ȘTIRI

ANI: Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale de validare a candidaturii pentru PE

EUROPARLAMENTARE 2014. „Agenţia Naţională de Integritate comunică Biroului Electoral Central faptul că domnul Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European. Considerentele pe care le avem în vedere sunt întemeiate pe următoarele: Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr.3104/2012 prin care a fost respins recursul formulat de domnul Diaconu Mircea; Constituţia României republicată; Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative; Legea nr. 33/2007 – republicată privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European” , se arată în informarea semnată de preşedintele ANI, Horia Georgescu, şi adresată preşedintelui BEC, Florentin Sorin Drăguţ.

Potrivit ANI, a accepta ideea potrivit căreia candidatura acestuia ar îndeplini condiţiile legale motivat de faptul că funcţia eligibilă de senator nu este aceeaşi cu funcţia eligibilă de europarlamentar ar însemna nerespectarea scopul normei juridice incidente, anume acela de prevenţie şi sancţionare a stării de incompatibilitate, în cazul funcţiilor eligibile interdicţia de a ocupa o funcţie care presupune un vot de încredere pentru ocuparea acesteia.

EUROPARLAMENTARE 2014. „Mircea Diaconu se află sub interdicţia expresă prevăzută de lege pentru a ocupa o funcţie eligibilă, cum este funcţia de europalamentar, mandatul de senator al acestuia fiind tot o funcţie eligibilă, încetând de drept prin efectul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate. Or, în cazul de faţă, Mircea Diaconu a fost declarat ca fiind incompatibil, printr-un act administrativ menţinut prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, aspect care face ca acesta să intre sub incidenţa dispoziţiilor art. 14 alin (1) lit. c) din Legea nr. 33/2007 şi pe cale de consecinţă acesta nu îndeplineşte o CONDIŢIE de FOND pentru a putea candida la alegerile pentru Parlamentul European” , se mai arată în informarea trimisă BEC, citată de Mediafax.

ANI subliniază, în acelaşi document, că o eventuală decizie de validare a candidaturii, „cu încălcarea dispoziţiilor art. 25 din Legea nr. 176/2010 şi ale art. 14 din Legea nr. 33/2007, ar fi de natură să încalce principiile supremaţiei interesului public şi al integrităţii în exercitarea funcţiei publice”. De asemenea, susţine ANI, aceasta ar avea ca efect privarea legii de efecte juridice, generându-se premisele încălcării reglementărilor privind interdicţiile de a ocupa o funcţie şi pe cale de consecinţă cetăţenii cu drept de vot ar fi reprezentaţi de către o persoană care a eludat interesul public, prin exercitarea mandatului în stare de incompatibilitate şi cu manifestarea abuzivă a prerogativelor aferente funcţiei eligibile.

EUROPARLAMENTARE 2014. Diaconu se află, miercuri, în ultima zi a strângerii celor 100.000 de semnături necesare pentru depunerea candidaturii la europarlamentare. În 19 martie, Mircea Diaconu a anunţat că şi-a dat demisia din PNL şi va candida independent la alegerile europarlamentare, el adăugând că urmează să strângă 100.000 de semnături pentru a-şi putea depune candidatura „şi pentru ca ANI să o poată contesta”. „Am decis să-mi dau demisia pentru a putea candida ca independent la alegerile europarlamentare. Încerc să strâng în cinci zile cele 100.000 de semnături de susţinere pentru a-mi putea depune candidatura şi pentru ca ANI să o poată contesta. Mai departe, cum va dori naţiunea”, a spus Diaconu.

Conform Antena 3, Mircea Diaconu a strâns 100.000 de semnături. Semnăturile vor fi verificate de BEC și trebuie validate.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button