ARHIVA B365

ANGAJARE BUGETARI. Unu din patru angajaţi noi lucrează la stat. „Factura salarială este prea mare”

Soldul noilor angajări din sectorul public în perioada februarie 2017 – februarie 2018 a fost de 24.000, repre­zen­tând un sfert (26%) din totalul celor aproape 108.000 de noi angajări fă­cute în ultimul an la ni­velul întregii economii.

Cele mai multe noi angajări (peste 20.100 de persoane) s-au realizat în sectorul servici­ilor de sănătate şi asistenţă socială, unde de alt­fel şi salariile au crescut ca urmare a deciziilor luate de guvern. Astfel, numărul de salariaţi din sănătate a ajuns la 384.100 la finalul lunii februarie a acestui an, fiind cu 6% mai mare decât în perioada similară din 2017.

„În sănătate există clar un deficit mare de personal, nu văd nimic rău că a crescut numărul de angajaţi. În sectorul public sunt zone în care există un deficit mare de personal şi zone unde sunt excedente. M-ar preocupa mai mult dinamica din administraţie publică şi mai puţin cea din sănătate, pentru că în sănătate ştim cu toţii, în orice spital există un deficit mare de personal”, a explicat Ionuţ Dumitru, preşe­dintele Consiliului Fiscal.

El a mai spus că şi în sănătate este im­portant ce fel de personal s-a angajat, dacă sunt doctori, infirmiere sau personal ad­ministrativ.

În administraţie publică şi apărare (dome­niul cu cele mai mari salarii din sectorul public) efectivul de salariaţi a crescut cu 5.400 de persoane în ultimul an, până la un total de 207.800 la finalul lunii februarie. În schimb, în învăţământ numărul de salariaţi a scăzut cu 1.500 de persoane în ultimul an, până la 355.100 de persoane în februarie 2018.

Anul acesta cheltuielile statului cu salariile bugetarilor vor ajunge la 8,9% din PIB, în creştere faţă de nivelul de 8,3% din PIB în 2017 şi 7,5% din PIB în 2016. Prin urmare, salariile bugetarilor vor avea anul acesta cea mai ridicată pondere raportată la PIB din ultimii nouă ani.

Sursa: Ziarul Financiar


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button