ARHIVA B365

ÎCCJ decide azi dacă primarul Andrei Chiliman va fi arestat preventiv pentru 30 de zile

UPDATE Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au stabilit că vor judeca vineri, începând cu ora 16,30, procesul în care DNA solicită arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului sectorului 1, Andrei Chiliman.

CITEȘTE ȘI: DECLARAȚIE MARTOR DOSAR CHILIMAN: Firmele, AMENINȚATE dacă nu dădeau mită.Banii ajungeau la Moisescu

Edilul Sectorului a fost ridicat joi de pe Aeroportul Otopeni de către procurori și dus la sediul DNA Ploiești, pentru a fi audiat. Anterior, procurorii au descins la sediul Primăriei Sectorului 1. Percheziţiile efectuate ar avea legătură cu dosarul lui Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta. Chiliman a fost scos în cătuşe de la DNA. „Nu comentez în niciun fel!”, a spus Andrei Chiliman, la ieşirea de la DNA.

Andrei Chiliman a fost reținut de procurori pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență în formă continuată, urmând a fi prezentat vineri Tribunalului Ploiești cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, anunță DNA. În dosar sunt urmăriți penal Vlad Moisescu și Ioana Costescu, consilier personal al primarului Sectorului 1, ambii pentru constituire de grup infracțional organizat și trafic de influență, iar Ion Brad, consilier local la Sectorul 1 București, pentru constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență.

Chiliman a fost REȚINUT pentru complicitate la trafic de influență și constituire de grup organizat 

Consiliera primarului Andrei Chiliman şi fostul trezorier al PNL, reţinuţi de DNA

DNA precizează că, încă din 2004, după alegerile locale, la inițiativa lui Moisescu, a fost constituit un grup infracțional organizat, compus din acesta, Ioana Costescu, Andrei Chiliman și Ion Brad, care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupție și asimilate acestora, care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.

„Starea primarului Andrei Chiliman este foarte bună şi sper să rămână în continuare foarte bună. Este un om puternic pentru că altfel nu ar fi putut să fie un om politic puternic şi un foarte bun primar”, a declarat avocatul edilului, Carmen Popa, la sediul DNA Prahova. „Nu vă pot spune nimic din dosar”, a adăugat aceasta.

O parte din mita primită de Andrei Chiliman ar fi ajuns la PNL. Primarul ar fi primit 9 mil. euro

Edilul sectorului 1 nu a dorit să dea foarte multe declarații în fața procurorilor DNA, însă a spus că nu recunoaște nimic din cele reținute de procurorii anticorupție.

Banii ar fi fost împărțiți între Vlad Moisescu, Andrei Chiliman, Ioana Costescu și Ion Brad și PNL după cum urmează: 30 la sută ar fi primit Andrei Chiliman, 15 la sută ar fi primit Vlad Moisescu, 15 la sută Ioana Costescu, 15 la sută Ion Brad și 10 la sută PNL Sector 1.

300 de mii de lei ar fi fost plătiți de către Gheorghe Boeru, în 2012, chiar în sediul Primăriei sectorului 1, potrivit unor surse apropiate anchetatorilor. Banii ar fi ajuns în mâinile lui Vlad Moisescu prin intermediul consilierei personale a lui Andrei Chiliman, dar și cu ajutorul lui Ion Brad. Procurorii spun că acei 300 de mii de lei au fost înmânați de Vlad Moisescu lui Andrei Chiliman.

Mai mult, o parte din banii care ar fi ajuns de la Boeru în buzunarele lui Chiliman, spun procurorii DNA, ar fi provenit dintr-un contract încheiat de firma lui Boeru cu Hidro SC Prahova, firma administrată aproape în totalitate de către CJ Prahova, aceeași firmă care i-a acordat și firmei lui Iulian Herțanu, Grossman, un contract privind extinderea și modernizarea rețelei de canalizare din Comarnic.

Comunicatul DNA: 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 18 iunie 2015, a inculpatului CHILIMAN ANDREI IOAN, primar al Sectorului 1 București, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat, 
– complicitate la trafic de influență, în formă continuată,

În cauză, a fost dispusă a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale și față de suspecții:

MOISESCU VLAD OCTAVIAN, pentru săvârșirea infracțiunilor de: 
– constituirea unui grup infracțional organizat, 
– trafic de influență,

COSTESCU IOANA, consilier personal al primarului Sectorului 1, pentru săvârșirea infracțiunilor de: 
– constituirea unui grup infracțional organizat, 
– trafic de influență,

BRAD ION, consilier local la Sectorul 1 București, pentru săvârșirea infracțiunilor de: 
– constituirea unui grup infracțional organizat, 
– complicitate la trafic de influență.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: 
Încă din anul 2004, după alegerile locale, la inițiativa suspectului Moisescu Vlad Octavian, a fost constituit un grup infracțional organizat, compus din acesta, Costescu Ioana (consilier personal al primarului Chiliman Andrei și interfața lui Moisescu Vlad Octavian la nivelul Primăriei Sectorului I București), Chiliman Andrei Ioan și Brad Ion (consilier local), grup care a avut drept scop comiterea unor fapte de corupție și asimilate acestora, care să genereze obținerea unor comisioane cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.

Suspectul Moisescu Vlad Octavian coordona grupul infracțional, solicita și încasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionării acestora, suspecții Costescu Ioana și Brad Ion derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora, iar inculpatul Chiliman Andrei Ioan, prin prisma atribuțiilor conferite de funcția sa, garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și ulterior, pe parcursul derulării acestora.

Banii primiți de la reprezentanții societăților comerciale, în modalitatea descrisă mai sus, au fost împărțiți între suspecții Vlad Moisescu, Ioana Costescu și Brad Ion, inculpatul Chiliman Andrei și filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% inculpatul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% partidul respectiv – filiala sector 1.

Diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.

Concret, grupul infracțional a obținut de la reprezentanții a două societăți comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din sectorul 1 al municipiului București, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginți de șantier), sumele de 300.000 lei respectiv 38.481.488 lei.

Această din urmă sumă de bani a reprezentat un procent de 10% din plățile efectuate de către Primăria Sectorului I București către firma respectivă, în perioada 2007 – 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția publică menționată.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button