ANPC a amendat două magazine Jumbo din București. Aproximativ 10.000 de produse neconforme au fost oprite de la vânzare

06 mai 2022
3372 Afișari
ANPC a amendat două magazine Jumbo din București. Aproximativ 10.000 de produse neconforme au fost oprite de la vânzare
ANPC a amendat două magazine Jumbo din București. Aproximativ 10.000 de produse neconforme au fost oprite de la vânzare. Sursa foto: Facebook/ Jumbo Romania

În urma unor ample verificări, ANPC a amendat două magazine Jumbo din București. Inspectorii au dat amenzi de peste 100.000 de lei și au oprit comercializarea pentru aproximativ 10.000 de produse, dar au dat și avertismente.

ANPC a amendat două magazine Jumbo din București

Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a desfășurat, miercuri, acțiuni de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniu în magazinele Jumbo Pallady şi Jumbo Berceni din Bucureşti.

În urma controalelor, inspectorii ANPC au amendat ambele magazine cu suma de 108.500 de lei și au dat și un avertisment. Pe durata controlului, cele două magazine Jumbo au fost închise.

Printre neregulile descoperite de autorități se numără:

  • comercializarea unor produse fără marcaje CE şi lipsa unor informaţii de pe etichete;
  • practici comerciale înşelătoare;
  • comercializarea unor jucării care nu aveau informaţii în limba română (privind avertismentele de siguranţă şi instrucţiunile de utilizare);
  • comercializare unor produse periculoase;

Aproximativ 10.000 de produse neconforme au fost retrase de la vânzare

Pe lângă amenzi, au fost emise decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte şi au fost oprite definitiv de la comercializare produsele stabilite ca fiind neconforme: aproximativ 10.000 de produse, în valoare de peste 170.000 lei.

Totodată, comisarii au găsit:

  • produse cosmetice care erau vândute fără să aibă informaţii în limba română (privind avertismentele de siguranţă şi instrucţiunile de folosire);
  • produse diverse fără informaţii în limba română pe etichete;
  • jucării care imitau produsele alimentare.

Dacă magazinele Jumbo nu vor respecta cu strictețe măsurile dispuse, riscă să se aleagă cu activitatea suspendată pe o perioadă determinată.

„Am rugat magazinele Jumbo ca, la intrarea în spaţiul comercial, să deschidă clase de curs pentru învăţarea limbii greceşti. Măcar aşa, consumatorul român poate înţelege etichetele. Şi, dacă tot vorbim despre centre de educare, hai să pregătim părinţii pentru primul ajutor. Există şi produse periculoase pentru cei mici, dar părinţii, odată calificaţi, pot asigura asistenţa. Lăsând gluma la o parte, transmit în limba română, ideea că suntem consumatori europeni, avem drepturi şi nu putem fi trataţi ca cetăţeni de mâna a doua!”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

PS

Cookies