie % natural face referiri la diferite aparate si sisteme ale organismului uman, precum si simptome ale bolilor: „zona anala – sangerari anale, sistem reproducator-sterilitate, sistem urinar-urinare deasa, usturime la urinat”.

2.4. Lipsa inscrierii informatiilor suplimentare in cazul prezentei in produse a colorantilor care fac obiectul anexei V din Regulamentul 1333/2008 privind aditivii alimentari, respectiv inscrierea sintagmei „poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora”

Jud. Constanta- Calciu+D3, 500g, care avea in lista ingredientelor colorantul E110 – galben portocaliu, fara a avea inscrisa informatia suplimentara „denumirea sau numarul E al colorantului (colorantilor): poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora” .

jud.Suceava- la o serie de suplimente alimentare comercializate se utilizau coloranti, conform anexei V din Regulamentul 1333/2008, fara a exista avertizarea „poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora”.

2.5. Inscrierea neconforma a listei ingredientelor

Neinscrierea denumirii categoriei aditivilor in lista ingredientelor

Jud. Braila- Sirop Echinaceea si propolis, Sirop de patlagina cu muguri de pin si propolis, Sirop de potbol cu ridiche neagra (benzoat de sodiu); Propolis C Echinaceea forte (stearat de magneziu);

jud.Cluj- Sirop antistres (benzoatul de sodiu).

Jud. Vaslui- in lista ingredientelor lipsea categoria ingredientelor pentru xilitol, bicarbonat de sodiu, sucraloza.

Bucuresti- suplimentul alimentar ginseng, la care pe eticheta de produs nu se mentiona grupa de aditivi din care face parte oxidul rosu de fier.

2.6. Lipsa inscrierii cantitatii nete

jud.Hunedoara, Suceava.

2.7. Inscrierea neconforma a datei durabilitatii minimale pe etichete sau ambalaj:

2.7.1. inscrierea datei durabilitatii minimale sub forma „Expira …” sau „Expira la …” sau „Expira la data inscrisa pe ambalaj…”, forma admisa numai pentru produsele cu grad ridicat de perisabilitate microbiologica

Jud. Cluj- Ceai de fructe de padure cu scortisoara si Ceai de fructe cu visine salbatice, Siropul din flori de tei;

jud.Prahova, jud.Vrancea;

jud.Galati- capsule de slabit, la oferta cu plicuri de ceai, pentru care nu se poate vizualiza data durabilittii minimale, aceasta fiind vizibila doar dupa desfacerea ambalajului.

Jud. Braila- data durabilitatii minimale era inscrisa sub forma „data ambalarii” urmata de doua date in cifre, reprezentand luna si anul (02.2015-02.2017).

2.8. Inscrierea de informatii care puteau induce in eroare consumatorii

Jud. Braila- Sirop muguri de pin si propolis, care avea inscris pe ambalaj „100% natural” desi in lista ingredientelor se regasea agentul de conservare – benzoat de sodiu.

Jud. Vrancea- utilizarea termenilor „ORGANIC”, „BIO” in denumirile produselor fara ca produsele sa respecte prevederile specifice ale Regulamentului (CE) nr. 834/2007 privind alimentele ecologice (nu exista numarul de cod al organismului care certifica productia ecologica, nu exista pe ambalaj sau eticheta sigla comunitara pentru productie ecologica, nu exista sintagma „agricultura UE sau non UE ” pentru materia prima)- Calciu organic.

2.9. Lipsa inscrierii denumirii producatorului sau a distribuitorului/ importatorului

jud.Vrancea- tinctura de ghimbir, 500 ml, fara informatii privind producatorul si adresa sediului social al acestuia, ci doar o adresa de mail si un numar de telefon pentru comenzi.

2.10. Lipsa traducerii in limba romana a elementelor de identificare si caracterizare

2.11. Abateri privind afisarea preturilor s-a constatat la un numar de 184 operatori economici (32% din totalul celor controlati).

III. Nerespectarea conditiilor de depozitare

Jud. Galati- seminte de susan expuse la temperatura mediului ambiant, desi pe ambalaj se indica tempertura de depozitare de maxim 180 C.

Jud. Sibiu- polen crud, la temperatura de refrigerare, desi producatorul recomanda -180C.

– Polen crud poliflor la care la modul de pastrare aparea inscris „Se pastreazain mod OBLIGATORIU in congelator, la temperaturi cuprinse intre -5 si -18 ºC”, nerespectandu-se conditiile de pastrare impuse, fiind pastrat la temperatura de refrigerare.

IV. Abateri privind modul de desfasurare promotiilor

Jud.Satu Mare- promotie de – 20 % la suplimente alimentare, fara a informa consumatorii ca la aceste produse nu se aplica si reducerea acordata in momentul prezentarii cardului de fidelitate; de asemenea, consumatorii nu erau informati asupra perioadei in care se desfasoara reducerile de pret; pachete de suplimente alimentare „1+1”, fara expunerea produsului de referinta si a pretului acestuia, neputandu-se verifica corectitudinea promotiei.

Jud. Satu Mare- pachete suplimente alimentare formate din 2 ambalaje, cu reducere de pret de 50% din pretul aferent pentru al 2-lea ambalaj, fara expunerea la comercializare si a produsului de referinta.

Jud. Bistrita- Nasaud- vanzare sub forma de oferta speciala la mai multe produse pentru care nu era indicat in mod clar si neechivoc data la care inceteaza oferta, sau daca este cazul, faptul ca oferta speciala se refera la stocul de bunuri disponibil.

Jud. Suceava- suplimenta alimentare aflate la promotie, fara a exista la vanzare si produsul singular pentru a se putea verifica daca promotia este corecta sau nu.

jud.Vrancea- pachet promotional cu 2 buc. identice „1+1* – pret special *65% reducere din al doilea produs”, comercializat la pretul de 41,64 lei, produsul regasindu-se si separat pe raft la pret individual de 18,68 lei, constatandu-se ca pretul pachetului nu respecta promotia afisata (fata de 30,82 lei cat ar fi trebuit sa fie pretul promotional); un pliant in care se preciza „Oferta ce nu o poti rata!!! in limita stocului disponibil”, „CELE MAI MICI PRETURI !!!!! PRETURI DE PRODUCATOR”, inducandu-se consumatorilor ideea ca ar exista un avantaj de pret pe o perioada limitata, asupra unui stoc limitat, fara a se putea dovedi in ce consta acest avantaj sau daca el exista.

Jud. Braila- suplimente alimentare cu card de fidelitate sau la pret redus, afisarea preturilor nefacandu-se intr-o forma clara, neechivoca, in conditiile in care pe acelasi raft apar mentiunile „pret fara card- pret cu card” si „pret vechi- pret nou”, consumatorul nefiind informat asupra faptului ca produsele care erau comercializate sub forma de promotie nu beneficiau de reducerea cu cardul de fidelitate.

Jud. Harghita- modul de prezentare a produselor 100+30 tablete cadou, fara a avea si produsul singur (pentru a putea face o comparatie (Calciu, magneziu zinc).

V. Alte abateri

lipsa registrului unic de control -jud.Hunedoara.
nerespectarea orarului de functionare-jud. Constanta(orarul de functionare nu era lizibil).
neafisarea, la loc vizibil, a certificatului unic de inregistrare la Registrul Comertului (CUI) si/sau a denumirii unitatii- jud. Calarasi, Hunedoara, Olt, lfov.
neafisarea adresei si numarului de telefon ale C.J.P.C. si a numarului de telefon cu apelare gratuita TELEFONUL CONSUMATORILOR- jud. Braila, Cluj.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI

– Acordati o atentie deosebita la cumpararea suplimentelor alimentare si informati-va, inainte de achizitionarea lor, despre efectele lor asupra organismului.

– Utilizati numai suplimentele alimentare indicate de medicul de familie sau inainte de a utiliza un supliment alimentar, solicitati opinia acestuia cu privire la efectele pe care le poate avea asupra organismului dumneavoastra.

– Suplimentele alimentare se comercializeaza numai sub forma preambalata.

– Refuzati produsele care nu sunt comercializate in ambalajul original.

– Refuzati produsele care sunt prezentate intr-un ambalaj necorespunzator si care nu asigura integritatea produsului.

– Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare.

– Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita.

– La cumpararea suplimentelor alimentare, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs.

– Nu cumparati suplimente alimentare din locuri neautorizate .

 

Cookies