Anomalie în Sectorul 6, descoperită de Ştefan Florescu:Pieţe ÎNCHISE,supravegheate de firmă de pază

de:
27 feb. 2015
3 Afișari
Anomalie în Sectorul 6, descoperită de Ştefan Florescu:Pieţe ÎNCHISE,supravegheate de firmă de pază

Anomalia a fost sesizată de Ştefan Florescu, preşedintele Fundaţiei „Din suflet, pentru suflet” pe pagina sa da Facebook, el fiind cunoscut ca unul dintre cetăţenii activi ai Sectorului 6 care urmăreşte neregulile din sector. În urmă cu aproape o săptămână, acesta a fotografiat mai multe corturi în care ar trebui să funcţioneze pieţele agroalimentare ale Sectorului 6, pe Bulevardul Timişoara şi pe Bdul. Ghencea, şi a constatat că acestea zac închise. Însă sunt supravegheate în permanenţă de o firmă de pază specializată – Asalt Security. 

„Duminica, 22 februarie a.c., „pietele” Sectorului 6, in fapt, niste corturi insalubre, amplasate pe bulevardele Ghencea si Timisoara, cat si pe strada Valea Lunga! Desi par piete volante, e bine, nu sunt! Asta intelege actualul Primar prin piete agroalimentare! Comerciantii nu se inghesuie deloc sa ocupe un spatiu in aceste corturi, astfel ca ele sunt, fireste, inchise! Cu toate acestea, desi nu sunt functionale, sunt totusi pazite cu strasnicie, non stop, de firma de paza „Asalt Security”, o alta abonata la contractele pe bani publici cu Primaria Sectorului 6! Iar banii din care sunt platite aceste contracte provin din buzunarele noastre, ale cetatenilor care platim taxe si impozite! Oare este un caz singular??? Cu siguranta, nu!”, scrie Ştefan Florescu pe pagina de socializare.

Contract de pază fără licitaţie publică, plătit din banii tuturor contribuabililor

Modul în care Primăria Sectorului 6, condusă de Rareş Mănescu, i-a dat în grijă acestei firme private paza pieţelor agroalimentare din sector rămâne o necunoscută atât timp cât, pe site-ul guvernamental de licitaţii publice, acolo unde ar trebui să se găsească toate contractele atribuite prin licitaţie publică de către autorităţile locale, într-un mod cât mai transparent, nu apare niciun astfel de contract între administraţia locală şi firma Asalt Security SRL. 

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma Asalt Security SRL îi are ca acţionari persoane fizice pe Coţovanu Marius şi Scurcan Gabriela, administrator fiind primul dintre aceştia. Conform datelor oficiale, Marius Coţovanu a mai deţinut şi firma de pază UPG Security care, între timp, a fost radiată.  

Datele centralizate de Direcţia de Ordine Publică a Inspectoratului General al Poliţiei Române arată că societatea Asalt Security SRL a primit licenţă în data de 28 noiembrie 2012, fiind înregistrată la Registrul Comerţului pe 23 august 2012, la puţin timp după preluarea mandatului de primar a lui Rareş Mănescu. 

Firma de pază a pornit afacerea cu o pierdere de 13.415 lei la finele anului 2012, ajungând ca la sfârşitul anului 2013 (ultimele date disponibile la Ministerul de Finanţe) să aibă o cifră de afaceri de 2.537.049 lei şi un profit net de 553.247 lei, cifre deloc neglijabile având în vedere că piaţa abundă în astfel de servicii de pază. 

Curtea de Conturi a descoperit o „gaură” de un milion de lei la Primăria Sectorului 6

Astfel de contracte păguboase pentru cetăţenii Sectorului 6 nu îi sunt necunoscute primarului Rareş Mănescu. Potrivit raportului Curţii de Conturi, aferent anului 2013, Primăriei Sectorului 6 i s-a calculat un prejudiciu de peste un milion de lei, la care se adaugă abateri financiar-contabile de 660 de mii de lei, cei mai mulţi bani fiind risipiţi pe contracte şi servicii care nu au fost prestate în realitate. 

Astfel, potrivit inspectorilor Curții de Conturi, peste 550.000 de lei au fost decontați de primăria condusă de liberaluol Rareş Mănescu către Centrul Cultural European pentru organizarea unor evenimente cultural-artistice „neidentificate”.

„Din auditarea fondurilor publice alocate către entitățile din subordinea Sectorului 6 al Municipiului București, precum și a altor elemente patrimoniale a căror valoare se centralizează în situațiile financiare ale ordonatorului principal de credite, în conformitate cu prevederile pct. 260 din regulament, s-a constatat decontarea de către Centrul Cultural European a serviciilor de organizare a unor evenimente cultural – artistice, în valoare totală de 552 mii lei, fără ca documentele justificative să permită identificarea serviciilor prestate”, precizează Curtea de Conturi în raportul pe 2013. 

Mai mult, 77.000 de lei au fost cheltuiți pe legitimații și tonere pentru Poliția Locală, în condiţiile în care conducerea Poliției Locale Sector 6 s-a dovedit extrem de generoasă și cu propriile lefuri, care au fost majorate ilegal cu aproape 40.000 de lei, după cum se precizează în raportul Curții de Conturi. „Plata nelegală a sumei de 20 mii lei reprezentând diferenţă drepturi salariale acordate unui număr de cinci funcţionari publici, de Direcţia Generală de Poliție Locală Sector 6, la care se adaugă contribuţiile virate în plus bugetelor publice, în sumă de 19 mii lei”. 

Mai mult, deși străzile din Sectorul 6 nu sunt dintre cele mai curate, în anumite zone fiind chiar invadate de gunoaie, Primăria plătește pentru servicii de curățenie stradală a căror inexistență a fost constată și de inspectorii Curții de Conturi și contabilizată drept prejudiciu la bugetul strâns din taxele și impozitele colectate de la bucureștenii din Sectorul 6. „(…)efectuarea unor cheltuieli fără contraprestaţie în cadrul contractului de salubrizare stradală, valoarea serviciilor fiind majorată nejustificat prin includerea unor cantităţi de lucrări care nu s-au executat, în sumă totală de 217 mii lei”, au reţinut inspectorii Curţii de Conturi. 

De altfel, potrivit aceluiași raport, Primăria Sectorului 6 este campioană la investiții în servicii inexistente: 144.000 de lei au fost cheltuiți, în 2013, pe lucrări de reabilitare termică a blocurilor, care însă nu au fost executate, în timp ce aproape 80.000 de lei au fost daţi pe servicii de fotocopiere inexistente.

Cookies