UPDATE Cei doi angajaţi ISU care au verificat Clubul Colectiv, reţinuţi pentru 24 de ore

de:
09 nov. 2015
0 Afișari
UPDATE Cei doi angajaţi ISU care au verificat Clubul Colectiv, reţinuţi pentru 24 de ore

UPDATE Antonia Radu şi George Matei Petrică, angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, au fost aduşi, luni la amiază, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiaţi în dosarul privind eliberarea avizelor pentru Clubul Colectiv.

Ulterior, cei doi angajaţi au fost REŢINUŢI pentru 24 de ore. La ieşirea din sediul DNA, niciunul dintre angajaţii ISU nu a dorit să facă declaraţii.

Antonia Radu şi George Matei Petrică vor fi duşi în Arestul Poliţiei Capitalei, urmând ca mâine să fie propuşi pentru arestare preventivă la Tribunalul Militar Bucureşti. 

Iată comunicatul DNA: 

Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 09.11.2015, a inculpaţilor:

RADU ANTONINA şi MATEI GEORGE PETRICĂ, ofiţeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora :
În perioada septembrie 2014 – primăvara anului 2015, inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrică, în calitate de ofiţeri inspectori în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu.
Concret, cei doi inculpaţi au permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor și intereselor legitime ale mai multor persoane fizice şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
De menţionat este faptul că, deşi au făcut mai multe deplasări la S.C. Colectiv Club SRL, inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrică nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate comercială să fie luată în evidență de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă București, ca funcționând fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.
Prin aceasta s-a asigurat obţinerea unui folos necuvenit în sumă de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti, reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcţionării până la data dezastrului 30.10.2015.

Inculpaţilor Radu Antonina şi Matei George Petrică li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi, la data de 10 noiembrie 2015, Tribunalului Militar Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI).

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Conform unor surse judiciare, citate de Mediafax, cei doi angajaţi ai ISU Bucureşti- Ilfov ar fi trebuit să întocmească documentaţia necesară pentru Clubului Colectiv.

Numele celor doi apar în declarațiile patronilor Colectiv. Ei au spus că încă de anul trecut a existat un control al celor de la ISU la Colectiv însă acesta a fost făcut superficial, inspectorii recomandând patronilor doar să acopere o gaură din perete și să înlocuiască un extinctor. 

46 de persoane au decedat în urma incendiului din Colectiv. 

Cookies