Angajații TVR intră în grevă japoneză

de:
26 mai 2014
0 Afișari
Angajații TVR intră în grevă japoneză

„Oamenii, când vor veni la serviciu, cei care vor simţi nevoia să fie alături de noi şi să se dovedească îngrijoraţi pentru locurile lor de muncă, vor purta o banderolă albă în semn de protest. Este singurul mod în care, potrivit legii, putem să ne manifestăm în momentul de faţă nemulţumirea faţă de intenţiile administraţiei”, a declarat, luni, Dragoş Bocanaciu, potrivit Mediafax. 

„Nu vrem să se apeleze la acea decizie avizată favorabil de Comitetul Director, adică de reducere a timpului de lucru şi automat a câştigurilor salariale. Este o măsură care probabil că urmează să fie discută şi, să sperăm noi, respinsă în Consiliul de Administraţie care este programat miercuri. Aceasta este principala solicitare, pentru că o astfel de decizie nu poate fi luată decât după nişte consultări cu sindicatul, potrivit legii. Aceste consultări încă nu au fost făcute”, a spus acesta.

Pe de altă parte, Bocanaciu a precizat că angajaţii TVR solicită renunţarea „total, fără nicio excepţie” la contractele de colaborare, drepturi de autor, convenţii civile şi PFA-uri. „Pentru că noi nu suntem ca alte instituţii media ca să apelăm la aceste contracte de muncă «mascate», cum le numesc eu, care sunt foarte des folosite în alte instituţii de presă”, a mai precizat acesta. În acest context, preşedintele SPUSTV a spus că TVR are „atâţia angajaţi de valoare”, subliniind că nu înţelege de ce mai este nevoie de a păstra colaboratori.

„Eu cred că avem suficienţi de mulţi oameni şi capabili să facă emisiuni, şi să meargă pe teren şi să facă reportaje, iar, dacă tot discutăm despre instituţie în dificultate, întâi şi întâi, ca manager, mă gândesc eu, în momentul în care ai de luat nişte măsuri, primele măsuri pe care le iei este să opreşti hemoragia banilor în exterior şi de-abia după aceea te îndrepţi în interior, spre reducerea cheltuielilor”, a spus Dragoş Bocanaciu. El a precizat că invitaţia de a participa la greva japoneză este adresată tuturor angajaţilor din TVR, indiferent de sindicatul din care fac parte. „A venit un moment destul de complicat în istoria TVR în care cred eu că oamenii trebuie să lupte (…), să reacţioneze, pentru că, până la urmă, discutăm despre locurile lor de muncă, discutăm despre salariul lor şi câştigurile lor salariale. Cred că trebuie să ne trezim un pic. Nu avem cum să nu reacţionăm”, a completat acesta.

Totodată, Dragoş Bocanaciu a spus că nu a fost stabilit un „deadline” pentru această grevă, acesta precizând că vor fi discutate şi alte forme de protest, în funcţie de ceea ce permite legea. Întrebat despre ce forme de protest este vorba, Bocanaciu a spus că „ar putea ieşi chiar şi în stradă”. „Să încercăm pichetarea Guvernului şi a Parlamentului, adică a instituţiilor care ar fi trebuit să aibă grijă ca TVR să nu ajungă în situaţia asta”, a spus acesta. Conducerea Societăţii Române de Televiziune (SRTv) vrea să reducă timpul de lucru al angajaţilor instituţiei de la 8 la 6 ore pe zi şi câştigurile salariale ale acestora cu 25%, au declarat pe 14 mai, surse din TVR. Contactat atunci de MEDIAFAX, Dragoş Bocanaciu a confirmat că există o astfel de idee în TVR, care, „din punct de vedere al calităţii, este foarte păguboasă”. „Eu am spus în discuţiile pe care le-am avut cu membrii Comitetului Director şi cu alţi oameni din Televiziunea Română că este o măsură care, din punct de vedere al calităţii, este foarte păguboasă, în sensul că reducerea câştigurilor salariale cu 25% îi va demotiva pe oameni rău de tot şi nu va avea decât un efect groaznic din punctul de vedere a ceea ce se vede pe post, un lucru pe care noi nu ni-l permitem”, a spus Dragoş Bocanaciu. El a mai spus că sindicatul pe care îl conduce nu o să fie niciodată de acord cu o astfel de „decizie păguboasă”.

„Noi refuzăm să acceptăm aşa ceva, nici nu ne gândim să fim de acord cu aşa ceva (…) Eu sper să se renunţe la această idee pentru că este o idee care nu va face decât să crească starea de tensiune în interiorul TVR. Este o măsură cu care sindicatul nu o să fie niciodată de acord”, a spus Bocanaciu . Surse din TVR au declarat pentru MEDIAFAX că intenţia vizează în principiu toate zonele din Televiziunea Română şi ar urma să îi afecteze din acest an pe toţi angajaţii.

„Din punctul meu de vedere, nu se poate implementa nicăieri, pentru că unui om, dacă îi reduci programul de lucru la 6 ore, el automat se va demoraliza şi nu va mai lucra. Dacă se aplică o astfel de măsură, oamenii de valoare nu o să o accepte, s-ar putea să pierdem din ei”, a spus, însă, Dragoş Bocanaciu. Aceste aspecte au fost analizate şi în şedinţa Comitetului Director al TVR de pe 13 mai, la care a participat şi Stelian Tănase, directorul general interimar al Televiziunii Române. În anul 2013, TVR a fost marcat de procesul de concediere colectivă. Astfel, în urma selecţiei de personal din 2012, la începutul anului 2013 au fost concediaţi 619 angajaţi. Într-o conferinţă de presă din 5 martie, Stelian Tănase, directorul general interimar al TVR, a declarat că numărul de angajaţi înainte de restructurarea care s-a făcut anul trecut în Societatea Română de Televiziune era de 3.149 (număr de posturi 3.236). Stelian Tănase a mai spus că, după restructurare, TVR a avut 2.535 de angajaţi (2.450 de posturi). Pe lângă concedierea colectivă din TVR, din televiziunea publică au mai ieşit angajaţi în mod „natural”, pensionându-se sau părăsind instituţia din propria voinţă. Însă, în urma restructurării, TVR este implicat în circa 300 de procese cu foşti angajaţi, din care 15% s-au pierdut în prima instanţă. „Toate sunt în recurs, nu avem sentinţe definitive (în aceste procese, n.r.)”, a spus Stelian Tănase.

Restructurarea s-a făcut în timpul fostului consiliu de administraţie al TVR, care era condus la momentul respectiv de fostul preşedinte-director general Claudiu Săftoiu. Stelian Tănase, care a fost numit director general interimar al TVR pe 20 decembrie 2013, a spus că nu are în vedere să facă alte concedieri în Televiziunea Română. Pe de altă parte, potrivit raportului de activitate al TVR pe anul trecut, SRTv a cheltuit cu personalul 182,9 milioane de lei în 2013, această sumă fiind cu 2,71% mai mică faţă de anul 2012. Cheltuielile cu personalul (182.957.804 lei) au avut o pondere de 34,60% din totalul cheltuielilor de exploatare ale TVR în 2013, care au fost de 528.740.187 de lei.

Salariile personalului TVR, indemnizaţiile membrilor Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române şi alte cheltuieli asimilate salariilor s-au ridicat la 142.611.346 de lei în 2013, în timp ce cheltuielile cu asigurările şi protecţia socială au fost de 40.346.458 de lei. Din cheltuielile cu personalul angajat cu contract de muncă, cheltuielile cu salariaţii disponibilizaţi, în cadrul procedurilor de concediere colectivă care s-a desfăşurat în ultimii ani în TVR, au fost de 20.775.801 lei (reprezentând 11,36% din totalul cheltuielilor salariale). Pe de altă parte, potrivit raportului, o creştere s-a înregistrat la cheltuielile cu colaboratorii, în partea a doua a anului 2013. Astfel, în intervalul ianuarie – iunie 2013, onorariile au fost în sumă de 2.379.011 lei, iar, în perioada iulie – decembrie, în valoare de 4.918.776 de lei, reprezentând o creştere procentuală de 51,63% în semestrul al II-lea, faţă de semestrul I.

Cheltuielile cu colaboratorii reprezentând drepturi de autor şi contracte civile de prestări servicii ale TVR au fost în valoare de 7.297.786,74 de lei. De asemenea, cheltuielile cu deplasările în TVR au fost în valoare de 4.032.534,27 de lei. Pe de altă parte, Societatea Română de Televiziune a avut în 2013 un profit de circa 3,17 milioane de lei, însă datoriile istorice ale Televiziunii Române se ridicau la 787,8 milioane de lei la sfârşitul anului trecut.

Cookies