Angajații de la metrou au protestat în Piața Victoriei: Ce mesaje transmit sindicaliștii Guvernului

de:
18 sept. 2013
1 afișări
Angajații de la metrou au protestat în Piața Victoriei: Ce mesaje transmit sindicaliștii Guvernului

Miercuri, aproximativ 2.000 – 3.000 de angajaţi ai Metrorex şi ai RATB, au ieşit în stradă, manifestându-şi nemulţumirea faţă de imposibilitatea negocierii contractelor colective de muncă la Metrorex, unde fondul de salarii este blocat la nivelul anului 2008. La mitingul organizat începând cu ora 13.00, în Piaţa Victoriei, au venit şi sindicalişti din transporturi şi servicii publice din provincie. 

Protestatarii cer demisia Guvernului și au pancarte cu mesajele: „Nu ne-a omorât Băsescu, ne omoară Antonescu, el şi doctorul Oprescu!”, „La metrou e pe avarii numai fondul de salarii”, „Radu Aurel – fost director de cantină conduce azi metroul susţinut de liderii Vanghelie şi Bejenariu”, „La metrou s-a constatat, cu management privat, dezastru-i asigurat”, „Ponta azi propagă noul, distrugand întâi metroul”.

Lucrătorii din metrou au contractul de muncă expirat din martie. Înainte de a ajunge la greva de avertisment de ieri (n.r. – 17 septembrie), noi am parcurs toţi paşii legali, am respectat termenul de negociere, perioada de mediere şi conciliere, s-a ajuns la greva de avertisment şi, probabil că, dacă guvernanţii nu vor da nicio importanţă acestor acţiuni finalizate în stradă, se vor confrunta cu o grevă pe 30 septembrie. Un alt motiv al ieşirii noastre în stradă îl reprezintă condiţiile de muncă. Din cauza faptului că societatea nu dispune de fonduri nu s-a mai investit în condiţii de muncă de ani de zile. Ducem lipsă de echipament, de piese. Din lipsa fondurilor, o bună perioadă de timp, nu ni s-a mai adus nici apă potabilă, pe care ar trebui să o asigure societatea. Un alt motiv care ne-a determinat să venim astăzi aici este legea 62 care de şapte ani îngrădeşte posibilitatea societăţilor bugetare de a putea să-şi modifice fondul de salarii dacă nu au profit, ori metroul fiind subvenţionat nu va avea niciodată profit. Aceste acţiuni revendicative pe care oamenii le întreprind nu sunt pentru creşteri salariale, ci pentru menţinerea puterii de cumpărare. Este vorba de indicele de inflaţie. Dacă de şapte ani eşti ţinut pe loc cu salariul e logic că nu mai ai aceeaşi putere de cumpărare„, a declarat, pentru B365.ro, Cristian Budu, angajat Metrorex, participant la protestul organizat în faţa Guvernului.

Angajatul Metrorex a mai precizat că atât el, cât şi colegii lui, sunt nemulţumiţi de faptul că numeroase prevederi din contractul colectiv de muncă nu se mai respectă de ani de zile. „Până la un anumit timp metroul a fost a 10-a magistrală feroviară, iar salariaţii instituţiei, ca angajaţi feroviari, beneficiau de permise de călătorie gratuite, la fel ca şi cei de la CFR, conform contractului colectiv de muncă. Însă, numărul acestor permise s-a redus an de an, iar acum angajaţii de la metrou au dreptul la patru călătorii pe an cu trenul, în loc de 24. De asemenea, primele de Crăciun, de Paşti, de ziua lucrătorului de la metrou şi al 13-lea salariu nu se mai dau de ani de zile. Practic, din ceea ce prevede protecţia socială nu s-a mai respectat nimic„, a precizat Budu. 

O altă angajată a Metrorex, prezentă la manifestaţiile din Piaţa Victoriei, spune că, pe lângă faptul că nu le-au fost mărite salariile în raport cu inflaţia, instituţia nu a mai investit nici în condiţiile de muncă. „După cum vedeţi nu s-a soluţionat nimic până acum, aşa că, deocamdată, mergem înainte ca pionierii. Suntem nemulţumiţi de faptul că nu ne-au fost mărite salariile în funcţie de inflaţie, dar şi condiţiile de muncă: nu avem echipament de protecţie, nu avem condiţii, nu e aer, e umezeală mare„, a declarat angajata Metrorex.

În cadrul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta le-a răspuns sindicaliștilor care cer măriri de salarii: „Noi plătim subvenții de 800 de milioane din banii tuturor la Metrou, dar toate afacerile metroului nu se mai pot face prin firma sindicatului, care intermediază toate afacerile metroului”.

Vezi aici: Câţi bani face firma sindicatului, care intermediază afacerile metroului

               Ce salarii au angajaţii Metrorex

Mitingul de protest este organizat, miercuri, de la ora 13.00, în Piaţa Victoriei, de Federaţia Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice „ATU – România”, informeaza Mediafax.ro. Din Piața Victoriei, protestatarii pleacă în marș pe Calea Victoriei spre Palatul Parlamentului.

Potrivit preşedintelui Sindicatelor de la Metrou şi al Federaţiei ATU România, Ion Rădoi, sindicaliştii cer modificarea legislaţiei sociale în vigoare şi reclamă imposibilitatea negocierii contractelor colective de munca, fondul de salarii fiind blocat la nivelul anului 2008.

Mitingul de protest are loc la o zi după ce sindicaliştii de la metrou au fost, marţi dimineaţă, între orele 04.00 şi 06.00, în grevă de avertisment.

Sindicaliştii ameninţă că dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate, în 30 septembrie vor opri lucru pe termen nelimitat, atât la metrou, cât şi la RATB.

Ion Rădoi a spus că greva de avertisment a fost organizată din cauza eşecului înregistrat în urma negocierilor din 12 septembrie cu administraţia Metrorex. Potrivit lui Rădoi, atunci când sindicaliştii le-au prezentat reprezentanţilor Metrorex revendicările angajaţilor, conducerea instituţiei a declarat că societatea nu are fonduri pentru a rezolva cererile salariaţilor. „Sunt deschişi la discuţii, dar spun că nu au bani să răspundă cererilor angajaţilor”, a precizat Rădoi, pentru B365.ro.

Liderul de sindicat a avertizat că, dacă cererile angajaţilor nu vor fi rezolvate, la finele lunii septembrie va fi paralizat traficul în Bucureşti, în contextul în care şi angajaţii RATB se vor alătura grevei iniţiate de angajaţii Metrorex. „În cazul nesoluţionării prezentului conflict colectiv de muncă, în data de 30 septembrie va fi declanşată greva propriu-zisă, pe termen nelimitat”, a precizat liderul de sindicat Ion Rădoi.

Cookies