UPDATE Cei trei hoţi implicaţi în mega-jaful tablourilor din Olanda rămân în arest

de:
25 ian. 2013
1 Afișari
UPDATE Cei trei hoţi implicaţi în mega-jaful tablourilor din Olanda rămân în arest

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru au fost arestaţi pentru modul organizat în care au acţionat, pentru comiterea faptei pe teritoriul unui stat străin şi pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare a picturilor sustrase, a motivat instanţa Judecătoriei sectorului 5 Bucureşti, care a admis în 21 ianuarie propunerea DIICOT şi a emis mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, pe numele celor trei, informează Mediafax

Potrivit deciziei, „în cursul anului 2012, inculpaţii, împreună cu alte persoane, s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi au sprijinit membrii grupării să sustragă în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un număr de şapte tablouri de mare valoare (printre care se numără tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat părţii vătămate Fundaţia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane de euro”.

Două dintre cele şapte tablouri furate de la muzeul din Rotterdam, Olanda au fost văzute în România. Este vorba de două picturi de Matisse, evaluate la 60 de milioane de euro. Hoţii ar fi fost daţi pe mâna autorităţilor de amanta unuia dintre hoţi, scrie realitatea.net. 

Asistentul manager al creatorului de modă Cătălin Botezatu şi un cetăţean din Republica Moldova s-ar fi întâlnit cu omul de afaceri Constantin Dinescu la o prezentare de modă. Cei doi i-ar fi propus omului de afaceri să cumpere cele două tablouri. Acesta s-ar fi arătat interesat de afacere, dar a cerut ajutorul unui expert.

După evaluare, s-a ajuns la concluzia că cele două tablouri erau originale. Dinescu a refuzat, însă, să cumpere tablourile întrucât se presupunea că aparţineau patrimoniului şi că ar fi fost furate.

Creatorul de modă Cătălin Botezatu a negat orice implicare a sa în cazul vânzării a două din cele şapte tablouri furate în octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.

„Nu ştiu despre ce este vorba. Nu am nicio legătură cu ce s-a întâmplat şi nu am nicio legătură cu aşa ceva. Întreaga presă a sărit pe mine, când mai bine ar fi fost să ia legătura cu organele abilitate, respectiv Parchetul. Este vorba despre imaginea mea, care are de suferit dacă numele meu este adus nejustificat în asemenea scandal. Dacă un cunoscut al meu sau un fost colaborator face ceva, nu înseamnă că eu am vreo vină sau sunt implicat. Repet, nu sunt implicat în asemenea acţiune”, a declarat Cătălin Botezatu pentru Mediafax. 

Autorii furtului din octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam voiau să dea foc tablourilor din cauza situaţiei generate, au spus reprezentanţii DIICOT, vineri, la Tribunalul Bucureşti, precizând că există o interceptare în acest sens. În faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, procurorul DIICOT a arătat Radu Dogaru a afirmat într-o interceptare a sa: „Mai bine nu le mai luam. Ar trebui să le ardem”.

Procurorul a afirmat că Dogaru nu a putut justifica, în declaraţia sa, care erau obiectele despre care se discuta în acea convorbire, totodată arătând că acesta a adus două tablouri, de Henri Matisse, Paul Gaugain, la expertul Mariana Dragu.

Cookies