ANM a emis un cod galben de ploi torențiale și instabilitate atmosferică. Prognoza specială pentru București

21 aug. 2022
1329 Afișari
ANM a emis un cod galben de ploi torențiale și instabilitate atmosferică. Prognoza specială pentru București
ANM a emis un cod galben de ploi torențiale și instabilitate atmosferică. Prognoza specială pentru București

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă atenționare de tip cod galben de ploi și instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în aproape toată țara.

ANM: Cod galben de ploi torențiale și instabilitate atmosferică

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică, 21 august 2022, un cod galben de ploi însemnate cantitativ ce afectează și Bucureștiul.

Atenționarea este valabilă în intervalul 21 august ora 10:00 – 22 august ora 22:00. Fenomenele vizate de această avertizare sunt:

  • Instabilitate atmosferică temporar accentuată,
  • Ploi însemnate cantitativ.

În intervalul menționat vor exista perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Oltenia, Crișana, Maramureș, Transilvania, la munte și local în Muntenia.

Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp, anunță ANM.

Hartă cod galben și cod portocaliu
Hartă cod galben și cod portocaliu | Sură foto: ANM

Prognoza specială pentru București

Meteorologii au emis și prognoza specială pentru Capitală. Conform acestora vor exista perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Cantitățile de apă vor depăși 10-15 litri/mp, în intervale scurte sau prin acumulare. De asemenea, izolat cantitățile de apă vor ajunge la 20-25 de litri/mp.

Cu toate că vom avea parte de ploi, disconfortul termic se menține ridicat. Astfel că, în după-amiaza zilei de 21 august 2022 indicele temperatură-umezeală ITU va depăși pragul critic de 80 de unități.

Duminică

Maxima termică va ajunge la 33 de grade Celsius, iar cerul va fi în mare parte înnorat. Vântul bate slab, viteza medie fiind de 11 km/h.

Pe parcursul nopții, temperatura scade până la 21 de grade Celsius. Cerul se menține înnorat și vom avea parte de ploi și pe timpul nopții. Vântul bate slab, viteza medie fiind de 11 km/h.

Luni

Temperatura maximă a zilei va fi de 31 de grade Celsius, iar cerul rămâne înnorat și vom avea parte de averse însoțite de descărcări electrice. Vântul va avea o viteză medie de 11 km/h.

Noaptea, temperatura scade până la 19 grade Celsius. Cerul rămâne înnorat, iar în anumite zone vor exista furtuni. Vântul se menține slab, viteza medie va fi de 11 km/h.

Cookies