ARHIVA B365

Andrei Pandele: Ceauşescu a distrus ţesutul istoric al Capitalei. Oraşul are cicatrici ciudate

Andrei Pandele, fost arhitect-șef adjunct al Capitalei, cunoscut mai mult pentru sutele de fotografii necenzurate care au surprins Epoca de Aur, spune că „Micul Paris” a rămas cu tăieturi ciudate, din timpul regimului comunist. Pedepsit pentru că vorbea prea mult, Pandele a fost transferat în 1987 de la un institut de proiectare pe șantierul de la Casa Poporului, în 1987. „Pentru că vorbeam prea mult când trebuia să taci. Am lucrat la institutul de proiectare din 1973 până în 1994. Noi trăiam într-o normalitate în care aberaţia înlocuise normalitatea. Era pedeapsă, pentru că acolo (n.r. la Casa Poporului) „munceai ca la galere”. Mie mi s-a părut că era un lucru lejer prin comparaţie. Aveam colegi care se „îmbolnăveau”, lipseau câte 2 săptămâni, să scape de predare. Un arhitect care a făcut lucruri de nota 8-9 se joacă cu nota 7, dar unuia, care a făcut numai de nota 6, i se pare „îngrozitor”, a povestit arhitectul, pentru Realitatea.net.

Despre Casa Poporului, rezultatul megalomaniei, al cultului personalității și al servilismului, Andrei Pandele spune că este un conglomerat de case, conduse de 26 de arhitecţi. „Au fost 700 de proiectanţi angajaţi și 100.000 de muncitori. Ştiţi, dacă faci un cadou, îi scoţi eticheta. Casa Poporului era cadou pentru tovarăşul Ceauşescu. Nu trebuia să ştie nimeni cât a costat, şi toate firmele din România erau obligate să colaboreze. Adică trimiteau niște echipe să lucreze acolo. Și erau ajutaţi, practic nu se făceau hârtii. Totul era gratis! Dar există acte că totul a costat mai mult de un miliard de dolari, până în decembrie 1989. Totul era ca un decor de operetă, în faţa se făcea ceva, în spate era altceva”, a punctat Pandele.

După vizita în Coreea de Nord, din anii 70, tovarășul a secționat țesutul „Micului Paris” fără ezitare. „Bulevardul Unirii e o arteră trasă așa, la întâmplare. După ce a făcut Casa Poporului, i-a făcut o intrare în față care se chema Victoria Socialismului și care era alee închisă. Și un arhitect rau de gură a dat o declarație la Europa Liberă spunând că e o fundătură. Și atunci au prelungit-o până la Piața Muncii. A dărâmat, așa în linie dreaptă, tot ce s-a putut. Au rupt țesutul orașului și au pus blocuri în față, iar în spate au rămas cicatrici ciudate. Cicatricile, nu una, sunt mai multe tăieturi aiurea în București, dau efecte secundare. Oricum, am trăit în epoca activistului de partid incompetent. Să ştiţi că pe vremea lui Ceaşcă circula o vorbă: «Să te ferească Dumnezeu de prostul harnic». Prostul harnic are un efect distrugător mult mai mare decât un tip deştept şi rău intenţionat. Prostul harnic are un efect incredibil, ca bomba atomică”, a explicat Andrei Pandele.

Arhitectul mai spune că Bucureştiul nu are nevoie de PUG, ci de un plan de dezvoltare. „Cum e Plan de développement de Paris, făcut pe 30 de ani, care se bazează pe planurile din 1857. Mitterand s-a luptat 16 ani să schimbe niște chestii. Nu l-au lăsat niciodată. I-au mai aprobat câte ceva, dar să schimbe propriu-zis. Nimic!”, a explicat Pandele.

Fostul arhitect-şef adjunct a mai criticat şi împărţirea Bucureştiului în sectoare. „Eu m-am luptat câteva zile cu ministrul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, Nicolae Noica, că PUG-ul ăsta nu e suficient de bine făcut. Dacă vrea neaparat să-l aprobe așa, trebuie să existe o supapă de modificare a anumitor date din el care sunt greșite, și el a aprobat. Chestia asta s-a suprapus în timp cu plecarea mea, pentru că Traian Băsescu (n.r. primarul general al Municipiului București în 2000-2004) primul lucru pe care l-a făcut s-a interesat «Domnule, dacă-i concediem pe toți, mai merge Primăria?». Șase dacă îi suspenzi nu mai merge. Trei dintre cei care au rămas erau cei mai corupți sefi dintre toți. Bucureștiul e împărțit în șase sectoare, care sunt absolut întâmplătoare. Au fost opt și două câte două au fost unite și astea sunt atât de aiurea împărțite. Au fost modificate de tovarășul Ceaușescu. Tot centrul istoric e sectorul 3. Sectoarele 1, 3 și 5 se întâlnesc în centrul Bucureștiului, într-un stâlp a trei blocuri, primele blocuri pe lista de consolidare de la cutremur alea mai șubrede. Și dacă ai înnebuni să te apuci să consolidezi alea trei blocuri și vrei să consolidezi stâlpul ăla trebuie să fugi de la Chiliman, la Vanghelie, de la Vanghelie la Negoiță, pentru stâlpul ăla. Sectorul 2 e cel mai mic din București, dar are populație de două ori cât sectorul unu, vreau să spun că totul e absurd. Cel mai mic sector are populație cât două județe”, a explicat arhitectul.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button