ANPC a găsit bacterii coliforme și E-coli în gheața de la Burger King Băneasa. Toate aparatele de gheață din țară, ale lanțului de restaurante, oprite temporar de Piedone

04 mart. 2025
775 afișări
ANPC a găsit bacterii coliforme și E-coli în gheața de la Burger King Băneasa. Toate aparatele de gheață din țară, ale lanțului de restaurante, oprite temporar de Piedone
ANPC a găsit bacterii coliforme și E-coli în gheața de la Burger King Băneasa. Toate aparatele de gheață din țară, ale lanțului de restaurante, oprite temporar de Piedone. Sursa foto: Facebook/ANPC

Comisarii ANPC au găsit bacterii coliforme și Escherichia coli în cuburile de gheață de la un restaurant Burger King din București. Din acest motiv, aparatele de gheață de la restaurantele Burger King din țară vor fi închise temporar până când se va stabili că nu reprezintă un pericol pentru sănătatea consumatorilor.

Au fost găsite bacterii în gheața de la un restaurant Burger King din București

Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au informat luni, 3 martie, că a fost detectată prezența bacteriilor coliforme și Escherichia coli în probele de cuburi de gheață prelevate de la un restaurant Burger King din București:

Ca urmare a procesului verbal de prelevare seria ANPC nr. 0012579/24.02.2025, la data de 03.03.2025 a fost emis Raportul de încercare nr. 11734201 de către un laborator omologat de siguranța alimentară și acreditat RENAR, prin care s-a detectat prezența bacteriilor coliforme și a Escherichia coli în probele de cuburi de gheață prelevate în vederea determinării analizelor microbiologice.

Potrivit raportului, au fost constatate următoarele:

  • Bacterii coliforme (Coliforms) (ID 1117) – valoare determinată: 2,5×10 ufc/100ml, în condițiile în care valoarea acceptată pentru a îndeplini cerințele minime privind calitatea apei potabile, conform Ordonanței 7/2023, este de 0 ufc/100ml.
  • Escherichia coli (ID 736) – valoare determinată: 1,2×10 ufc/100ml, în condițiile în care valoarea admisă conform Ordonanței nr. 7/2023 este de 0 ufc/100ml.
Bacterii în gheața de la Burger King
Bacterii în gheața de la Burger King. Sursa foto: Facebook/ANPC

Cei de la ANPC spun că utilizarea gheții contaminate în băuturile răcoritoare poate avea consecințe grave asupra sănătății consumatorilor. De aceea, restaurantul Burger King din Băneasa a fost amendat cu 30.000 de lei.

În acest context, operatorul economic AMREST FOOD S.R.L., cu denumirea comercială Burger King, cu punctul de lucru situat în Șoseaua București – Ploiești nr. 44 A, Complex Feeria, a fost sancționat pentru încălcarea prevederilor din Ordonanța de Guvern nr. 21/1992 (modificată), art. 7c, a doua liniuță, cu o amendă în valoare de 30.000 lei”, au transmis reprezentanții ANPC.

Totodată, a fost dispusă măsura opririi temporare a utilizării aparatului de gheață până la remedierea deficiențelor găsite.

Toate aparatele de gheață de la restaurantele Burger King din țară au fost oprite temporar

De asemenea, șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, a decis ca toate aparatele de gheață ale restaurantelor Burger King din țară să fie oprite temporar, până la prezentarea unor rapoarte de încercări ulterioare care să demonstreze că gheața utilizată este conformă pentru consumul uman.

Având în vedere raportul de încercări nr. 11734201/03.03.2025, în care se constată prezența bacteriilor coliforme și a Escherichia coli, există suspiciunea că aceste contaminări ar putea fi prezente și în aparatele de producere a gheții din unitățile operatorului economic. În acest sens, conform prevederilor art. 57 din OG nr. 21/1992 cu modificări și completări, a fost propusă emiterea unui Ordin al Președintelui ANPC Cristian Popescu Piedone pentru oprirea temporară a utilizării aparatelor de gheață la nivel național în unitățile Burger King, până la prezentarea unor rapoarte de încercări ulterioare care să demonstreze că gheața utilizată este conformă pentru consumul uman”, a transmis ANPC.

Comisarii ANPC avertizează că vor mai fi efectuate prelevări de probe de la mai multe unități de tip fast-food pentru a fi determinate eventualele contaminări microbiologice.

Te-ar putea interesa și:

Cookies