ANM a emis cod portocaliu de caniculă pentru București și alte 7 județe. Restul țării se află sub cod galben de căldură

21 aug. 2023
212 Afișari
ANM a emis cod portocaliu de caniculă pentru București și alte 7 județe. Restul țării se află sub cod galben de căldură
ANM a emis cod portocaliu de caniculă pentru București și alte 7 județe. Restul țării se află sub cod galben de căldură. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Valul de căldură s-a reîntors în România, iar ANM a emis cod portocaliu de caniculă pentru București și alte 7 județe. Restul țării este vizat de cod galben de căldură și disconfort termic accentuat.

ANM: Cod portocaliu de caniculă în București și alte 7 județe

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de tip cod portocaliu de caniculă pentru București și județele Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Constanța, Ilfov, valabilă luni, 21 august 2023.

Fenomenele vizate de meteorologi: val de căldură în intensificare, caniculă și disconfort termic accentuat.

Astfel, luni, 21.08.2023, în județele Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Constanța, Ilfov și municipiul București valul de căldură și canicula se vor intensifica. Se vor înregistra temperaturi maxime de 38 – 39 de grade Celsius.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități.

Cod galben de căldură în restul țării

Încă de duminică, ANM a emis o atenționare meteo de tip cod galben, valabilă până luni, 21 august. Fenomenele vizate: val de căldură și disconfort termic accentuat.

Meteorologii anunță că valul de căldură va persista, iar în zonele de câmpie și local în cele de deal și podiș va fi caniculă. Va fi ridicat disconfortul termic, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade Celsius, iar temperaturile minimele se vor situa între 17 și 24 de grade Celsius.

ANM a subliniat că valul de căldură va persista, în cea mai mare parte a României, pe tot parcursul săptămânii.

Sursa foto: captură ecran/ ANM
Sursa foto: captură ecran/ ANM

Prognoza meteo specială pentru București

ANM a emis și prognoza meteo specială pentru București, valabilă în intervalul 20 august, ora 10:00 – 22 august, ora 09:00.

Astfel, valul de căldură se va intensifica în Capitală, disconfortul termic va deveni accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități.

Va fi caniculă în București, temperaturile maxime vor fi de 37 – 38 de grade Celsius, iar luni (21 august) se vor înregistra 39 de grade Celsius.

Temperaturile minime se vor încadra între 18 și 22 de grade Celsius.

Cerul va fi variabil, mai mult senin în timpul dimineților și nopților, iar vântul slab până la moderat, a conchis ANM.

Cookies