Andreea Moldovan, anunț privind o posibilă carantinare a Capitalei după noile criterii: Și pe vechea grilă de analiză, Bucureștiul e de carantinat

14 apr. 2021
175 Afișari
Andreea Moldovan, anunț privind o posibilă carantinare a Capitalei după noile criterii: Și pe vechea grilă de analiză, Bucureștiul e de carantinat
Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Sursă foto: Agerpres

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit, marți seară, despre ordinul care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților din România. Medicul spune că decizia de a plasa sau nu o localitate în carantină nu se bazează doar pe acești indicatori, ci este „mult mai complexă”. Cu toate că nu a spus dacă Bucureștiul va intra în carantină, pe baza noii grile, aceasta a ținut totuși să precizeze că și prin vechea metodă de calcul Capitala trebuia carantinată de mult.

Se pare că premierul Florin Cîțu nu era la curent cu publicarea acestui ordin în Monitorul Oficial în cursul zilei de marți.

Ce spune Andreea Moldovan despre noul ordin privind carantinarea localităților

„Acest ordin intră în atribuțiile mele și era normal ca eu să-l semnez. Nu pică din cer, e un ordin pentru care am început discuțiile în urmă cu o lună, am avut discuții cu reprezentanți ai INSP și DSU. Au fost două zile de discuții, atunci chiar s-a comentat în presă pe marginea acestor criterii de carantinare.

Am agreat o formă finală pe care am supus-o ulterior discuției în Comitetul Tehnico-Științific. A fost o singură remarcă privind raportarea la 50.000 de oameni sau 100.000 de oameni ca reper (la numărul de teste, n.r.), însă toți membrii participanți au avut ocazia să-și exprime punctul de vedere și s-a votat această formă finală”, a spus Moldovan.

Noile măsuri, mai obiective

Secretarul de stat în MS mai spune că ordinul nu e „mai dur”, ci „mai obiectiv” comparativ cu vechiul ordin, deoarece are indicatori cuantificabili. Noutatea este că se referă și la zone metropolitane, unde oamenii circulă mult între localități.

„E foarte important să știm un aspect macro, pentru că degeaba închidem doar o localitate mică – dacă va fi să se închidă, nu zic că e cazul acum – e important să știm ce e de făcut. Carantina, mai ales zonală, nu se decide pe un singur criteriu, ci iau în calcul și alte date”, a mai explicat Moldovan.

Ce se va întâmpla în București

Întrebată dacă, în conformitate cu noua grilă, Bucureștiul se încadrează la localitățile care pot fi carantinate, Moldovan a răspuns: „Dacă luăm în calcul vechea grilă de analiză, și pe acea grilă Bucureștiul e de carantinat”.

„Aceste criterii sunt obiective. Exact cum am spus, decizia de carantină e o decizie complexă, care ține de mult mai mulți factori. Acești indicatori sunt adjuvanți, ca să ne arate din punct de vedere epidemiologic unde este situația actuală. Dar decizia este mult mai amplă decât cea bazată strict pe acești indicatori”, a mai spus Moldovan.

Totuși, secretarul de stat în MS a explicat că nu vrea să intre în noi discuții pe acest subiect, după ce a spus recent că „două săptămâni de carantină ar face minuni”, dar că înțelege de ce românii se tem atât de tare de o astfel de măsură.

Conform informațiilor Digi24, premierul Florin Cîțu nu era la curent cu acest ordin. Întrebată în legătură cu acest lucru, Moldovan a spus că nu a discutat personal cu premierul, dar că documentul a fost discutat și votat în Comitetul Tehnico-Științific, care e un comitet interministerial și în care se decid și hotărârile CNSU.

Ordinul MS a fost publicat marți în Monitorul Oficial. Acesta introduce un punctaj pe baza unei grile. Astfel, cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate fi impusă carantină.

Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Cookies