ANPC a amendat Altex cu 50.000 de lei. Reduceri înșelătoare de Black Friday. Altex a remediat neregulile UPDATE

10 nov. 2021
334 Afișari
ANPC a amendat Altex cu 50.000 de lei. Reduceri înșelătoare de Black Friday. Altex a remediat neregulile UPDATE
ANPC a amendat Altex cu 50.000 de lei. Reduceri înșelătoare de Black Friday. Sursă foto: Facebook/ ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

UPDATE: Altex a remediat erorile conform recomandărilor făcute de ANPC. Știre inițială: Altex a fost amendat de către ANPC și este la un pas să-i fie suspendată activitatea, chiar în plin sezon al reducerilor cu ocazia Black Friday. Motivul? Reducerile erau fără reduceri.

ANPC a amendat Altex cu 50.000 de lei. Reduceri înșelătoare de Black Friday. Cunoscutul magazin se află la un pas de suspendarea activității până la încetarea practicii comerciale incorecte.

UPDATE. Altex a remediat situația, potrivit recomandărilor făcute de ANPC și a transmis un punct de vedere oficial.

„Autoritatea a constatat corectarea abaterilor şi a ridicat sancţiunea complementară de suspendare a activităţii. Astfel, retailer-ul ȋşi va desfăşura ȋn mod normal activitatea online, cât şi pe cea din magazine, inclusive mâine, ȋn ziua de Black Friday. Compania a plătit cele două amenzi contravenţionale emise de ANPC, pentru altex.ro, respectiv mediagalaxy.ro”, a anunțat compania, prin intermediul unui comunicat de presă.

„Ne cerem scuze tuturor clienţilor pentru erorile comise, le-am remediat imediat cum ne-au fost sesizate. Pe cei care au fost afectaţi de aceste erori ȋi rugăm să ne contacteze la numărul de telefon 021.9196 şi vor primi tot suportul necesar. Ȋi asigurăm că vom investi ȋn perfecţionarea proceselor şi sistemelor, astfel ȋncât să le oferim, ȋn continuare, cele mai mici preţuri din România şi cea mai bună experienţă de cumpărare”, a declarat directorul Customer Service Altex România, Andreea Nucă.

Știre inițială

ANPC a amendat Altex cu 50.000 de lei

Atenție la practicile înșelătoare. Sursa foto: Facebook/ ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
Atenție la practicile înșelătoare. Sursa foto: Facebook/ ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

Până la această dată: 10.11.2021, ora 13:10, operatorul economic amendat nu a oferit nicio reacție oficială despre verificările efectuate de ANPC.

Mulți dintre noi așteptăm reducerile cu ocazia Black Friday pentru a ne cumpăra tot ceea ce ne doream de mai multă vreme, dar poate că nu avea sens să dăm atâția bani. Au venit reducerile și ne înghesuim să cumpărăm, dar cât de reale sunt aceste reduceri? Inspectorii ANPC trag un semnal de alarmă.

Recomandăm și: Atenție la ofertele telecom de Black Friday. Recomandările făcute de ANCOM

În ultimele zile are loc o verificare în online, în ceea ce privește modul în care se derulează perioada cunoscută drept „Black Friday”, fiind un vârf al reducerilor din fiecare an. Aceste verificări sunt realizate sub coordonarea Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor – ANPC și Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov.

Marți, 9 noiembrie 2021, comisarii ANPC au accesat site-ul online al magazinului Altex și au descoperit că mai multe produse erau promovate ca fiind la reducere, dar nu erau aplicate reducerile din prețul de referință. Prețul de referință este cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în ultimele 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus, explică Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Reduceri înșelătoare de Black Friday

Magazinului i se poate suspenda activitatea. Sursă foto: Facebook/ ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
Magazinului i se poate suspenda activitatea. Sursă foto: Facebook/ ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

Astfel, comisarii ANPC au descoperit pe site peste 1.000 de produse care aveau abateri de preț. Corectitudinea, bat-o vina.

„Reprezentanții Altex au afirmat, cu ocazia discuțiilor pe acestă temă, că ei „nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e.”, a transmis ANPC.

Altex a fost amendat cu 50.000 de lei, iar ca măsură complementară, comisarii ANPC au propus ca activitatea să fie suspendată până ce această practică comercială incorectă va înceta.

Recomandăm și: Black Friday 2021 începe vineri, 12 noiembrie. Reducerile oferite de eMag, Media Galaxy, Altex și Flanco

Pentru a preîntâmpina acest tip de reduceri înșelătoare de Black Friday în mediul online, ANPC declară că va informa autoritățile din domeniu: Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI. De asemenea, ca urmare a acestor controale, vor fi informate și organele penale competente în România cu privire la cazurile de înșelăciune constatate de ANPC.

Mare grijă la oferte în această perioadă a reducerilor de Black Friday.

Grijă mare la oferte. Sursă foto: Facebook/ ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
Grijă mare la oferte. Sursă foto: Facebook/ ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
Cookies