ANL-urile de la Fabrica de Glucoză, încălzite cu panouri solare

de:
14 mart. 2011
6 Afișari
ANL-urile de la Fabrica de Glucoză, încălzite cu panouri solare

La sfârşitul anului trecut, autorităţile locale ale Sectorului 2 au aprobat viabilizarea terenului pe care să fie construite 18 ANL-uri. În urma studiilor efectuate de arhitecţi, numărul blocurilor a fost redus la 13, însă capacitatea de locuit a rămas aceeaşi, respectiv 1.401 apartamente. „Au trebuit prevăzute spaţii verzi, alei şi parcări şi, din acest motiv, a fost stabilit un număr de 13 blocuri”, a motivat primarul Neculai Onţanu, la solicitarea B365.ro.

Conform sursei citate, blocurile ANL nu vor beneficia de sistem de încălzire centralizat de la RADET, ci va fi folosită în principal energia solară. „Consiliul tehnico-economic al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului a aprobat soluţiile tehnice de construire a cartierului de locuinţe, respectiv structură mixtă monolit şi prefabricate, care scurtează cu 15% timpul de construire pentru fiecare bloc. De asemenea, s-a optat pentru încălzirea locuinţelor cu centrală termică de bloc şi panouri solare pentru reducerea costurilor şi a emisiilor de noxe. Sunt primele ANL-uri care vor avea un astfel de sistem modern de încălzire”, a precizat Onţanu.

Pentru studiile de fezabilitate şi prefezabilitate privind viabilizarea terenului, racordul la utilităţi, construcţia căilor de acces şi amenajarea spaţiilor verzi în complexul ANL, autoritatea locală va plăti 306 milioane lei cu TVA (73 milioane euro), în afară de costurile propriu-zise ale construcţiei celor 13 turnuri de finanţarea cărora se va ocupa ministerul.

Pe terenul din Fabrica de Glucoză, nr.2-4, primit de Primăria Sectorului 2 de la Ministerul Apărării Naţionale, se află mai multe construcţii dezafectate, foste hangare militare, ce vor fi demolate până la sfârşitul lunii aprilie 2011. Până acum s-au arătat interesate şapte firme care să „cureţe” terenul pentru blocurile noi. „În vara anului 2012, bucureştenii se vor putea muta acolo. Acesta va fi recordul recordurilor în materie de construcţii. Ce a ţinut de noi (n.r. – Primărie Sectorului 2) am făcut, rămâne şi Ministerul Dezvoltării să îşi facă treaba”, a completat Onţanu.

Din cele 1.401 locuinţe de tip ANL, 484 vor avea o singură cameră, 862 două camere şi 55 de apartamente vor avea trei camere.

În prezent, ANL-urile construite în Capitală acoperă doar 5% din necesarul de locuinţe destinate tinerilor spre închiriere. Jumătate din locuinţele ANL din Bucureşti nu pot fi deocamdată cumpărate de actualii chiriaşi pe motiv că nu au fost făcute toate demersurile necesare pentru a transfera terenul de sub bloc din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a statului. Vezi aici lista blocurilor unde se pot cumpăra casele ANL din Capitală.

Cookies