SMART CITY

Cum rezolvă Ministerul rezultatele slabe de la BAC: Bacalaureat diferenţiat din 2013

Andronescu a afirmat că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu mai mulţi directori de şcoală, precum şi cu reprezentanţi ai inspectoratelor, s-a ajuns la concluzia că trebuie introdusă o nouă formă de finalizare a studiilor liceale, relatează Realitatea.net.

„Se conturează ideea unui bacalaureat profesional. Acest lucru înseamnă că vom avea bacalaureatul naţional, pe care-l şi avem acum, cu aceleaşi probe, cu acelaşi conţinut, iar bacalaureatul profesional să-l gândim ca o formă de finalizare pentru cei care nu ţintesc învăţământul superior, dar vor să meargă în producţie. În felul acesta, prin bacalaureatul profesional, le dăm o certificare a capacităţilor lor profesionale”, a spus ministrul Educaţiei, după şedinţa de guvern.

Ecaterina Andronescu a precizat că probele de competenţe la bacalaureatul profesional vor fi identice cu cele de la bacalaureatul naţional, dar vor fi adăugate un proiect şi o probă practică, precum şi un examen scris la educaţia antreprenorială.

Jumătate dintre elevii care au răspuns chestionarelor privind structura bacalaureatului din 2013, trimise de Ministerul Educaţiei, au optat pentru păstrarea actualei forme a examenului, iar tot atâţia vor probe diferenţiate, a declarat pentru MEDIAFAX, în 26 iulie, secretarul de stat Stelian Fedorca.

„Răspunsurile sunt cam 50- 50. Adică, elevii de la uman şi real au spus că în 2013 ar putea fi păstrată forma examenului de bacalaureat din acest an. În schimb, elevii de la tehnologic ar vrea ca examenul să fie diferenţiat”, a precizat secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar din Ministerul Educaţiei.

Fedorca a mai spus că, în prezent, elevii de la filiera teoretică au la bacalaureat aceleaşi subiecte cu cei de la tehnologică, însă un număr de ore diferit la materiile de examen.

Potrivit Legii educaţiei, adoptată în mandatul ministrului Daniel Funeriu, bacalaureatul diferenţiat ar urma să intre în vigoare din 2016, adică începând cu generaţia de elevi care începe clasa a IX-a în anul şolar 2012-2013.

În 3 iunie, federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar au cerut însă USL, printr-o scrisoare deschisă, modificarea sistemului de organizare a bacalaureatului, astfel încât acesta să includă, din 2013, şi probe scrise diferenţiate, în funcţie de profil şi filieră, pentru a nu se repeta „rezultatele dezastruoase” de la acest examen.

Liviu Pop, care asigura atunci interimatul la conducerea Ministerului Educaţiei, a declarat că propunerea sindicatelor privind introducerea bacalaureatului diferenţiat din 2013 este pertinentă, deoarece forma actuală a acestui examen nu mai este adaptată situaţiei din sistemul de învăţământ.

Fostul ministru Daniel Funeriu a spus că introducerea bacalaureatului diferenţiat încă de anul viitor este o eroare majoră, întrucât elevii nu sunt pregătiţi pentru această schimbare.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button