NEREGULI ŞI ABATERI GRAVE la Ambulanţa Puls. Activitatea, SUSPENDATĂ cel puţin 30 de zile

de:
08 mai 2016
0 Afișari
NEREGULI ŞI ABATERI GRAVE la Ambulanţa Puls. Activitatea, SUSPENDATĂ cel puţin 30 de zile

În urma acestui control, la serviciul de ambulanţă Puls, instituţiile statului au identificat următoarele:

– modificarea clasificării ambulanţelor, fără obţinerea aprobării legale în acest sens. Singurele ambulanţe funcţionale erau de tip A (destinate doar transportului pacienţilor), celelalte trei ambulanţe de tip B şi C (destinate urgenţelor) figurau ca defecte. Toate categoriile de intervenţii, inclusiv cele de urgenţă, se făceau cu ambulanţe tip A, care erau incomplet echipate.

– au fost identificare medicamente şi materiale sanitare cu termene de valabilitate depăşite. Echipa de control a găsit în trusele medicilor şi asistenţilor, inclusiv medicamente care erau expirate din luna mai 2015. Printre acestea s-au găsit şi fiole de adrenalină, folosită pentru procedurile de resuscitare.

– pe ambulanţele utilizate de firma privată au fost găsite defibrilatoare cu baterii descărcate.

Potrivit investigaţiei MAI şi a Ministerul Sănătăţii, reprezentanţii firmei nu au putut preciza persoana responsabilă cu activitatea medicală prespitalicească de la nivelul societăţii.

„Aceste aspecte reprezintă neglijenţe şi abateri grave care revin în sarcina societăţii comerciale care asigură servicii private de ambulanţă„, se menţionează în comunicatul celor două instituţii.

În consecinţă, societăţii de ambulanţe Puls i s-a suspendat, pe o perioadă de cel puţin 30 de zile, autorizaţia de funcţionare, până la remedierea tuturor deficienţelor. I s-au aplicat două amenzi: una aplicată de către DSU în valoare de 20.000 de lei, pentru încălcarea regimului privind reclasificarea ambulanţelor şi una, în valoare de 3.800 de către Direcţia de Sănătate Publică pentru medicamentele expirate şi modul de tratare a deşeurilor medicale. Potrivit comunicatului, a fost decisă extinderea controlului de către Direcţia de Sănătate Publică pe alte aspecte specifice sesizate, de competenţa acesteia.

Arafat: Ambulanţa care l-a transportat pe Ekeng avea defibrilator, la momentul inspecţiei

Ambulanţa folosită vineri seara pentru a-l transporta pe fotbalistul Patrick Ekeng la Spitalul Floreasca era, la momentul realizării inspecţiei, la o zi după tragedie, echipată cu defibrilator funcţional, a declarat Raed Arafat pentru MEDIAFAX.

Ambulanţa folosită vineri seara la stadionul Dinamo, care l-a transportat pe fotbalistul Patrick Ekeng la spital, a fost inspectată de autorităţi, împreună cu toate ambulanţele firmei Puls, însă la momentul inspecţiei s-a contatat că are defibrilator funcţional, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat Raed Arafat, şeful departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Potrivit acestuia, problema este că nu se ştie dacă, în noaptea meciului, ambulanţa avea sau nu defibrilator, acesta putând fi adăugat ulterior, dar asta se va stabili în urma anchetei procurorilor şi Poliţiei. 

„Ambulanţa care s-a folosit a fost controlată printre altele, dar starea ei reprezenta situaţia la 24 de ore după (eveniment), văzută de echipă. Ce s-a întâmplat pe stadion, ce avea (în dotare ambulanţa) pe stadion fac obiectul altei anchete pe care o face procuratura împreună cu poliţia. Noi am verificat situaţia generală a serviciului respectiv şi respectarea legislaţiei”, a declarat Raed Arafat.

Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au anunţat, sâmbătă, că au întreprins un control la serviciul privat de ambulanţă PULS care a intervenit în cazul tragicului eveniment în urma căruia fotbalistul echipei Dinamo, Patrick Ekeng a decedat. În paralel, Parchetul investighează cauzele decesului, luni urmând a fi făcut şi examenul medico-legal de către INML.

Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit vineri seară, după ce s-a prăbuşit pe teren, în minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanţă Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat.

Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din MAI au demarat un control la firma de ambulanţă PULS, Totodată, Colegiul Medicilor a fost sesizat în cazul doctorului de pe ambulanţă care i-a acordat îngrijiri jucătorului.

Procurorii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, iar ofiţerii de la Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei au fost la sediul Puls ca să verifice ambulanţele şi să discute cu angajaţii firmei.

Anchetatorii au solicitat efectuarea autopsiei, care va fi făcută luni, rezultatele urmând să fie transmise de către Institutul Naţional de Medicină Legală.

 
Cookies