FIT CITY

Anchetatorii ridică documente de la Spitalul CF2 în cazul femeii care a primit o transfuzie greşită

Inspectorii DSP au constatat, în urma controlului la Spitalul CF 2 Bucureşti, că transfuzia de sânge greşită s-a datorat unei erori de etichetare făcute de asistenta medicală care a prelevat probe de sânge de la femeia operată pentru cancer în fază incipientă, la o oră şi jumătate după transfuzie aceasta intrând în şoc hemoragic. Unitatea de transfuzii nu este autorizată, nu există o procedură de testare a grupei sanguine la patul pacientului sau în sala de operaţii, astfel că spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei, inspectorii DSP dispunând ca unitatea să ceară autorizarea în 15 zile, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte măsurile de sancţionare a personalului, procedurile sunt în continuare în derulare, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Potrivit raportului inspectorilor DSP Bucureşti, în 26 iulie, o pacientă în vârstă de 39 de ani a fost operate, diagnosticul la internare fiind cancer col uterin, respectiv „neoplasm de col uterin în stadiu incipient”.

În timpul operaţiei a existat o sângerare în limitele normale ale procedurii aplicate de echipa de chirurgi (operaţia Wertheim), iar pacientei i s-a efectuat o transfuzie. Documentele puse la dispoziţia inspectorilor sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti atestă că proba de sânge pentru testul pretransfuzional a fost prelevată de o asistentă medicală de la o pacientă cu grupa AB4 pozitiv şi etichetată cu numele pacientei de 39 de ani – transferată între timp la Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti – care are grupa de sânge O I pozitiv. Astfel, pacientei i-a fost administrată o unitate de sânge (masă eritrocitară) AB4 pozitiv, deşi grupa acesteia de sânge este O I pozitiv„, potrivit datelor din raport, transmise sâmbătă de Ministerul Sănătăţii.

La aproximativ o oră şi jumătate după ce femeia a fost operate s-au instalat primele semne de şoc hemoragic şi hematurie. Aceasta a fost transportată la reanimare, unde a primit tratament de echilibrare şi a fost făcută recomandarea unei noi transfuzii.

„Pacienta era conştientă la acel moment şi a indicat ea însăşi faptul că are grupa sanguină O I pozitiv. Atunci a fost realizată eroarea de la testul pretransfuzional, analiza repetată indicând ulterior grupa corectă. Echipa de chirurgi şi ginecologi a fost nevoită să intervină chirurgical din nou pentru a opri sângerările masive ale pacientei”, se mai arată în raportul inspectorilor DSP.

Cazul rămâne în atenţia Ministerului Sănătăţii, iar investigaţiile vor continua în perioada următoare, împreună cu Ministerul Transporturilor, în subordinea căruia se află Spitalul CF 2.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button