ARHIVA B365

Laura Chiţoiu s-a autosuspendat din funcţia de director la ASF

UPDATE: Laura Chiţoiu, soţia ministrului demisionar Daniel Chiţoiu, s-a autosuspendat, marţi, din funcţia de director al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Ea este urmărită penal de DNA în dosarul ASF, pentru abuz în serviciu, scrie ziuanews.ro.

Potrivit anchetatorilor, „în perioada 10-16 iunie 2013, la cererea unei persoane (membru neexecutiv în conducerea ASF, reprezentând interesele unei societăți de asigurări) învinuita Chițoiu Laura Elena, director al Direcției Avizări din cadrul A.S.F., a devansat interviul pentru ocuparea funcției de director general al acelei societății de asigurări. Astfel, deși interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, în urma demersurilor învinuitei Chițoiu Laura Elena, interviul a fost devansat pentru data de 19.06.2013. Pentru a se asigura că funcția de director general va fi ocupată de o anumită persoană care îi fusese indicată, Chițoiu Laura Elena a modificat componența comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe candidată nu vor pune întrebări incomode, facilitând acesteia ocuparea funcției de director general al societății de asigurări.

În acest fel, Chițoiu Laura Elena și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, asigurându-i persoanei care a ocupat funcția de conducere la societatea de asigurări pentru care s-a făcut intervenția un folos nepatrimonial, lucru de natură să creeze o tulburare însemnată Autorității de Supraveghere Financiare, instituție care este reglementată să vegheze asupra îndeplinirii condițiilor legale de funcționare de către societățile de asigurări de pe teritoriul României, în vederea asigurării stabilității pieței de asigurări”, se arată într-un comunicat al DNA.

Salariile membrilor din conducerea ASF vor fi reduse la jumătate în acest an, după ce au scăzut cu 50% faţă de salariul pentru aceeaşi funcţie de anul trecut, a anunţat, marţi, Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF. De asemenea, prima de final de an, în valoare de 15.000 euro, şi prima de vacanţă, în valoare de 15.000 euro, nu vor mai apărea în bugetul pe 2014.

„Salariile conducerii ASF sunt acum la jumătate faţă de salariile conducerii CSA din 2013, iar pentru 2014 vom propune colegilor reducerea salariilor în continuare cu 50% faţă de cele din 2013. În 2013 salariile au fost la jumătate faţă de 2012”, a declarat Ruşanu, marţi.

Întrebat care au fost salariile din anii precedenţi la ASF, Ruşanu a precizat că în 2012 şeful CSA avea un salariu de „cam de 30 şi ceva de mii de euro”, în 2013 salariul a fost de „14.000 euro, iar pentru anul acesta vom propune 7.000 euro”. Potrivit acestuia, în 2014, s-a luat şi decizia de a desfiinţa prima de vancaţă anuală şi stimulentul de sfârşit de an, care se oferea la ASF în funcţie de rezultatele obţinute.

„Ţinând cont de dezvăluirile apărute în ultima perioadă referitoare la activitatea şi nivelul de salarizare din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi de faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară este subordonată Parlamentului României, Uniunea Social Democrată este de acord cu realizarea unei analize, la nivelul Parlamentului României, referitoare la activitatea acestei autorităţi”, se arată într-un comunicat al USD remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

„Considerăm că, printr-o astfel de anchetă, se vor putea clarifica aspectele sesizate la nivelul mass-media cu privire la câştigurile salariale ale conducerii ASF”, mai precizează USD.

Potrivit HotNews.ro, Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, a obţinut, in ultimele doua luni ale anului 2013, un venit brut total in valoare de 72.094 de euro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button