Andrei Chiliman, URMĂRIT PENAL, într-un nou dosar de corupţie

de:
22 dec. 2015
0 Afișari
Andrei Chiliman, URMĂRIT PENAL, într-un nou dosar de corupţie

Acuzaţiile care i se aduc lui Chiliman în acest dosar sunt de abuz şi complicitate la distrugere. Potrivit DNA, el ar fi aprobat abuziv demolarea unor anexe ale Palatului Ştirbei.

Asociatia Salvati Bucurestiul anunţă, într-un comunicat de presă, că a formulat plangere penala pentru demolarea anexelor Palatului Stirbei in 31.01.2014 catre Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1.

Printr-o rezolutie realizata de procuroarele Raluca Gheorghe Anghel si Mihaela Ramona Beldie, dosarul a fost declinat catre DNA in noiembrie 2015.

Conform comunicatului citat, urmarirea penala dispusa de DNA în acest caz se bazeaza, probabil, pe respectiva rezolutie.

„Este prima oara, din cunostintele noastre, cand o urmarire penala a DNA pleaca de la fapta in sine si nu de la interceptarea mitei. Rezolutia intocmita de cele doua procuroare este remarcabila. Speram sa fie doar inceputul destructurarii coruptiei imobiliare generalizate din Bucuresti”, a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, în comunicatul citat.

În acest nou dosar, Andrei Chiliman este chemat la DNA, în calitate de suspect, nefiind făcute publice până acum acuzaţiile care i se aduc, anunţă Realitatea Tv. El a venit la DNA însoţit de avocatul său şi nu a dorit să facă declaraţii la intrarea în sediul instituţiei.

Din primele informaţii, se pare că e vorba de demolarea unor anexe de la Palatul Ştirbei.

Redăm integral comunicatul DNA în acest caz:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie – au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul CHILIMAN ANDREI IOAN, primar al Sectorului 1 din Bucureşti, la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și
– complicitate la distrugere

În ordonanța de efectuarea urmăririi penale se arată că există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Suspectul Chiliman Andrei Ioan, în exercitarea funcţiei de autoritate publică de primar al Sectorului 1 al municipiului Bucureşti, cu încălcarea atribuţiilor legale (dispoziții ale Legii administrației publice locale și Regulamentului de organizare și funcționare a Primăriei Sectorului 1), a dat ajutor unei persoane interesate să distrugă, în perioada 3 aprilie -19 decembrie 2008, prin folosirea de utilaje grele, construcţiile monument istoric, anexe ale Palatului Ştirbei, situat în centrul municipiului Bucureşti (Calea Victoriei). Concret, între construcțiile distruse se află pivniţa Palatului Ştirbei, împrejmuirile şi remiza (aripa de nord), repertoriate ca monumente istorice, precum şi toate vestigiile care se regăseau în subteran, pentru care nu s-a obţinut niciun aviz sau autorizaţie de descărcare de sarcină arheologică. Acţiunea de demolare a pus in pericol bunul imobil Palat Ştirbei (monument istoric) şi vestigiile subterane care, astfel, au fost și ele distruse.
Ajutorul a constat în aceea că suspectul Chiliman Andrei Ioan a semnat, cunoscând că Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta şi că actul încalcă dispoziţiile legale, certificatul de urbanism pentru desfiinţarea construcțiilor nr. 4901/142/V/42155. De asemenea, ajutorul dat pentru distrugere a constat şi în aceea că a semnat, cunoscând ca Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta şi că actul încalcă dispoziţiile legale, autorizaţia de desfiinţarea construcțiilor nr. 90/04V/2891/08.
Documentele au fost emise în condițiile în care, din Ordinul nr. 2534/17.09.2007 al Ministrului Culturii şi Cultelor, publicat în Monitorul Oficial nr. 671/01.10.2007, reiese faptul că s-a declasat din categoria imobilelor istorice de clasa A un singur imobil – clădire (la singular) nu şi anexele de pe Calea Victoriei.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Cookies