Anchetatorii caută azi în telefonul lui Visarion Alexa conversațiile cu victimele. Și de ce paralizează femeile când sunt agresate sexual

28 sept. 2022
33015 afișări
Anchetatorii caută azi în telefonul lui Visarion Alexa conversațiile cu victimele. Și de ce paralizează femeile când sunt agresate sexual
Anchetatorii caută azi în telefonul lui Visarion Alexa conversațiile cu victimele. Și de ce paralizează femeile cand sunt agresate sexual

Preotul Visarion Alexa, aflat sub control judiciar sub acuzația de agresiune sexuală, este așteptat și astăzi la Parchetul General, unde continuă percheziția informatică începută marți, percheziție pentru care trebuie să fie de față.

Anchetă: Visarion Alexa chema femeile la spovedanie după ce le agresa sexual

Anchetatorii vor să recupereze conversațiile pe care Visarion Alexa le-a purtat pe Telegram, o aplicație de messaging prin intermediul căreia comunica cu femeile care îl acuză acum.

În informațiile de până acum adunate în dosar, conversațiile demonstrează cum preotul Alexal insista să le vadă din nou și la spovedanie, după ce le agresase sexual.

Între timp, crește numărul plângerilor penale similare depuse împotriva preotului. Numărul total a ajuns, în acest moment, la șase, și este posibil să apară alte victime.

Visarion Alexa a recunoscut deja agresiunea sexuală pentru care l-a reclamat la poliție prima dintre acestei femei, plângere de la care a și izbucnit scandalul. Preotul a recunoscut abuzul sexual atât în fața anchetatorilor, cât și în fața șefilor bisericești, după cum a anunțat Patriarhia săptămâna trecută.

Cazul Visarion Alexa: Cine și cât știa despre ce se întâmpla în „chilia părintelui”?

„Visarion Alexa are o problemă despre care se știe, dar nu i se poate face nimic”,  este răspunsul pe care l-a primit o tânără de la un preot cu funcție din București căruia femeia i-a arătat mai multe mesaje insistente  primite de la duhovnicul ei.

Alte femei care, în ultimele zile, au povestit experiențe traumatizante similare sau chiar au depus plângeri împotriva preotului din București spun că, imediat după agresiune, s-au îndreptat către alți preoți, să le spună ce s-a întâmplat. „Așa îmbrățișează părintele”, a fost răspunsul pe care l-a primit una dintre ele.

„De ce a stat?” |  Răspuns științific: 7 din 10 femei paralizează de frică

Și, în vreme ce anchetatorii continuă investigația în primul caz și încearcă să identifice alte posibile victime, o dezbatere aprinsă însoțește acest caz de abuz sexual. O dezbatere care pleacă de la întrebări de felul: “De ce a stat?”, “De ce a spus/ a făcut plângere atât de târziu?”, “De ce nu s-a apărat?” Toate aceste întrebări sunt în legătură cu victima.

Pentru fiecare dintre aceste întrebări există răspunsuri științifice clare, care se pot sintetiza astfel: cele mai multe victime ale agresiunilor sexuale trăiesc o involuntară, deci o absolut incontrolabilă imposibilitate de a se mișca în timpul agresiunii.

După cum spune un studiu recent, 70% femei pur și simplu îngheață atunci când sunt agresate sexual, când sunt violate. Unul dintre autorii studiului spune că rezultatul acesta este extraordinar de important în primul rând pentru victime, primele care își reproșează incapacitatea de a reacționa: 

Pentru victimele care se învinovățesc teribil că nu s-au opus, nu s-au luptat, n-au ripostat, poate le ajută să știe că 7 din 10 femei care trăiesc o asemenea traumă pur și simplu paralizează pe durata atacului. 

„În creierul victimei unei agresiuni sexuale, circuitele fricii preiau controlul”

Cu explicații și mai amănunțite vine, în Washington Post, James W. Hopper – PhD, care este colaborator al departamentului de Psihiatrie la Harvard Medical School, care a coordonat mai multe cercetări în neurobiologia traumei și este trainer pentru anchetatori, procurori și judecători.

El explică foarte clar ce se întâmplă cu victimele în timpul agresiunii sexuale:

În mijlocul agresiunii sexuale, circuitele fricii preiau controlul în creier. Cortexul prefrontal poate fi grav afectat și tot ce mai rămâne pot fi doar reflexe și obiceiuri. Multe victime descriu cum au reacționat – de fapt, cum NU au reacționat – în timp ce au fost agresate. (…) Această “înghețare” este un răspuns al creierului la detectarea pericolului, în special la atacul unui prădător. Gândește-te la expresia “căprioară în bătaia farurilor”.  Aceasta paralizie are loc atunci când amigdala – crucială în circuitele cerebrale ale fricii – detectează un atac și transmite trunchiului cerebral să inhibe mișcarea. Se întâmplă într-o clipă, se întâmplă automat și este dincolo de controlul conștient.

Multe femei agresate sexual intră în imobilitate tonică

Acest răspuns al creierului la pericol duce rapid organismul într-o stare de vigilență pentru a supraviețui atacurilor care apar și pentru a găsi căile de evadare:

Ochii se măresc.  Pupilele se dilată. Auzul devine mai acut. Corpul este pregătit pentru luptă sau fugă. Dar, după cum vom vedea, nu urmează neapărat nici lupta, nici fuga. (…) Dacă în circuitul cerebral al fricii, fuga e percepută ca fiind imposibilă și  rezistența ca fiind inutilă, atunci nu lupta sau fuga (fight or flight), ci reflexele extreme de supraviețuire  vor prelua controlul. Acestea se pot activa automat atunci când corpul este în strânsoarea unui prădător – și atunci când, după cum raportează jumătate dintre victimele violului, ne temem de moarte sau de răni grave.”

Aceste reflexe extreme de supraviețuire se traduc printr-o paralizie de frică. La propriu:

Un astfel de răspuns este imobilitatea tonică .(…) În  imobilitatea tonică, corpul este literalmente paralizat de frică – incapabil să se miște, să vorbească sau să strige. Corpul devine rigid. Mâinile pot amorți.  Unele victime descriu că s-au simțit „ca o păpușă de cârpă” în timp ce făptuitorul a făcut tot ce a vrut. Și, datorită scăderilor rapide ale ritmului cardiac și ale tensiunii arteriale, unii chiar pot leșina. Unii descriu senzația ca fiind una de „adormire”.”

Un alt răspuns reflexiv al victimelor este disocierea de propriul corp. Trăiesc o senzație de ireal, o deconectare de emoțiile și senzațiile oribile ale unei invazii atât de brutale în intimitate.

Majoritatea victimelor vor îngheța, chiar dacă doar pentru scurt timp. Unele vor reuși să riposte, efectiv, dar numărul lor nu e prea mare. Unele vor ceda brusc și vor plânge. Altele vor paraliza, vor intra în imobilitate tonică,vor leșina sau se vor disocia.

Cookies